Ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων στη διοίκηση του δήμου – Μια τολμηρή πρόταση

Γράφει ο Εκδότης - Διευθυντής της Ionianet.gr, Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Οι δημοτικές εκλογές τέλειωσαν και οι παρατάξεις κάνουν τον απολογισμό τους. Η κ. Θωμαΐδου θα πρέπει να ασχοληθεί με το διοικητικό σχήμα που θα αναλάβει από 1η Σεπτεμβρίου τον Δήμο και τα στελέχη της παράταξής της που θα αξιοποιήσει. Ταυτόχρονα άμεσα θα πρέπει να συζητήσει με τις άλλες παρατάξεις που στήριξαν την υποψηφιότητά της (Γκότσης, Κουκουλάρης) και να συμφωνήσει το ρόλο τους σε Αντιδημαρχίες και σε Νομικά πρόσωπα του δήμου. Η περίπτωση αυτές να μην συμμετάσχουν στη διοίκηση του δήμου, παρόλο ότι θα είχε κάποια βάση, θεωρείται απίθανη γιατί θα αποτελεί διάψευση των υποστηρικτών της απλής αναλογικής που τουλάχιστον η ΕΝΟΤΗΤΑ του κ. Γκότση υπερασπίζεται. Η κ. Θωμαΐδου θα χρειαστεί το έμπειρο στελεχικό δυναμικό του κ. Γκότση, θα αξιοποιήσει σίγουρα κάποια στελέχη του κ. Κουκουλάρη, ενώ θεωρώ βέβαιο ότι θα αναλάβουν θέσεις κλειδιά οι προσχωρήσαντες στη ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ δημ. σύμβουλοι Κουλούρης, Χατζησαββίδης και Καρβουνιάρης. Η κ. Θωμαΐδου, όπως πληροφορηθήκαμε, ετοιμάζεται να κλείσει τον κύκλο των εκλογών με μια μεγάλη γιορτή στο υπαίθριο parking του δήμου και αμέσως μετά θα αρχίσουν οι διαδικασίες.

Η αντιπολίτευση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και της ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ είναι βέβαιο ότι για ιδεολογικούς και προγραμματικούς λόγους θα είναι σκληρή, κάτι που έκαναν και επί δημαρχίας Γκότση. Τα στελέχη τους θα κινηθούν και κινηματικά, μιας και η συνολική τους πρακτική θα είναι πίεση σε όλα τα θέματα. Διαθέτουν δημ. σύμβουλους με εμπειρία και άποψη και οι παρατηρήσεις τους θα είναι πολύ χρήσιμες.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα πράξει η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ του κ. Μανούρη. Η τακτική που μέχρι στιγμής ακολουθεί είναι ουσιαστικά μη αποδοχή του αποτελέσματος μιας και ο κ. Μανούρης δεν συνεχάρη την κ. Θωμαΐδου για την εκλογή της και αποδίδει την ήττα του σε συκοφαντίες εναντίον του και σε ανίερες συμμαχίες που επηρέασαν και αλλοίωσαν τις αποφάσεις του εκλογικού σώματος. Στην παράταξή του υπάρχει έντονη οργή και θλίψη και ο κ. Μανούρης αντιμετωπίζει την πρόκληση να ασκήσει κι αυτός με τη σειρά του μια σκληρή αντιπολιτευτική πρακτική, μιας και όπως προκύπτει θεωρεί ότι στις συκοφαντίες εναντίον του εμπλέκονται κάποια πρόσωπα των άλλων παρατάξεων. Η αιτιολόγηση της ήττας μέχρι στιγμής δεν περιλαμβάνει, τουλάχιστον δημόσια, κάποιους άλλους λόγους.

Αποδοκιμάσαμε την πρακτική των νυκτερινών φέιγ βολάν εναντίον του κ. Μανούρη και αυτό οφείλουν να το κάνουν όλοι, όμως θα ήταν περίεργο, λόγω εκλογών, να μην αξιοποιούσαν οι υπόλοιπες παρατάξεις δημοσιεύματα κεντρικών εφημερίδων εναντίον του κ. Μανούρη, έστω και με άλλο τρόπο, και το έπραξαν δημόσια με διαφορετική οξύτητα όλες ανεξαιρέτως. Επίσης το επιχείρημα στελεχών της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ότι Γκότσης και Κουκουλάρης πέρασαν γραμμή υπέρ Θωμαϊδου στέκει σε σημαντικό βαθμό, αλλά αυτοί οι συμπολίτες μας δεν είναι άβουλα κατευθυνόμενα πρόβατα· ναι επηρεάστηκαν, αλλά πόσο και πόσοι; Οι μηχανισμοί των παρατάξεων δεν είναι τόσο ισχυροί όπως παλιά, και μη μου πει κάποιος ότι η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ δεν αναζήτησε – όπως ήταν φυσικό – υποστήριξη στο β’ γύρο από στελέχη άλλων παρατάξεων γιατί εύκολα θα τον διαψεύσω.

Βάσει όλων των παραπάνω η πόλη μας οδηγείται σε διχασμό, σε ένταση το δημοτικό συμβούλιο και με χαμένη τη Ν. Ιωνία. Αυτό θέλουμε; Οι ψύχραιμες φωνές  οφείλουν να παρέμβουν κι εδώ η ΙΟΝΙΑΝΕΤ ως εφημερίδα όλων των Ιωνιωτών οφείλει να πάρει θέση. Προτείνουμε να κλείσει ο κύκλος του διχασμού και να επικρατήσει ένα πνεύμα συνεννόησης απαραίτητο για την πρόοδο της πόλης μας. Η νέα δημοτική αρχή να προτείνει στην Αντιπολίτευση του κ. Μανούρη να αναλάβει σημαντικές θέσεις στη διοίκηση του δήμου με πρόσωπα κοινής αποδοχής, χωρίς να υποστείλουν τις μεταξύ τους διαφωνίες, αλλά υπάρχουν και αρκετά που συμφωνούν. Αυτό θα ήταν δίκαιο για τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ως πρώτη σε ψήφους παράταξη, θα μετρίαζε τις εντάσεις και με τον καιρό θα οδηγούσε σε ευρύτερες συναινέσεις, μια στάση που θεωρώ ότι θα επικροτούσε μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα αυτοί που αποδοκίμασαν όλους με αποχή 55%. Αναζητούνται λοιπόν τολμηροί κι από τις δύο πλευρές.

Όσον αφορά τον ρόλο του τοπικού τύπου.

Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ κάλυψε όσο μπορούσε καλύτερα τον προεκλογικό αγώνα των παρατάξεων.

Ακούσαμε παράπονα από λίγους αναγνώστες μας της πλευράς Μανούρη, που θεωρούν ότι μεροληπτούμε όταν εκφέρουμε γνώμη για τους λόγους της νίκης της κ. Θωμαΐδου, και ταυτόχρονα ακούσαμε παράπονα από κύκλους της ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ότι δεν αποδώσαμε όπως θα έπρεπε το μέγεθος μιας τέτοιας νίκης. Λυπούμαστε που δυσαρεστήσαμε αυτούς τους λίγους συμπολίτες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών μας, όλων ανεξαιρέτως των παρατάξεων, επικρότησε τη στάση μας.

Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ έφτασε τις μέρες των εκλογών σε ρεκόρ επισκεψιμότητας με πάνω από 3.500 μοναδικούς επισκέπτες ημερησίως, με αποτέλεσμα να «πέσει» αρκετές φορές. Ταυτόχρονα με την περιοδική μας έκδοση του ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ, που διανεμήθηκε σε όλη την πόλη, καταφέραμε να ενημερώσουμε πολύ ικανοποιητικά τους συμπολίτες μας.

Όσοι μέσα από τα social media αμφισβητούν την αντικειμενικότητά μας καλό είναι να αντιληφθούν ότι η ΙΟΝΙΑΝΕΤ είναι μια αδέσμευτη από συμφέροντα εφημερίδα, ανοικτή σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, χωρίς παρωπίδες, αλλά δεν είναι γραφείο τύπου κάποιας παράταξης ή κόμματος.

Η ελευθερία της γνώμης μας είναι αδιαπραγμάτευτη και πολιτική μας από την ίδρυσή μας  είναι να ενώνουμε αντί να διχάζουμε, να προτείνουμε αντί να αποστασιοποιούμεθα, να συγκρουόμαστε όπου χρειάζεται αντί να λουφάζουμε, να αρνούμαστε την κίτρινη δημοσιογραφία και τη διαπλοκή.

Αν η διοίκηση του δήμου και η Αντιπολίτευση το κατανοήσουν μόνο να ωφεληθούν μπορούν γιατί δεν έχουμε άλλο κίνητρο από την αγάπη μας γι’ αυτή την πόλη. Αν δεν μπορούν να το σεβαστούν και να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας, όπως εμείς ξέρουμε… είναι δικό τους πρόβλημα, γνωρίζουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ