Ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣ ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ.

Από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και δια στόματος των Υπουργών Εσωτερικών και Εργασίας διαφαίνεται η κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι τόσο στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, όσο και στο εργατικό και λαϊκό κίνημα γενικότερα.

Αξιοποιώντας όλο το πλαίσιο και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο νέος Υπουργός Εσωτερικών εξήγγειλε:

Α. Ότι εξετάζονται ΟΛΕΣ οι λύσεις για τον ΧΥΤΑ Φυλής, που σημαίνει στην πραγματικότητα ότι ανάβει το πράσινο φως για την επαναφορά των σεναρίων για τη δημιουργία των φαραωνικών εργοστασίων καύσης των μεγαλοεργολάβων. Ο ΣΥΡΙΖΑ όλη τη προηγούμενη περίοδο το μόνο που έκανε για την χωματερή ήταν να επικαιροποιεί τις εργολαβικές αναθέσεις στο 90% των δραστηριοτήτων της χωματερής και να επεκτείνει την χωματερή προς το παλαιό λατομείο Μουσαμά. Έχει στρώσει το έδαφος για την πολιτική της ΝΔ.

Β. Στο θέμα των προσλήψεων ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα αξιοποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ για προγραμματισμό με βάθος τετραετίας και λαμβάνοντας υπόψη “τις δυνατότητες του ελληνικού κράτους” !!!. Αυτό συνδυαστικά με το 1 προς 5 σημαίνει ότι οι ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες θα παραμείνουν έτσι με σαφή στόχο την απαξίωση και την ιδιωτικοποίηση τους. Να ξεκαθαρίσουμε ότι και το 1 προς 1 του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμοζότανε και πάλι θα είχαμε προσλήψεις με το σταγονόμετρο αφού με τον νόμο Κατρούγκαλου και την καθολική αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οι αποχωρήσεις είναι πολύ λίγες.

Γ. Παρά τις ελλείψεις προσωπικού και παρά τις μηδαμινές προσλήψεις ο Υπουργός επανάφερε το θέμα της στοχοθεσίας, του νέου πειθαρχικού δικαίου και φυσικά το θέμα της αξιολόγησης το οποίο όπως ξέρουμε και από το παρελθόν ότι κρύβει από πίσω και απολύσεις. Έτσι η μνημονιακή υποχρέωση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που τηρήθηκε με ευλάβεια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναβαθμίζεται και επανέρχεται με τα χαρακτηριστικά που είχαμε ζήσει επί υπουργίας Μητσοτάκη.

Σημαντικά επίσης αντιδημοκρατικά στοιχεία που αναδείχτηκαν από τις προγραμματικές δηλώσεις αποτελούν η κατάργηση της απλής αναλογικής και η επιστροφή σε συστήματα νοθείας της λαϊκής βούλησης και ψήφου με άλλοθι τη κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ.

Σε αντιδραστική κατεύθυνση είναι και η εξαγγελία για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους ΟΤΑ γατί θα μετατρέψει του Δήμους σε φοροεισπράκτορες πετσοκόβοντας και άλλο την ήδη πελεκημένη και από τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ επιχορήγηση των Δήμων.

Τέλος καμιά κουβέντα δεν ακούστηκε για αυξήσεις σε μισθούς τουναντίον είχαμε και την πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ που έκλεισε οριστικά και τη δικαστική διεκδίκηση του 13ου κ 14ου μισθού, θεωρώντας συνταγματικές τις περικοπές αλλά και αξιοπρεπές το μισθολογικό επίπεδο των δημοσίων υπαλλήλων !!!

Ο νέος Υπουργός Εργασίας ανέλυσε την ευθεία παρέμβαση στη συνδικαλιστική δράση και συντριπτικό χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για λογαριασμό του κεφαλαίου. Ετοιμάζεται νέος συνδικαλιστικός νόμος ο οποίος θα προβλέπει ηλεκτρονικό φακέλωμα σε βάρος των συνδικαλιστικών οργανώσεων και ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη απεργίας! Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμα στα παραπέρα πλήγματα που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης, πατώντας στο δρόμο που ήδη έχει στρώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους αντιασφαλιστικούς νόμους όπως ο εκτρωματικός νόμος Κατρούγκαλου. Είπε ότι «η ΝΔ προωθεί ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων», που σημαίνει ότι προτεραιότητα αποτελεί η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης. Με τον «τρίτο πυλώνα δίνεται χώρος και κίνητρα στην προαιρετική όπως και σήμερα επιλογή των ασφαλισμένων να συμπληρώσουν το μελλοντικό συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα μέσω των φορέων ιδιωτικής ασφάλισης».

Μ’ αυτά τα πρώτα δείγματα γραφής, σε μια πολιτική που ήδη έχουμε δοκιμάσει και τα προηγούμενα χρόνια με διάφορες παραλλαγές και από διάφορες κυβερνήσεις εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε το δικό μας μέτωπο αντίστασης δράσης και διεκδίκησης. Και όχι γενικά και αόριστα ένα αντιδεξιό μέτωπο όπως θέλει να παρουσιαστεί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση και πιθανά θα λανσάρουν και οι συνδικαλιστές του.

H ΔΑΣ ΟΤΑ θα παρακολουθεί τι θα φέρνει η κυβέρνηση, την στάση των άλλων συνδικαλιστικών δυνάμεων, κυρίως όμως θα προβάλλει τα δικά μας αιτήματα και τις διεκδικήσεις κόντρα σε κάθε εκδοχή εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών. Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή, για:

  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
  • ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ
  • ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΕ ΑΝΘΥΓΕΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ .ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
  • ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΏΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ-ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΏΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ
  • ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

 

ΑΘΗΝΑ 23/7/2019

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ