Ανακοίνωση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής για το άνοιγμα των σχολείων

ΙΩΑΝ. ΧΡΥΣΑΦΗ 10 Τ.Κ.16346, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Τηλέφωνο – fax 210 9939900
Κινητό 6980602038
http://www.syndikatoota.blogspot.com
e-mail: syndikatoota@gmail.com

ΑΘΗΝΑ 28-8-2020    

ΑΡ. ΠΡΩΤ.059                                                  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι κορυφώνεται η αγωνία χιλιάδων γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών, όσο πλησιάζουμε προς την 7η Σεπτέμβρη, πιθανή ημερομηνία  έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, αρνείται σκόπιμα να περιγράψει τους όρους με τους οποίους θα λειτουργήσουν τα σχολεία και μάλιστα σε μία περίοδο νέας  έναρξης της πανδημίας.

Πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής και σ’ αυτό το ευαίσθητο ζήτημα είναι η αναπαραγωγή της ατομικής ευθύνης και η άρνηση του κράτους, ακόμα και τώρα, να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας, υιοθετώντας τα αιτήματα που έχουν καταθέσει εδώ και μήνες, με βάση την πείρα τους, σωματεία, σύλλογοι και φορείς που σχετίζονται άμεσα με την Εκπαίδευση.

Την ίδια στιγμή που παραμένουν άλυτα διαχρονικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις κτιριακές υποδομές των σχολείων, σήμερα καλούνται να στοιβάζονται 20 και 25 μαθητές μέσα σε τάξεις κλουβιά, σε κοντέινερ, σε υπόγειες αίθουσες, χωρίς να διασφαλίζεται καν η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων, όταν την προηγούμενη περίοδο με πολύ λιγότερα κρούσματα, τα σχολεία λειτούργησαν με ανώτατο αριθμό μαθητών τους 15 ανά τάξη.

Αποκαλυπτικό στοιχείο που αποδεικνύει την  επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης, αποτελεί το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας νομοθέτησε τον Ιούνιο την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από 22 σε 25.

Επιπλέον, στις ήδη προ υπάρχουσες ελλείψεις εκπαιδευτικών, έρχονται να προστεθούν οι τεράστιες ανάγκες που διαμορφώνονται από το γεγονός, ότι λόγω της πανδημίας ένας σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σχολεία,  το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των αναπληρωτών θα είναι ο ίδιος με πέρυσι.

Την ίδια στιγμή που απαιτείται αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και σχολαστικός καθαρισμός των σχολικών κτιρίων,  ο αριθμός των θέσεων συμβασιούχων  σχολικών καθαριστριών που προκηρύχθηκαν, στην πλειονότητα των δήμων, παραμένει ο ίδιος ή είναι μειωμένος, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί τα απαιτούμενα  μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, αφού δεν αξιοποίησε προς όφελος των μαθητών και  των εκπαιδευτικών, το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, ώστε να εξασφαλίσει όλες τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, αντίθετα σκόπιμα επέλεξε, να αναγάγει τα πάντα στην ατομική ευθύνη, κουνώντας το δάχτυλο σε μαθητές γονείς και εκπαιδευτικούς, αποποιούμενη πλήρως τις τεράστιες ευθύνες της.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ  ΑΤΤΙΚΗΣ, καλεί τα Σωματεία του κλάδου, να εντάξουν στη δράση τους, το πλαίσιο αιτημάτων που βάζει το γονεϊκό κίνημα και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, με  δεδομένο ότι η μόρφωση των παιδιών μας σε ένα ασφαλές περιβάλλον για την υγεία και την ίδια τους τη ζωή, απασχολεί σήμερα, σημαντικό αριθμό συναδέλφων.

Απαιτούμε:

  • Επισκευή σχολείων – εξασφάλιση κατάλληλων χώρων ,ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη.
  • Κανένα τμήμα πάνω από 15 μαθητές.
  • Έκτακτο κρατικό κονδύλι για προσλήψεις εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση όλων όσοι δουλεύουν στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μονίμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια των αναγκαίων υλικών(Μέτρα προστασίας, αντισηπτικά κ.α)
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Σχολική Υπηρεσία με ευθύνη τον έλεγχο των σχολικών κρουσμάτων.
  • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερες στα σχολεία.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ