Ανακοίνωση της Εκτός Σχεδίου για το “Ιωνικό Κέντρο”

Κυβερνήσεις, Δημοτικές Αρχές, και «Ιερές» Μπίζνες ενάντια στα συμφέροντα των κατοίκων

Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μίας, καθόλου τυχαίας θα λέγαμε, μεγάλης επικοινωνιακής καμπάνιας, από ηλεκτρονικά μέσα (που αναπαρήγαγαν το ίδιο ρεπορτάζ) και κανάλια, που προσπαθεί να μας πείσει ότι το αποκαλούμενο «Ιωνικό Κέντρο» που πρόκειται να κτίσει η τοπική Μητρόπολη σε οικόπεδο που βρίσκεται στο ΟΤ445, απέναντι ακριβώς από τον Σταθμό του ΗΣΑΠ στον Περισσό είναι ένα έργο πνοής που θα καλυτερεύσει τις ζωές των κατοίκων.

Εδώ και πολλά χρόνια, με διαδοχικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου το 2011 και το 2014, είχε εκφραστεί η πρόθεση του Δήμου να απαλλοτριώσει το οικόπεδο στο ΟΤ 445 στον Περισσό και να χρησιμοποιηθεί ως χώρος αθλητικών/πολιτιστικών/εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Το 2019 όμως, και παρά την μεγάλη έλλειψη τέτοιων χώρων στην περιοχή μας το Δημοτικό Συμβούλιο (με ίδια σύσταση με αυτήν του 2014) και με τις ψήφους τον παρατάξεων της «Ενότητας» (Γκότσης), «Δημιουργίας – Αλληλεγγύης» (Μανούρης) και «Δύναμη Προοπτικής» (Θωμαΐδου), αποφάσισε να άρει την δέσμευση του οικοπέδου, ώστε αυτό να μπορέσει να παραχωρηθεί από την τράπεζα Πειραιώς στη Μητρόπολη Ν Ιωνίας-Ν Φιλαδέλφειας.

Από την μεριά μας, τότε και τώρα, δηλώνουμε ότι η πόλη μας έχει ανάγκη:

 • από χώρους άθλησης,
 • από καινούργιους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς για να μην μένουν δεκάδες παιδιά εκτός σταθμών
 • από καινούργια νηπιαγωγεία ώστε να μην υπάρχουν παιδιά από τον Περισσό που πάνε σχολείο σε πρόχειρα διαμορφωμένες αίθουσες στην Αλσούπολη και άλλα, που κάνουν μάθημα σε προκάτ αίθουσες στα προαύλια των σχολείων
 • και από Ελεύθερους Δημόσιους Χώρους, χώρους αναψυχής, δημιουργίας και πολιτισμού και πολιτιστικής έκφρασης

Ο καθένας όμως βάζει της προτεραιότητες του και δείχνει για τι και ποιους ενδιαφέρεται και ποιους όχι.

 1. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με υπογραφή του υφυπουργού Στάθη Γιαννακίδη, χαρίζει, από εθνικούς πόρους, (μέσω της Περιφέρειας) 5εκατ. € στην «φτωχή» ΕΚΚΛΗΣΙΑ Α.Ε. για την ανέγερση του Ιωνικού Κέντρου.
 2. Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιο γαλαντόμα, αποφασίζει να χαρίσει 15εκατ., από εθνικούς πόρους και αυτή, μέσα από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του 2020, στην «φτωχή» ΕΚΚΛΗΣΙΑ Α.Ε.
 3. Οι Δημοτικές Παρατάξεις «Ενότητα», «Δημιουργία – Αλληλεγγύη» και «Δύναμη Προοπτικής», μπορεί το τελευταίο διάστημα έχουν επιδοθεί σε έναν ανεκδιήγητο σκυλοκαβγά για το φαίνεσθε, αλλά όντας ολόθερμες υπέρ της «ανάπτυξης» και των ιερών μπίζνες υποστηρίζουν το έργο.

Για τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής της πόλης, η «ανάπτυξη» του Ιωνικού Κέντρου, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που θα γίνουν στην περιοχή (στάση νέας γραμμής του ΜΕΤΡΟ κ.λπ.), θα σηματοδοτήσει την αλλαγή στις αξίες της γης, των ακινήτων και των ενοικίων και ταυτόχρονα θα αποτελέσει πόλο έλξης μιας νέας κτηματαγοράς. Ιδιαίτερα απ ότι πληροφορούμαστε, διάφορα οικόπεδα, παλαιά εργοστάσια αλλά και τα ερειπωμένα κτίρια της Κολούμπια, έχουν περάσει σε εταιρίες συμφερόντων Μελισσανίδη, ενώ σύμφωνα με αρκετές «ενωσιακές» σελίδες, ομολογείται πως πρόκειται για έργο που αφορά άμεσα την ΠΑΕ ΑΕΚ, καθώς το υπόγειο γκαράζ για παράδειγμα, θα χρησιμοποιείται και για τις ανάγκες του γηπέδου.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια σημαντική επιχειρηματική επένδυση, που συνδέεται με σημερινά και με μελλοντικά, αναπτυξιακά τους σχέδια στην περιοχή, που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Αν όλα αυτά δεν αποδεικνύουν ότι Κεφάλαιο – Κράτος – Δήμος – Εκκλησία είναι μια αντιδραστική συμμαχία απέναντι στις ζωές μας τότε τι;.

Ως, “Εκτός Σχεδίου” έχουμε πολλές φορές καταστήσει σαφή την θέση μας

 • Ενάντια σε σχέδια εκκλησίας-ιδιωτών, που καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά είναι άμεσα συνδεδεμένα με επιχειρηματικά συμφέροντα.
 • Ενάντια σε διαδικασίες “εξευγενισμού” οι οποίες αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της περιοχής, αυξάνουν τις αντικειμενικές αξίες και οδηγούν σε έξωση τους κατοίκους
 • Για την προστασία των ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων της περιοχής και τη δημιουργία ακόμη περισσότερων για τις ανάγκες των κατοίκων.
 • Για τον πλήρη διαχωρισμό κράτους εκκλησίας.

Ως συλλογικότητα, αγωνιζόμαστε με όλους αυτούς που οραματίζονται μια εντελώς διαφορετική ζωή στην πόλης μας, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της πλειοψηφίας των κατοίκων, μικρών και μεγάλων, ντόπιων και μεταναστών. Γιατί οι ζωές των εργαζομένων και της νεολαίας είναι πάνω από κέρδη και συμφέροντα.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία

ΥΓ.1 Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την «καούρα» των τοπικών στελεχών της ΝΔ να προβάλουν όλα αυτά τα «τυχαία» δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αντίστοιχη της «καούρας» της κυβέρνησης της ΝΔ που 2,5 μήνες μετά την εκλογή της (Σεπτέμβριος του 2019) αποφασίζει να χαρίσει, όχι 5 αλλά 15εκατ € στην φτωχή Εκκλησία Α.Ε. Ίσως αν έδειχνε την ίδια ευαισθησία να είχαμε τώρα περισσότερες ΜΕΘ για την περίθαλψη του κόσμου της εργασίας, πιο συχνά δρομολόγια ΜΜΕ για να μην συνωστιζόμαστε σε ώρες αιχμής κλπ Αλλά είπαμε, ο καθένας με τις προτεραιότητες του!!!

ΥΓ.2  Η κυρία που φαίνεται στο «αυθόρμητο» ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 είναι η “τυχαία” κάτοικος της περιοχής (όπως η ίδια μας έλεγε) που ήρθε να μας μιλήσει στην ανοικτή εκδήλωση της Εκτός Σχεδίου πριν δύο χρόνια για να μας διαφημίσει το “Ιερό” έργο. Απλά θα έτυχε….

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ