Αφιέρωμα της Εργατικής Λέσχης Νέας Ιωνίας στον Στέλιο Βαμβακάρη

Το βράδυ του Σαββάτου (14/9), στον ανοιχτό χώρο έξω από το Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας, η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας-«υδραγωγείο», παρουσία πολλών φίλων της, πραγματοποίησε ένα πολύπτυχο αφιέρωμα στον αείμνηστο Στέλιο Βαμβακάρη και στο σπουδαίο μουσικό του έργο.

Την εκδήλωση προλόγισε εκπρόσωπος της «Λέσχης», ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό της λειτουργίας της «Λέσχης» καθώς και στις πολυσχιδείς δραστηριότητές της, και στη συνέχεια ο στενός συνεργάτης του Στέλιου Βαμβακάρη και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, κ. Μιχάλης Δήμας πήρε τον λόγο, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Ο Στέλιος Βαμβακάρης εκτός από συνθέτης ήταν και στιχουργός, ποιητής μπορώ να πω, εξίσου δυνατός και ιδιαίτερος.».

Επίσης, ο κ. Δήμας ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Θέλω να σας πω τι ξεχώρισα εγώ σε αυτόν τον άνθρωπο ως μουσικό της εποχής που ζούμε: Ο Στέλιος κράτησε μια γραμμή, ας πούμε μια ιδεολογία, πάνω στην τέχνη του, στο όργανό του και στη σύνθεση και στη στιχουργία, που δεν ξέφυγε ποτέ από αυτήν. Καταπολεμήθηκε πολύ και πιο πολύ πολέμησε αυτή τη γραμμή που είχε πάρει το λαϊκό τραγούδι, και γενικά δεν προωθήθηκαν οι δίσκοι του από το ’75 και μετά, παίχτηκαν πάρα πολύ λίγο στο ράδιο, παρότι είχε κάνει πάρα πολλούς δίσκους με μεγάλους τραγουδιστές.», τονίζοντας παράλληλα πως: «Πάντα ήθελε να πάει το λαϊκό τραγούδι μπροστά και να μην προδώσει τις ρίζες και τα χρώματά του.».

Συνεχίζοντας, ο κ. Δήμας είπε μεταξύ άλλων πως: «Προσωπικά, δεν έχω γνωρίζει άλλον άνθρωπο να είναι τόσο πολύ πιστός στις απόψεις του και στη γραμμή που ακολουθεί, και να μην την προδίδει με τίποτα. Αυτό ήταν κάτι που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Όπως, επίσης, αυτό που μου έλεγε πάντα, αυτό που φαίνεται παλιά ήταν δεδομένο, αλλά στην εποχή μας το αγνοούμε γιατί δεν μας το μαθαίνει κανένας, είναι το να μη μοιάζεις με κανέναν τελικά.» και ολοκλήρωσε λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Είδα σ’ αυτόν τον άνθρωπο μια πειθαρχία, μια αυστηρότητα, μια ευγένεια και έναν πόθο να πει τα πάρα πολλά που είχε να πει.».

Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο ταλαντούχος μπασίστας κ. Στέφανος Μαγουλάς, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως: «Ο Στέλιος είχε την τάση να τραβάει πάντα νέα άτομα κοντά του. Όλοι οι μεγάλοι μουσικοί παίκτες, που ξέρετε κι ακούτε, έχει περάσει από τον Στέλιο. Όποιο όνομα και αν σκεφτείτε, έχει περάσει κοντά από τον Στέλιο. Δεν είχε ποτέ κλειστή πόρτα για κανέναν.».

Ακολούθως, ο κ. Μαγουλάς αναφέρθηκε στην περίοδο που γνώρισε τον Στέλιο Βαμβακάρη, καθώς και στους μεγάλους στιχουργούς που του έδιναν πάντοτε τραγούδια, επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Χωρίς να φαίνεται παρήγαγε συνέχεια έργο. Και παρήγαγε σοβαρό έργο. Ασταμάτητα. Γιατί απλά το αγαπούσε.», και ολοκλήρωσε τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Το αρχείο που υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμο νομίζω ότι θα πρέπει να καθίσουνε σοβαροί άνθρωποι, με αγάπη γι’ αυτό το πράγμα, και να καθίσουν να το ξεκοκαλίσουν, γιατί έχει διαμάντια.».

Στη συνέχεια, η Ομάδα Παραδοσιακής & Ρεμπέτικης Μουσικής της Εργατικής Λέσχης Νέας Ιωνίας-«υδραγωγείο» πραγματοποίησε μια όμορφη ρεμπέτικη συναυλία και η βραδιά συνεχίστηκε με λαϊκό γλέντι, με άφθονο φαγητό, ποτό και καλή παρέα, που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, αφήνοντας τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις.

 

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ