Ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ για τον κορωνοϊό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό χτυπούν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων

Με όχημα τον κορωνοϊό και τις διαστάσεις πανδημίας που παίρνει, η κυβέρνηση αποφάσισε μέτρα τα οποία πάλι θα ματώσουν τους εργαζόμενους.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π) (ΦΕΚ Α’-Αρ.Φυλ.55- 11/3/2020) δίνουν την ευχέρεια στην εργοδοσία να προχωρήσει σε όργια αυθαιρεσίας, στην καταστρατήγηση του ωραρίου και σε νέα χτυπήματα κατά των εργασιακών σχέσεων, ενώ με τα μέτρα καταπατείται προκλητικά το δικαίωμα της κανονικής άδειας.

Στους Δήμους ακόμα και στην αυτονόητη διαδικασία χορήγησης υλικών καθαριότητας και προστασίας στους εργαζόμενους (σαπούνια, αντισηπτικά κλπ) καθώς και για τις απολυμάνσεις, η πλειοψηφία των αιρετών αδιαφορεί.

Αντί το κράτος να δώσει πρόσθετες ημέρες αδειών με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση, για την διευκόλυνση των εργαζομένων γονιών, μπροστά στο κλείσιμο των σχολείων και των Παιδικών – Βρεφικών Σταθμών, επινοεί την «άδεια ειδικού σκοπού» βάλλοντας ευθέως κατά του δικαιώματος της κανονικής άδειας, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να την εξαντλήσουν. Θυμίζουμε πως η κανονική άδεια, όπως και κάθε άδεια συνολικά αποτελούν μέρος της ασφαλιστικής προστασίας.

Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στα μέτρα της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, εργαζόμενοι με αυτοάνοσα νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη κλπ) που είναι ευάλωτοι και επικίνδυνοι αν νοσήσουν να χάσουν την ζωή τους. Ενώ θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία γι αυτούς και ειδικά όταν απασχολούνται σε υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με χιλιάδες πολίτες καθημερινά.

Οι υποδείξεις του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού πρέπει να συνοδεύονται με κυβερνητικά μέτρα, που να διασφαλίζουν ταυτόχρονα τα δικαιώματα των εργαζομένων και όχι η κυβέρνηση να μετατρέπει την κρατική ευθύνη σε αποκλειστικά ατομική των εργαζομένων με επιπτώσεις στα εργασιακά τους δικαιώματα.

Η κυβέρνηση θέλει να βάλει πάλι πλάτη ο λαός ώστε η διαχείριση αυτής της έκτακτης κατάστασης να γίνει με την κυρίαρχη λογική του «κόστους – οφέλους» και όσα πρόσθετα ενισχυτικά μέτρα παρθούν, σε προσωπικό και υποδομές, να υπακούν στις «δημοσιονομικές αντοχές» του αστικού κράτους και όχι στις πραγματικές ανάγκες για την υγεία και την ασφάλεια του λαού.

 Όμως αυτή η πολιτική, που μας έφερε στη σημερινή κατάσταση, υπονομεύει τις δυνατότητες για περιορισμό και αντιμετώπιση της επιδημίας, αν και εφόσον υπήρχε ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με σύγχρονες υποδομές, εξοπλισμό, πλήρες σε προσωπικό το οποίο δεν θα δουλεύει με άθλιους όρους.

Με αίσθημα ευθύνης αλλά και με επίγνωση τόσο των σοβαρών ζητημάτων που προκύπτουν από μια πανδημία καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση και τους δημάρχους:

  • Άμεση χορήγηση ειδών καθαριότητας και απολύμανσης για όλους τους εργαζόμενους
  • Απολυμάνσεις στους χώρους εργασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού εργασίας.
  • Μέριμνα και προστασία στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, εργαζόμενοι με αυτοάνοσα νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη κλπ) με ειδικές άδειες χωρίς περικοπές αποδοχών και ασφάλισης.
  • Γκισέ σε όλες τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης με το κοινό. Δυνατότητα ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής εξυπηρέτησης με το κοινό.
  • Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων. Να εξασφαλίσουν πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς. β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.
  • Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλειάς δεν μπορεί να γίνουν «κάτεργα» εν μέσω επιδημίας.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας των συναδέλφων που θα βρίσκονται για όλο αυτό το διάστημα στη δουλειά και μέτρα προστασίας της υγείας τους.
  • Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.
  • Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι ανενεργές δομές Υγείας. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Το συνολικό κόστος να το αναλάβει το ίδιο το κράτος, οι διάφοροι, επίσης, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ή οι αυτοαπασχολούμενοι στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο.

Αθήνα, 12/3/2020

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ