Ανακοίνωση ΚΟΒ – ΟΒ Νέας Ιωνίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την παιδεία

Φτάνει πια! Η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη της για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων! 

Έναν χρόνο τώρα, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν καταλάβει καλύτερα απ’ όλους πως η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή και ομαλή εκπαίδευση των παιδιών:

  • Σχολεία κλειστά για ολόκληρους μήνες! Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί αντιμέτωποι με την κοροϊδία της «τηλεκπαίδευσης» που προφανώς δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη σχολική τάξη και μάλιστα χωρίς μέσα και βοήθεια (συσκευές, πρόσβαση στο διαδίκτυο, επιμόρφωση κ.ά.). Για μία ακόμα φορά, οι κοινωνικές ανισότητες βάζουν τη σφραγίδα τους ακόμα πιο έντονα στην πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση.
  • «Άνοιξε – κλείσε» σχολείων ή/και τμημάτων με τα υγειονομικά πρωτόκολλα να γίνονται λάστιχο και να βάζουν σε κίνδυνο τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους.

Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και οι πολύτιμοι σύμμαχοι τους, όπως η δημοτική αρχή στη Νέα Ιωνία, έχουν ακέραιη την ευθύνη για:

  • Το ότι παιδιά «μπουχτίζουν» για μήνες μπροστά σε μια οθόνη, στερούνται την κίνηση, την εκτόνωση, τη δημιουργία, τη φιλική επαφή με τους συμμαθητές και την επικοινωνία με τους καθηγητές τους.
  • Τα νέα κρούσματα σε σχολεία και τις πιθανές εστίες διασποράς στις γειτονιές μας.
  • Τα μορφωτικά και γνωστικά κενά που αφήνει στα παιδιά όλο αυτό το διάστημα.
  • Τις σοβαρές και μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία και την κοινωνικοποίηση των παιδιών, συνολικά τη σωματική και συναισθηματική τους υγεία. Δυστυχώς, αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των παιδιών που εμφανίζουν αβεβαιότητα και έντονο άγχος, βαρεμάρα, εκνευρισμό, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και διάσπαση προσοχής, διαταραχές ύπνου, εφιάλτες, μειωμένη όρεξη για φαγητό. Επιπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη βλάβη ακόμη και από αυτή την ίδια την ασθένεια. Τις προηγούμενες μέρες ενημερωθήκαμε για τη δυσάρεστη είδηση πως ένα παιδί στον Δήμο μας έπαθε εγκεφαλικό κάτω από την πίεση και το άγχος. Ευτυχώς, το παιδί αναρρώνει θετικά και του ευχόμαστε περαστικά!

    Εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πλήρη μετατροπή του σχολείου σε εξεταστικό κέντρο φέρνοντας νέο νομοσχέδιο αλλαγής του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Δεν παίρνουν μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Αντίθετα, παίρνουν κατασταλτικά μέτρα για να μην ακούγεται καμιά φωνή διεκδίκησης.

Φωνές ελπίδας και αισιοδοξίας ήταν οι φετινοί μαθητικοί αγώνες, οι μεγαλύτεροι της τελευταίας δεκαετίας σε όγκο και διάρκεια, η συζήτηση που φουντώνει σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, οι κινητοποιήσεις μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών!

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί διεκδικούν ένα σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει! 

Τα αιτήματά τους, αιτήματα σωστά και επιστημονικά τεκμηριωμένα πρέπει επιτέλους να εισακουστούν! Μεταξύ άλλων ζητούν:

Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις (15 μαθητές ανά Τμήμα) με πρόσληψη των απαραίτητων μόνιμων εκπαιδευτικών και δημιουργία νέων αιθουσών ή αξιοποίηση όλων όσων ήδη υπάρχουν.

Να γίνονται δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα test covid-19 στα σχολεία.

Να ενισχυθούν τα σχολεία με μόνιμο προσωπικό καθαριότητας.

Να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων. Καμιά αλλαγή ειδικά φέτος στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Να δοθούν σε όλα τα παιδιά τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα με ευθύνη του κράτους ώστε κανένας μαθητής να μη μείνει εκτός εκπαίδευσης.

Αντίστοιχες προτάσεις έχει καταθέσει επανειλημμένα η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι οποίες είτε προσπερνιούνται με σαθρά διαδικαστικά επιχειρήματα, είτε υπερψηφίζονται στα λόγια χωρίς να γίνει τίποτα πράξη.

Η πανδημία και η διαχείρισή της, τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλο τον κόσμο, φανερώνουν το πραγματικό πρόσωπο της κοινωνίας στην οποία ζούμε σήμερα: όλα μπαίνουν στο ζύγι κόστος – όφελος με βάση τα συμφέροντα των λίγων. Σε αυτό το ζύγι οι ανάγκες μόρφωσης και κοινωνικοποίησης των παιδιών μας δε χωράνε!

Οι εργαζόμενοι γονείς και τα παιδιά τους, οι εκπαιδευτικοί έχουν ανάγκη από μία κοινωνία που θα βάζει στο επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες. Μία κοινωνία όπου το σχολείο θα είναι χώρος ολόπλευρης μόρφωσης και διαπαιδαγώγησης. Ένα σχολείο που θα έχει όσους εκπαιδευτικούς χρειάζεται αλλά και εργαζόμενους στην καθαριότητα, σχολίατρο και νοσηλευτή, σχολικούς συμβούλους, παιδοψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές που θα στηρίζουν τον μαθητή, τον δάσκαλο και τον γονιό κάτω από όλες τις συνθήκες.

ΚΟΒ Νέας Ιωνίας, Περισσού, Καλογρέζας – Αλσούπολης του ΚΚΕ  
ΟΒ Νέας Ιωνίας της ΚΝΕ 

9 Φλεβάρη 2021 

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ