Αλβιόνα Μάντσο: Με θέληση, ήθος και πολύ διάβασμα κατέκτησε την κορυφή

Την λένε Αλβιόνα Μάντσο, είναι Ιωνιώτισσα και πέρασε πρώτη στο τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσκαλέσαμε στα γραφεία της εφημερίδας μας και συζητήσαμε για τη μεγάλη επιτυχίας της.

Παραλαμβάνοντας τη σημαία ως σημαιοφόρος του 2ου ΓΕΛ.

Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι πολλές οι στιγμές που σε όλη τη διαδρομή μου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης έχω απογοητευθεί από ανθρώπους και καταστάσεις που καθηλώνουν διαχρονικά την πόλη μας, σε δυσανάλογα με τη δυναμική της επίπεδα. Κι όμως κάποιες στιγμές συναντάς ανθρώπους που εκπέμπουν μια τέτοια δύναμη ψυχής, που διαθέτουν μια τόσο φωτεινή και ισχυρή προσωπικότητα που σου δίνουν κουράγιο να προχωρήσεις παρά τις μικρότητες της καθημερινής ζωής της πόλης μας. Είναι η άλλη Ιωνία, των ανθρώπων που προσπαθούν, που διαθέτουν θέληση για την επιτυχία, που έχουν ήθος και αξιοπρέπεια και καταφέρνουν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

Ολοκλήρωση του προγράμματος ATS2020-Erasmus-KA3

Φίλοι και φίλες, συμπολίτες μου, μόλις περιέγραψα την Αλβιόνα! Η επίσκεψή της στην ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr  ήταν μια ένεση αισιοδοξίας για μένα. Γνώρισα μια νέα 18 ετών, με μια σοβαρότητα και ωριμότητα που σε εκπλήσσει. Σε κοιτάει και διακρίνεις την ελπίδα μέσα απ’ αυτή τη νέα γενιά που τόσο κατακρίνουμε κάποιες φορές εμείς οι μεγάλοι. Ένα κορίτσι σεμνό, μια νέα κοπέλα αποφασισμένη να κερδίσει τη ζωή της, αισιόδοξη για το δικό της μέλλον, αλλά και για το μέλλον αυτής της χώρας.

Η Αλβιόνα Μάντσο είναι μοναχοπαίδι, κατάγεται από την Αλβανία και γεννήθηκε στην Ελλάδα. Οι γονείς της εγκαταστάθηκαν στη Νέα Ιωνία στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Από την πρώτη της στιγμή κατοικεί στη Ν.Ιωνία την οποία υπεραγαπά. «ακόμα κι αν χρειαστεί να φύγω η Ν.Ιωνία θα αποτελεί για πάντα ένα κομμάτι μου», μας λέει ελαφρά συγκινημένη.

Ως παιδί οικονομικών μεταναστών είδε την οικογένειά της να παλεύει σκληρά για να επιβιώσει. Στο δημοτικό αντιμετώπισε τα πειράγματα των συμμαθητών της λόγω της καταγωγής της, αλλά γρήγορα τα ξεπέρασε. 1ο Δημοτικό, 5ο Γυμνάσιο και 2ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας, η Αλβιόνα ακολουθεί μια πορεία επιτυχίας, αφού είναι συνεχώς αριστούχα.

Οι γύρω της αντιλαμβάνονται ότι αυτό το παιδί είναι ξεχωριστό, «η οικογένειά μας είναι πολύ δεμένη, οι γονείς μου με υποστηρίζουν σε όλα μου τα βήματα, οι επιτυχίες μου είναι και δικές τους επιτυχίες», μας λέει. Η Αλβιόνα μιλάει με σεβασμό και για τους καθηγητές της του 2ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας, από όπου αποφοίτησε με άριστα 20, «με υποστήριξαν με κάθε τρόπο, τους σέβομαι και τους αγαπώ, τους οφείλω τόσα πολλά».

Η Αλβιόνα αποφάσισε να δώσει πανελλήνιες εξετάσεις χωρίς φροντιστήριο γιατί ήθελε να οργανώσει το διάβασμά της με τον δικό της τρόπο, «διάβαζα πολύ, 5 ώρες καθημερινά χωρίς να ξενυχτάω, ιδιαίτερα στην καραντίνα έφτασα και τις 8 έως 11 ώρες την ημέρα». Στις εξετάσεις συγκέντρωσε 18750 μόρια, «ήξερα ότι θα πετύχω, αλλά δεν γνώριζα ότι θα είμαι πρώτη». Κι όταν το έμαθες, τη ρωτάμε, πως αισθάνθηκες; «Μια απερίγραπτη χαρά, αγκαλιάστηκα με τους γονείς μου και όλοι μαζί κλαίγαμε, το ίδιο χάρηκαν και οι καθηγητές μου, τους οποίους ευγνωμονώ».

Η επιθυμία της είναι να σπουδάσει Πληροφορική και το αποφάσισε στην τελευταία τάξη του Λυκείου. Την κοιτάω και μου φεύγει αυθόρμητα μια πρόταση, «Αλβιόνα θα χαιρόμουν ιδιαίτερα αν θελήσεις , όταν αποφοιτήσεις, να εργαστείς εδώ μαζί μας, στην εφημερίδα μας». Με κοιτάει και χαμογελάει με μια σοβαρότητα κι έναν προβληματισμό. «είμαι αισιόδοξη, η χώρα μας έχει μέλλον κι αυτό το δημιουργούν κυρίως οι νέοι άνθρωποι. Πολλοί φεύγουν στο εξωτερικό, αλλά εγώ πιστεύω ότι εδώ, μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».

Αλβιόνα, την ρωτάμε, είσαι μια νέα κοπέλα, είχες με τόσο διάβασμα χρόνο για προσωπική ζωή; «ναι, κάποια Σαββατοκύριακα, όμως τώρα που πέρασα, που τα κατάφερα, θα συνεχίσω να διαβάζω πολύ, αλλά θα χαλαρώσω, γιατί η φοιτητική ζωή έχει πολλές θετικές πλευρές και θέλω να τις γνωρίσω».

Τελευταίες μέρες στο Γυμνάσιο, Φωτογράφηση αποχαιρετισμού της τάξης του 2016-17

Διαβάζουμε από την ηλεκτρονική εφημερίδα «Εκτός προγράμματος» του 5ου Γυμνασίου-2ου Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας: (που επιμελούνται ο κ. Νίκος Κοκκινάκης,  Δ/ντής του 2ου ΓΕΛ και η Κ. Κοεμτζίδου, Δ/ντρια του 5ου Γυμνασίου).

«Η ίδια αγαπά ιδιαίτερα τη ζωγραφική και έχει δημιουργήσει έργα και για τις ανάγκες του σχολείου. Αρκετά είναι και τα άρθρα που έχει συντάξει για την ηλεκτρονική εφημερίδα «Εκτός προγράμματος» του 5ου Γυμνασίου-2ου Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας με αγαπημένα της αυτά που αφορούν τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα», όπως το άρθρο με τίτλο «Όλοι ίσοι στο παζλ της διαφορετικότητας».

Δραστηριότητες που «γεμίζουν» τον ελεύθερό της χρόνο είναι η ζωγραφική και η χειροτεχνία, η μουσική, ο χορός και η ανάγνωση βιβλίων.

Οι καθηγητές της στα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα του 4ου επιστημονικού πεδίου Οικονομίας & Πληροφορικής ήταν, οι κ. Αναστασία Καρατζά (Οικονομία), κ. Λήδα Καρακίτσου (Πληροφορική), κ. Σωτηρία Βλάχου (Μαθηματικά) και η κ. Χριστίνα Τζιάφα (Νεοελληνική γλώσσα-Λογοτεχνία)».

Κλείνοντας τη συζήτησή μας της ζητάμε να στείλει ένα μήνυμα στα παιδιά που δεν πέρασαν: «τίποτα δεν τελειώνει, να ξαναπροσπαθήσουν, κι αν δεν το θέλουν πραγματικά να δοκιμάσουν άλλες επιλογές» μας λέει και στο πρόσωπό της βλέπω ένα νέο άνθρωπο που ο χαρακτήρας του είναι αυτός που τον οδηγεί να πραγματοποιεί βήμα-βήμα, με επιτυχία τα όνειρά του.

Πιστεύω ότι η Πολιτεία και ιδιαίτερα ο Δήμος μας οφείλουν να συνδράμουν αυτούς τους νέους φοιτητές και φοιτήτριες που κάνουν περήφανη την πόλη και τη χώρα μας. Είναι η ελπίδα μας, είναι το μέλλον μας και σε αυτό ανήκει η  Αλβιόνα Μάντσο.

Συνέντευξη: Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Φωτογραφίες: https://ektosprogrammatos.wordpress.com/

Σημ.: οι αναγνώστες της ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr μπορούν να επισκεφθούν και τα αξιόλογα sites των σχολείων 2ο ΓΕΛ και 5ου Γυμνασίου και να γνωρίσουν το σημαντικό εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο που πραγματοποιούν.

Με υπεύθυνο τον κ. Νίκο Κοκκινάκη,  Δ/ντή του 2ου ΓΕΛ, http://2lyk-n-ionias.att.sch.gr/?fbclid=IwAR1U4i6TXI4TQhsuQkkZBu8OBVwkRclhfxhNiI1cWJ5tNlr7-7AN59Ylp6I

Με υπεύθυνη την κ. Κ. Κοεμτζίδου, Δ/ντρια του 5ου Γυμνασίου, http://5gym-n-ionias.att.sch.gr/wordpress/?fbclid=IwAR1U4i6TXI4TQhsuQkkZBu8OBVwkRclhfxhNiI1cWJ5tNlr7-7AN59Ylp6I

Τοιχογραφία που εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε η Αλβιόνα στο 5ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας
Συμμετέχοντας στη δράση «Ενισχύουμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο»
Παραλαμβάνοντας τη σημαία ως σημαιοφόρος του 5ου Γυμνασίου μαζί με τον μαθητή Θ. Λιακοτίτη
Παίζοντας στην θεατρική παράσταση του 5ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας «Το μπλόκο της Καλογρέζας».
Παίζοντας στην θεατρική παράσταση του 5ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας «Το μπλόκο της Καλογρέζας» στον “Αστέρα”
Συμμετέχοντας στην δράση αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες μαθητέςΚάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ