Ανακοίνωση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής για τον σεισμό της 19ης Ιουλίου

ΑΘΗΝΑ 26-7-2019

ΑΡ. ΠΡΩΤ.038

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Βρισκόμαστε μία εβδομάδα μετά το σεισμό της 19 Ιούλη και έχουν αναδειχθεί για μία ακόμα φορά τεράστια προβλήματα στην λειτουργία του κράτους στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Στους δήμους ήρθαν στην επιφάνεια οι τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα των υπηρεσιών που αφορούν στην προστασία και αντιμετώπιση καταστροφών από φυσικά φαινόμενα.

Οι αιτήσεις για αυτοψίες σε κτίρια (κυρίως κατοικίες) που έχουν προκληθεί βλάβες είναι χιλιάδες. Παρά τις προσπάθειες των συναδέλφων τα κενά από την υποστελέχωση των υπηρεσιών και την έλλειψη σχεδίου δεν μπορούν να καλυφθούν. Ανάλογη είναι η έλλειψη προσωπικού και στην Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) του Υπουργείου Υποδομών η οποία είναι αρμόδια, μετά από αυτοψία, να κρίνει την καταλληλότητα των κτιρίων, γεγονός που οδηγεί σε καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα οι σεισμόπληκτοι να μην γνωρίζουν τι θα γίνει με το σπίτι τους. Να σημειωθεί ότι τα σχολεία δεν έχουν ελεγχθεί μετά το σεισμό και κανείς δεν ξέρει τι προβλήματα έχουν προκύψει.

Ενώ οι σεισμολόγοι προειδοποιούν συνέχεια για τη σεισμικότητα της Αττικής, τα ρήγματα που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλους σεισμούς, ελάχιστα κτίρια περνάνε προσεισμικό έλεγχο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχολεία. Η κατάσταση παραπέμπει σε προμελετημένο έγκλημα ενάντια στη ζωή και τους κόπους των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Το κράτος, ενώ δεν βρίσκει λεφτά για να προσλάβει μηχανικούς στους δήμους, ενώ έχει αποψιλώσει τις υπηρεσίες που σχετίζονται με την Πολιτική Προστασία από προσωπικό και πόρους, έχει άφθονους πόρους, για να δίνει 4 δις το χρόνο για ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, να μειώνει τη φορολογία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και να τους επιδοτεί με ζεστό χρήμα. Το ίδιο κράτος που εισπράττει κάθε χρόνο 52 δις από τη φορολογία του λαού και μόλις 3 δις από τη φορολογία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, βάζει τη χρηματοδότηση των κερδών τους πάνω από την προστασία της ζωής μας…

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής απαιτεί:

Να γίνουν τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες των δήμων που σχετίζονται με την πολιτική προστασία σε όλες τις ειδικότητες και βέβαια και στις υπόλοιπες κρατικές δομές.

Να ολοκληρωθούν άμεσα όλοι οι αναγκαίοι έλεγχοι σε κατοικίες που έχουν αναφερθεί βλάβες, σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια.

Να ληφθούν μέτρα προσεισμικού ελέγχου και προστασίας για τα δημόσια κτίρια και τους χώρους συγκέντρωσης του κόσμου.

Να αποζημιωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό όλοι οι πληγέντες και να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη η διαμονή των κατοίκων των οποίων τα σπίτια κρίνονται μη κατοικήσιμα.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ