Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Καθαριστών Δημ. Σχολείων Αθήνας

Φωτό: www.edupame.gr

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εμείς, οι καθαριστές και οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων παλεύουμε καθημερινά για να μπορούν όλα τα παιδιά να μορφώνονται, να παίζουν και να μεγαλώνουν μέσα σε καθαρά σχολεία. Η καθαριότητα του σχολείου αποτελεί βασικό όρο για την ομαλή του λειτουργία, ζωτική ανάγκη για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Όμως, παρόλα αυτά αντιμετωπίζεται από το κράτος με απαράδεκτο τρόπο που οξύνει τα ήδη πολλά προβλήματα του δημόσιου σχολείου.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες, καθώς είναι λίγοι οι καθαριστές και οι καθαρίστριες με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, που εργάζονται  6 ½ ώρες την ημέρα και διατηρούν τα σχολεία καθαρά καθ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Οι περισσότεροι εργαζόμαστε με το άθλιο καθεστώς των συμβάσεων έργου 10μηνης διάρκειας, βρισκόμαστε δηλαδή σε μόνιμη και διαρκή εργασιακή ανασφάλεια, ακόμα και αν έχουμε μέχρι και 18 χρόνια προϋπηρεσία. Οι συμβάσεις μας για άλλη μια φορά λήγουν στο τέλος αυτής της σχολικής χρονιάς.

Οι μισθοί μας είναι μισθοί πείνας, κυμαίνονται από 140 ευρώ ως 590 ευρώ, ανάλογα τις αίθουσες που καθαρίζουμε, δηλαδή κάτω ακόμα και από τον βασικό μισθό. Μένουμε απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα και κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες μας οι δήμοι αναγκάζονται να καταβάλλουν τα δεδουλευμένα μας, δικά μας λεφτά που έχουμε βγάλει με τον ιδρώτα και την κοπιαστική δουλειά μας. Το χρονικό διάστημα της απληρωσιας δίνουμε τον αγώνα για την επιβίωση. Κάθε μήνα παλεύουμε να τα φέρουμε βόλτα, η ζωή γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Δεν έχουμε κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, δεν δικαιούμαστε άδειες και επιδόματα ασθενείας, ενώ μετά από αγώνες καταφέραμε να παίρνουμε επίδομα ανεργίας για τους μήνες που τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Η δουλειά μας είναι σκληρή, η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο, οι περισσότεροι έχουμε σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι κοροϊδία η ένταξη μας στα βαρέα επαγγέλματα που έγινε χωρίς αναδρομική ισχύ. Έχουμε χρόνια στη δουλειά, δεν αντέχουμε να δουλεύουμε ως τα βαθιά μας γεράματα.

Οι συμβάσεις έργου που μας έχουν επιβάλει, αφορούν την καθαριότητα του σχολείου μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου. Δηλαδή δεν καλύπτεται από τις συμβάσεις έργου μια μεγάλη ανάγκη, να υπάρχει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας καθ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου, ανάγκη που εμφανίζεται με οξυμένο τρόπο ιδιαίτερα στα σχολεία που έχουν παραχωρήσει αίθουσες για να στεγαστούν τα προνήπια της προσχολικής αγωγής. Μαζί με την έλλειψη του βοηθητικού προσωπικού στα προνήπια και τα νηπιαγωγεία, προστίθεται και η μεγάλη έλλειψη καθαριστριών και καθαριστών με σταθερή εργασιακή σχέση σε όλα τα σχολεία.

Η καθαριότητα των σχολείων μπορεί να εξασφαλιστεί με την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα και σταθερή δουλειά. Με πολλές νέες προσλήψεις. Δεν αποτελούν λύση οι εργολάβοι που εκμεταλλεύονται με τον χειρότερο τρόπο χιλιάδες καθαρίστριες και καθαριστές σε όλη τη χώρα και διψούν ακόρεστα μόνο για τα κέρδη. Δεν έχουν καμιά θέση οι εργολάβοι μέσα στα δημόσια σχολεία!

Όλες οι κυβερνήσεις μας εμπαίζουν, λύση ουσιαστική στα προβλήματα μας δεν δίνουν! Διαιωνίζουν ένα άθλιο καθεστώς που μας κρατά σε ομηρία εδώ και πολλά χρόνια. Τέρμα πια η κοροϊδία! Δεν πάει άλλο! Δεν θα μας κάνουν κορνίζα στο κάδρο του δικομματικού τους καυγά! Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στη συνδικαλιστική μαφία, σε όσους αναλαμβάνουν τάχα να λύσουν το πρόβλημα πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς εμάς ή μας στέλνουν να χρυσοπληρώνουμε δικηγόρους τάχα για να βρούμε το δίκιο μας στα δικαστήρια.

Έχουμε τη δύναμη! Όλες μαζί, ενωμένες, αγωνιστικά, ταξικά μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Παίρνουμε την υπόθεση μας στα χέρια μας! Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας! Θέλουμε στο πλευρό μας τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για να απαιτήσουμε να έχουμε σχολεία καθαρά, μόνιμη και σταθερή δουλειά.

 Απαιτούμε:

  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας. Να πληρωνόμαστε κάθε μήνα.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα και σταθερή δουλειά.
  • Μαζικές νέες προσλήψεις.
  • Αναδρομική ισχύ του μέτρου ένταξης μας στα βαρέα επαγγέλματα.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Καμιά επιχειρηματική δράση στην ασφάλιση. Σύνταξη για τις γυναίκες στα 55 και 50 για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Σας καλούμε να συμμετέχετε στην σύσκεψη που διοργανώνει η επιτροπή αγώνα την Κυριακή 1 Δεκέμβρη στις 10:00 π.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών κάνιγγος 27 4ος οροφος.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6970836031, 6989560573

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ