Ανακοίνωση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής για τον ΧΥΤΑ στη Φυλή

Χωματερή

ΙΩΑΝ. ΧΡΥΣΑΦΗ 10 Τ.Κ.16346, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Τηλέφωνο – fax 210 9939900
Κινητό 6980602038
http://www.syndikatoota.blogspot.com
e-mail: syndikatoota@gmail.com

ΑΘΗΝΑ 5-3-2021    

ΑΡ. ΠΡΩΤ.008                                                  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΟΔΙ! ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ! ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ!

Η περιφερειακή αρχή Αττικής (Πατούλης – ΝΔ) πέρασε σαν τον κλέφτη, εν μέσω πανδημίας και ολικού lockdown, τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Πρόκειται για ένα νέο «σινικό τοίχος» μήκους 1,5 χιλιομέτρου και ύψους 20 μέτρων, ένα ακόμα βουνό με σκουπίδια. Παράλληλα δρομολόγησε τη λειτουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων, που σκόπιμα διαρρέουν ότι θα είναι και πάλι στη Δυτική Αττική. Συνεχίζει έτσι το έγκλημα της περιφερειακής αρχής Δούρου – ΣΥΡΙΖΑ, που λίγο πριν παραδώσει, ψήφισε τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Σοβαρές ευθύνες έχουν και οι δημοτικές αρχές της Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα της Φυλής και του Ασπροπύργου που παίζουν στα ζάρια των αντισταθμιστικών μέτρων την υγεία και τη ζωή μας.

Χαρακτηριστικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρουν ότι την περίοδο 1999-2015 διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των θανάτων από νεοπλασίες (καρκίνους) στη Δυτική Αττική έχει αυξηθεί κατά 31,7% έναντι αύξησης 10,1% στην υπόλοιπη Περιφέρεια Αττικής.

Το θέμα της χωματερής και η επέκτασή της μας αφορά όλους, δεν είναι μόνο θέμα της Δυτικής Αττικής. Ανοίγει το δρόμο για την καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων στην Αττική, διευρύνει μία ανοιχτή πληγή για την υγεία μας, είναι ένα ακόμα βήμα στην ιδιωτικοποίηση συνολικά της διαχείρισης των απορριμμάτων. Υλοποιεί μία κεντρική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και των δημοτικών αρχών του κεφαλαίου, που μετατρέπει τα σκουπίδια σε κερδοφόρα επιχείρηση για τα μονοπώλια, σε βάρος της υγείας όλων μας.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ συμμετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων της Δυτικής Αττικής και καλεί όλα τα σωματεία του κλάδου να συμμετέχουν στη διαδικτυακή σύσκεψη την Τετάρτη 10 Μάρτη στις 9 μ.μ. για τη συζήτηση και την οργάνωση του αγώνα το επόμενο διάστημα με εισήγηση για πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις:

 • Την Τετάρτη 17 Μάρτη 6:30 μ.μ. αποκλεισμός της Λεωφόρου Φυλής στη συμβολή με την Λεωφόρο Θηβών.
 • Τη Δευτέρα 22 Μάρτη, στις 8.30 π.μ. συμβολικό αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Φυλής.
 • Τη Δευτέρα 29 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ. στο πάρκινγκ του Θεάτρου Πέτρας μεγάλη αυτοκινητοπομπή Πετρούπολη – Καματερό – Άνω Λιόσια – Ασπρόπυργος.
 • Τη Δευτέρα 5 Απρίλη στις 5.30 μ.μ. συμβολικός αποκλεισμός του υπουργείου Περιβάλλοντος.
 • Ετοιμότητα για ολοήμερο αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Φυλής.

Διεκδικούμε:

 • Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ και για εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.
 • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή.
 • Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.
 • Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
 • Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
 • Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ