Παναγιώτης Μανούρης: ανοχή τέλος, αρχή σκληρής αντιπολίτευσης

Σε αποκαλυπτική των προθέσεών του συνέντευξή που θα συζητηθεί, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Παναγιώτης Μανούρης άσκησε σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή και ιδιαίτερα στη δήμαρχο, δηλώνοντας ότι τελειώνει η ανοχή που επέδειξε η παράταξή του και ξεκινά σκληρή αντιπολίτευση.

Προοίμιο μακρόχρονης προεκλογικής περιόδου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συνέντευξη που παραχώρησε σε Μέσα Ενημέρωσης (21/10) ο επικεφαλής της «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Μανούρης στο Συνεδριακό κέντρο, τηρουμένων όλων των μέτρων ατομικής προστασίας. Ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης του δήμου μας απασφάλισε με εκρηκτικούς τόνους, σαν εικόνα από τις επόμενες εκλογές κι ας απέχουν 2,5 χρόνια.

Από την συνέντευξή του κρατήσαμε 3 κυρίως σημεία. Α) ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες εκλογές, β) ακόμη κι αν έχει μεγάλη πλειοψηφία θα μοιράσει την πίτα με άλλες παρατάξεις επιδιώκοντας προγραμματικά ευρύτερες συναινέσεις και γ) ότι η ανοχή που επιδείκνυε απέναντι στην δημοτική αρχή τελείωσε.

Συνέντευξη τύπου Παναγιώτη Μανούρη

Η συνέντευξη

Ο κ. Μανούρης καλωσόρισε τα ΜΜΕ που παρευρίσκοντο στην συνέντευξή του και με εναλλασσόμενη διάθεση, γενικά σε ήπιο τόνο, αλλά με στιγμές έξαρσης και έντονης αντιπολιτευτικής διάθεσης, ξεδίπλωσε την επιχειρηματολογία του ενάντια στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής και προσωπικά στη Δήμαρχο κ. Θωμαϊδου.

Από τις αιχμές του αφαίρεσε τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Χατζησαββίδη και τον Πρόεδρο του δημ. συμβουλίου κ. Κουλούρη, διαχωρίζοντάς τους σε σημαντικό βαθμό από τους υπόλοιπους 7 συμβούλους της δημοτικής αρχής.

Στην εισαγωγή του τόνισε πολλές φορές ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας και απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου, αφού όπως είπε δεν τηρούνται αρκετές αποφάσεις του και συχνά δεν απαντώνται ερωτήσεις δημ. συμβούλων, μιλώντας μέχρι και για παράβαση καθήκοντος της δημάρχου.

Ο κ. Μανούρης αναφέρθηκε σε τεχνητή όξυνση που προκαλεί η δήμαρχος στα δημ. συμβούλια κρυβόμενη πίσω από τις κάμερες όπως είπε χαρακτηριστικά (Σημ.: τα δημ. συμβούλια γίνονται με τηλεδιάσκεψη), ενώ προκάλεσε τη δήμαρχο να παρουσιάσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την πόλη τονίζοντας ότι τα εν εξελίξει τεχνικά έργα είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή και το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής είναι, όπως είπε, μηδενικό.

Ο επικεφαλής της «Δημιουργία Αλληλεγγύη» αναφέρθηκε σε σειρά προβληματικών καταστάσεων που θεώρησε ότι χαρακτηρίζουν τον πρώτο χρόνο της θητείας της δημοτικής αρχής. Χαρακτηριστικά ανέφερε ζητήματα με την προσχολική αγωγή και την ελλιπή, όπως είπε, θωράκιση των σχολείων απέναντι στην πανδημία, την άκαρπη διαδρομή της διαπαραταξιακής επιτροπής για την στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας, την ακύρωση της καλοκαιρινής κατασκήνωσης του δήμου, καθώς και των πολιτιστικών εκδηλώσεων, θεωρώντας ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με τις δέουσες προφυλάξεις.

Ο κ. Μανούρης επιτέθηκε επίσης στην δήμαρχο για το ξερίζωμα των δενδρυλλίων στο μνημείο του Μπλόκου της Καλογρέζας «που δεν κατάλαβε η δημοτική αρχή τον συμβολικό τους χαρακτήρα», όπως είπε χαρακτηριστικά, προχώρησε σε αναφορές για την προσπάθεια διάλυσης του ΟΠΑΝ και την απαράδεκτη αξιολόγηση των σχολικών καθαριστριών από τους διευθυντές των σχολείων, το βάψιμο σκαλοπατιών και κρασπέδων σε περιοχές του δήμου, το γκράφιτι στο δημαρχείο χωρίς την έγκριση του δημ. συμβουλίου, τους διαμαρτυρόμενους μαθητές και εκπαιδευτικούς που αποφεύγει η δήμαρχος να συζητήσει τα προβλήματα των σχολείων τους, την προβληματική καθαριότητα της πόλης, το ωράριο εργασίας της δημάρχου το οποίο βρίσκει απαράδεκτο και άλλα θέματα γενικής πολιτικής της δημ. αρχής.

Ανεβάζοντας τους τόνους μίλησε για παραθρησκευτικά κέντρα που σιγοντάρουν τη δήμαρχο (χωρίς συμμετοχή του Μητροπολίτη), για ψηφοθηρικό μηχανισμό που έχει εγκαθιδρύσει η δήμαρχος, για διώξεις υπαλλήλων του δήμου που δεν την ψήφισαν, για προπαγανδιστικά έντυπα που κυκλοφορεί όχι ως παράταξη, αλλά με το όνομα του δήμου. Επανερχόμενος συνεχώς σε θέματα δημοκρατίας μίλησε για απουσία επικοινωνίας της δημάρχου με τους επικεφαλής των δημ. παρατάξεων και για απόλυτη απαξίωση του δημ. συμβουλίου.

Η δημοσιογράφος κα Κορνάρου

Ερωτήσεις ΜΜΕ

Οι απαντήσεις του κ. Μανούρη στις ερωτήσεις των παριστάμενων Μέσων ενημέρωσης ήταν αρκετά μακροσκελείς, δείχνοντας ότι ήθελε να μιλήσει για όλα και για όλους, μετά από ένα έτος σχετικής ανοχής προς τη δημοτική αρχή.

Από τις απαντήσεις του ξεχωρίζουμε την αναφορά του σε «αισχρό επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης σε βάρος μου με συκοφαντικές επιθέσεις προεκλογικά για τις οποίες έχω υποβάλλει μηνύσεις» και την κοινή ανακοίνωσή του μαζί με τους κυρίους Γκότση και Κουκουλάρη, με έντονες αντιπολιτευτικές αναφορές που όμως, όπως δήλωσε, δεν αποτελούν ένα εκλογικό μέτωπο.

Ο κ. Μανούρης απαντώντας σε ερώτηση απαρίθμησε σειρά ενεργειών που κατά την γνώμη του είναι δείγματα αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς της δημάρχου, έργων που ακυρώθηκαν ή κωλυσιεργούν, ενώ χαρακτήρισε τη δήμαρχο με σκληρές πολιτικές εκφράσεις.

Ερωτήσεις ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr

Η εφημερίδα μας απεύθυνε τις ερωτήσεις που τις αναλογούσαν και καταγράφουμε τις απαντήσεις που λάβαμε.

Σε ερώτησή μας: Τον πρώτο χρόνο η παράταξή σας ψηφίζοντας κατά κόρον ΛΕΥΚΟ σε προτάσεις της δημοτικής αρχής φάνηκε να δίνει ένα περιθώριο χρόνου στην κα Θωμαϊδου για να ασκήσει την πολιτική της. Η οξύτητα που επικράτησε μεταξύ σας στα τελευταία δημ.συμβούλια δείχνει ότι αυτή η περίοδος τελείωσε;

O κ. Μανούρης ήταν απόλυτος ότι η περίοδος ανοχής προς τη δημοτική αρχή τελείωσε και αρχίζει σκληρή αντιπολίτευση μαζί με τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους και τα στελέχη της παράταξής του που συμμετέχουν σε Νομικά πρόσωπα και Επιτροπές του δήμου. «30 συνάδελφοι ασχολούνται με τα καθημερινά ζητήματα της πόλης», ανέφερε και συνέχισε, «η κριτική μας θα οξυνθεί».

Στην ερώτησή μας: σε περίπτωση που εκλεγεί δήμαρχος στις επόμενες εκλογές, αν θα αξιοποιήσει τις αντιδημοκρατικές διατάξεις του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, που περιορίζει κατά πολύ τις αρμοδιότητες του δημ. συμβουλίου δίνοντάς τες σε Επιτροπές, όπου κυριαρχεί η εκάστοτε δημ. αρχή, έστω και μειοψηφούσα, ο κ. Μανούρης επανέλαβε αρκετές φορές ότι δεσμεύεται να κάνει προγραμματικές συμφωνίες με άλλες παρατάξεις για να διοικήσει τον δήμο. «Και 25 στους 41 συμβούλους να έχω πάλι θα επιδιώξω συναινέσεις και θα συνεργαστώ με παρατάξεις τοποθετώντας σε θέσεις – κλειδιά στελέχη τους, αξιοποιώντας ότι περιθώριο μου αφήνει ο νόμος» δήλωσε με επιμονή.

Η εφημερίδα μας η οποία εκδίδει και το ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΓΟΡΑΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ρώτησε τον κ. Μανούρη αν η παράταξή του θα κάνει κάποιες προτάσεις που θα ανατρέψουν τις καταστροφικές συνέπειες της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης στους εμπόρους και επαγγελματίες της πόλης μας, με επιπρόσθετα τα χρονίζοντα προβλήματα της τοπικής αγοράς, όπως η έλλειψη parking και γενικότερα το κυκλοφοριακό, τα έργα που κλείνουν δρόμους, την απουσία  ενός προγράμματος στήριξής της. Ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης απάντησε με την πρόταση να γίνει μια συζήτηση μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων, μια κοινή συνέντευξη τύπου, η αξιοποίηση ψηφιακών εφαρμογών, η σύνταξη ενός προγράμματος ουσιαστικής ανάπτυξης.

Σημειώνουμε ότι τη συνέντευξη τύπου συντόνισε η δημοσιογράφος κα Κορνάρου.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ