Αισιόδοξα τα μηνύματα για την ίαση του παιδικού καρκίνου σε εκδήλωση της Αντικαρκινικής Εταιρείας

Από νωρίς το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα της Κυριακής (16/2), στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Μεταμόρφωσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου, πραγματοποιήθηκε μία πολύπτυχη ενημερωτική εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Μεταμόρφωσης, ο Σύλλογος Όραμα Ελπίδας «Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών» και το Ενιαίο Παράρτημα Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης Αττικής (Ν.Ι.Φ.Η.Μ.) της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε.), μεταφέροντας σε όλες και όλους ένα δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας πως ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί.

Η κ. Νικολοπούλου
Η σημαντική αυτή εκδήλωση ξεκίνησε με έναν χαιρετισμό που απηύθυνε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεταμόρφωσης κ. Χαρίκλεια Νικολοπούλου, η οποία είπε μεταξύ άλλων πως: «Οφείλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στην Αντικαρκινική Εταιρεία, τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας», τη «Μελώδειο» Σχολή Χορού, τις τοπικές εφημερίδες: «Έκφραση» και «ΙΟΝΙΑΝΕΤ», που συνέβαλλαν στη διοργάνωση της σημερινής μας εκδήλωσης. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου με στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες και την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου. Η ημέρα είναι αφιερωμένη στα παιδιά που δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη με τον καρκίνο, γιατί ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας δεν έχει σύνορα. Τόσο η πρόληψη όσο και η έγκαιρη διάγνωση προϋποθέτουν οι πολίτες να είναι ευαισθητοποιημένοι και κατάλληλα ενημερωμένοι. Αυτή την ενημέρωση φιλοδοξούμε να σας δώσουμε σήμερα με τις εισηγήσεις διακεκριμένων επιστημόνων, οι οποίοι θα μας ενημερώσουν έγκυρα και άρτια. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε ίαση στα περισσότερα παιδιά. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για να γίνουν δότες, διότι η εθελοντική προσφορά μυελού των οστών αποτελεί το κορύφωμα της δωρεάς του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, χαρίζοντας ζωή. Και όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε ένα θαύμα.».

Η κ. Γεωργιάδου
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε η Πρόεδρος του Ενιαίου Παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ε.Α.Ε. κ. Ελισάβετ Γεωργιάδου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Κάθε χρόνο περίπου 250.000 παιδιά σε όλον τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ένα ποσοστό 20% έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά προέρχονται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε η δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά.  Ποσοστό 70%-80% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων  και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Κάθε μέρα εκτιμάται ότι περίπου 20 παιδιά πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς οκτώ στα δέκα παιδιά με παιδικό καρκίνο θεραπεύονται πλήρως.».

Στη συνέχεια, η κ. Γεωργιάδου αναφέρθηκε και σε άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τον παιδικό καρκίνο, μίλησε για τους σκοπούς και τη δράση του Σωματείου «Σύλλογος Όραμα Ελπίδας», εστίασε στην αναγκαιότητα αύξησης της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών/αιμοποιητικών κυττάρων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως: «Οι δότες μυελού των οστών είναι το πιο δυνατό όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας για την καταπολέμηση της λευχαιμίας.» και ολοκλήρωσε αναφερόμενη στη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Είναι ένα νοσοκομείο πρότυπο για την Ελλάδα, που παρέχει τις υπηρεσίες του σε παιδιά από την Ελλάδα, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.».

Η κ. Σαμαρά
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε η Βιολόγος κ. Πηνελόπη Σαμαρά, από τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας», η οποία πραγματοποίησε μία κατατοπιστική ενημερωτική ομιλία σχετική με την εξαιρετικά απλή και εντελώς ανώδυνη διαδικασία που ακολουθείται για τη λήψη μυελού των οστών από τους δότες.

Χορογραφίες
Παράλληλα, στον χώρο παρουσιάστηκαν υπέροχες χορογραφίες από μικρές μαθήτριες από τη «Μελώδειο» Σχολή Χορού, πραγματοποιήθηκαν δράσεις facepainting και μπαλονοκατασκευών για μικρά παιδιά, και ακόμη, μικροί και μεγάλοι, χόρεψαν και διασκέδασαν με επιλεγμένη μουσική από d.j., και, φυσικά, απόλαυσαν εύγευστα κεράσματα από τον πλούσιο σε εδέσματα μπουφέ, που υπήρχε στον χώρο της εκδήλωσης.

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ