Ανακοίνωση της τοπικής επιτροπής ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τον κορωνοϊο

Τοπική επιτροπή Ν. Ιωνίας – Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας – Μεταμόρφωσης

Αγώνας, αλληλεγγύη, ανατροπή
δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι τον κορωνοϊό

Η πανδημία του κορωνοϊού που εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Αναπτύσσεται στο βαθιά μολυσμένο με τον ιό του κέρδους έδαφος του καπιταλισμού της εποχής μας. Είναι ένας συνδυασμός της περιβαλλοντικής καταστροφής, της επιδείνωσης των συνθηκών υγιεινής στις μεγάλες μητροπόλεις, των τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων και της υποβάθμισης σε βαθμό κατάρρευσης των δημόσιων συστημάτων πρόληψης και υγείας!

Στις συνθήκες αυτές κεφάλαιο και κυβερνήσεις επιχειρούν να ρίξουν τα βάρη της πανδημίας στην εργατική τάξη και τον λαό. Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα πρόθυμα ΜΜΕ, παίζουν το χαρτί της λεγόμενης «ατομικής ευθύνης» κάνοντας γαργάρα τις διαρκείς και εγκληματικές ευθύνες δεκαετιών για την απαξίωση κάθε δημόσιας υποδομής.

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση «για επιχειρήσεις και εργαζόμενους» με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, αποτελούν ουσιαστικά άλλη μια μεγάλη παραχώρηση στο κεφάλαιο και την εργοδοσία. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση της ΝΔ στρώνει το έδαφος, ώστε να οργιάσει η εργοδοτική αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς.

Τι άλλο είναι άλλωστε η δυνατότητα που παρέχεται πλέον στις επιχειρήσεις για τις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία τους να παγώσουν τις συμβάσεις εργασίας και όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές (μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές), πετώντας ένα ξεροκόμματο στους εργαζόμενους με τη μορφή επιδόματος ύψους 800,00 ευρώ για το διάστημα 15/03 έως 30/04, δηλαδή για ενάμιση μήνα. Μιλάμε ουσιαστικά για επίδομα κοροϊδία που αντιστοιχεί μηνιαία σε 533,00 ευρώ, ποσό σημαντικά κάτω από τον κατώτατο μισθό.

Και όλα αυτά αφού άφησε να περάσει σημαντικό χρονικό διάστημα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για πογκρόμ απολύσεων. ήδη τα στοιχεία του Εργάνη αναφέρουν ότι μόνο την περασμένη εβδομάδα, έγιναν 41.000 απολύσεις! Αλλά ας μην φοβόμαστε. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του «παρακάλεσε» τις επιχειρήσεις να μην προχωρούν σε απολύσεις, κλείνοντάς τους φυσικά το μάτι λέγοντας πως η κυβέρνηση θα τις στηρίξει.

Την ίδια στιγμή που ανακοινώνονται μέτρα για τις επιχειρήσεις (αναστολή πληρωμών, φόρων, ασφαλιστικών εισφορών), δεν έχει ακουστεί-ακόμα τουλάχιστον- κουβέντα για τις υποχρεώσεις που ο κόσμος της εργασίας έχει και που φυσικά δεν παγώνουν.

Δεν είπε κουβέντα για τα δάνεια, τα ενοίκια της α΄ κατοικίας, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ που αποτελούν πολύ μεγάλο κομμάτι της δαπάνης των νοικοκυριών, ενώ με απύθμενο θράσος μας πληροφόρησαν ότι συμβούλεψαν τις τράπεζες «να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν»! Τώρα ησυχάσαμε!

Ταυτόχρονα η κατάσταση αξιοποιείται, ώστε να προωθηθούν επιπλέον αντεργατικές και αντιλαϊκές επιδιώξεις. Με το πρόσχημα της αποφυγής του «συνωστισμού» διευρύνεται το ήδη ξεχειλωμένο ωράριο των σουπερμάρκετ, ενώ επιχειρείται να περάσει από την πίσω πόρτα και η οριστική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας με τη λειτουργία τους και τις Κυριακές. Και όλα αυτά με την εξάντληση των εργαζομένων σε αυτά, την επέκταση του ωραρίου τους, χωρίς μάλιστα να τους παρέχονται επαρκή ατομικά μέσα προστασίας από τον κορωνοϊό. Γι’ αυτούς όμως δεν θα βγει καμία Μαρέβα να χειροκροτήσει.

Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι δημοκρατικές ελευθερίες καθώς η κυβέρνηση προχωράει σε απαγόρευση όλων των συναθροίσεων πάνω από δέκα ατόμων, ενώ την ίδια στιγμή κωφεύει σε δεκάδες καταγγελίες από μαζικούς χώρους εργασίας με εκατοντάδες εργαζόμενους ότι δεν τηρούνται από την εργοδοσία τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης

Την ίδια στιγμή χιλιάδες πρόσφυγες στοιβάζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με άθλιες συνθήκες διαβίωσης και χωρίς καμιά ιατρική περίθαλψη, καταδικάζοντάς τους σε έναν αργό θάνατο.

Από όλη αυτή τη δοκιμασία, προκύπτει η πλήρης χρεωκοπία του νεοφιλελευθερισμού και της «περίφημης» αγοράς που τάχα μου τα λύνει όλα, ενώ το «κακό» δημόσιο δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Ξεγυμνώθηκαν εντελώς τα ιδιωτικά κέντρα «παροχής υπηρεσιών υγείας» ενώ είναι πλέον φανερές οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης (αλλά και όλων των προηγούμενων) που έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της προκειμένου να απαξιώσει τα δημόσια νοσοκομεία και τους γιατρούς.

Ακόμα και τώρα όμως, μέσα στην καρδιά της κρίσης και της τρανταχτής απόδειξης για την αναγκαιότητα ενός αξιοπρεπούς, πλήρως εξοπλισμένου και στελεχωμένου με όλο το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, ΔΗΜΟΣΙΟΥ συστήματος υγείας, η κυβέρνηση μας δουλεύει ΚΑΝΟΝΙΚΑ. Η εξαγγελία για 2000 προσλήψεις -όπως καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ η ομοσπονδία των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία- είναι εξαγγελία του Ιουλίου του 2019 και ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.

Είναι φανερό ότι για την κυβέρνηση και το σύστημα οι εργαζόμενοι/ες δεν είμαστε τίποτε άλλο από νούμερα και αριθμοί σε διαγράμματα που ισορροπούν. Αν βγαίνει το διάγραμμα έχει καλώς, αν όχι τόσο το χειρότερο για τους ανθρώπους.

Η πανδημία του κορωνοϊού, η διασπορά του σε όλο τον κόσμο, φανερώνει την πλήρη γύμνια του καπιταλισμού παγκόσμια. Μόνο με ένα σύστημα που η οικονομία η φύση το περιβάλλον και ο άνθρωπος θα είναι σε συνεργασία, με κεντρικό σχεδιασμό και κέντρο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών και όχι του κέρδους μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή. Το δίλημμα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους γιατρούς, τους υγειονομικούς και όλο το προσωπικό στα νοσοκομεία, αλλά και σε όλους τους χώρους που συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση των εργαζομένων και των οικογενειών τους, που κόντρα στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, δίνει καθημερινά τη μάχη της αξιοπρέπειας τη μάχη της ζωής. Στηρίζουμε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση στην κατεύθυνση υπεράσπισης της δημόσιας υγείας για όλο τον λαό.

Δημόσια & δωρεάν υγεία για όλο τον λαό

 • Άμεση ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας με προσλήψεις όλου του αναγκαίου μονίμου
 • Να λειτουργήσουν άμεσα όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και να ανοίξουν νέα.
 • Να επιταθούν και να ενταθούν στο δημόσιο σύστημα όλες οι ιδιωτικές μονάδες υγείας.
 • Να εξασφαλιστεί η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ειδή υγιεινής όλων των δημοσίων μονάδων υγείας
 • Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για πρόσφυγες και μετανάστες. Ιατρική και φαρμακευτική κάλυψή τους.
 • Να καταβληθεί κανονικά η μισθοδοσία των εργαζομένων σε όλες τις επιχειρήσεις που κλείνουν με επιβάρυνση της εργοδοσίας και του κράτους
 • Δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη τους δεν θα μοιραστούμε τη ζημία τους
 • Αναστολή πληρωμών των Δαναών-ενοικίων κατοικίας-λογαριασμός των δάκο
 • Επιπρόσθετη πλήρως αμειβόμενη άδεια για εργαζόμενους γονείς
 • Απαγόρευση των απολύσεων-κανένας πλειστηριασμός-καμιά διακοπή ρεύματος
 • Κάτω τα χεριά από την κυριακάτικη αργία
 • Κάτω τα χεριά από τις δημοκρατικές και λαϊκές ελευθερίες

Συλλογική οργάνωση-αγώνας- αλληλεγγύη

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ