Ανακοίνωση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής για τον ΧΥΤΑ

ΑΘΗΝΑ 4-11-2019

ΑΡ. ΠΡΩΤ.062

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 6:30 μ.μ. στο Υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος) Θα ακολουθήσει πορεία στην Περιφέρεια Αττικής.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ καλεί σε ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ!! Να μην περάσει το νέο έγκλημα που ετοιμάζουν στη Φυλή και συνολικά στη Δυτική Αθήνα και Δυτική  Αττική, η κυβέρνηση της ΝΔ, παλιά και νέα Περιφερειακή Αρχή. Συμπορευόμαστε με τις Συντονιστικές Επιτροπές των Σωματείων και Φορέων της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας, στον δίκαιο αγώνα για να σταματήσει τώρα το αίσχος της Φυλής, να μην επεκταθεί το έγκλημα με νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή, με νέες περιβαλλοντολογικές βόμβες σε λατομεία.

Ο αγώνας δεν ξεκινάει σήμερα. Όλο το προηγούμενο διάστημα με πρωτοβουλίες των συντονιστικών επιτροπών πραγματοποιήθηκαν σειρά κινητοποιήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Ο αγώνας των εργαζομένων στους ΟΤΑ το προηγούμενο διάστημα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης, συνδέεται και με τους σχεδιασμούς της για την διαχείριση των απορριμμάτων. Στην ουσία ανοίγει ακόμα παραπέρα το δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της καθαριότητας.

Αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει κεντρική συμφωνία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τυχαίο ότι πριν λίγες μέρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής οι παρατάξεις του Πατούλη (ΝΔ) και της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), μαζί με τον  Τζήμερο, επικύρωσαν με την ψήφο τους την απόφαση που είχε πάρει η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ (επί διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ) να δημιουργηθεί νέα τεράστια χωματερή στη Φυλή (κοντά στον οικισμό Γεννηματά 2). Στην πραγματικότητα με την ίδια απόφαση, αφήνουν ανοιχτό το δρόμο για να αξιοποιηθούν ως ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ τα ανενεργά λατομεία της Αττικής όπως είναι αυτά του Μουσαμά, του Μελετάνι, του ΤΙΤΑΝ, του Σταμέλου και του Κυριακού.

Δεν σταματούν εκεί τα σχέδια τους περιλαμβάνουν και νέο έγκλημα στο Γραμματικό. Με τροπολογία της διοίκησης Πατούλη στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής υλοποιούν το σχεδιασμό για νέο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, που είχε ήδη δρομολογηθεί από τη Διοίκηση Δούρου. Η προστασία της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος δεν συμβαδίζει  με την κερδοφορία των ομίλων που λυμαίνονται την διαχείριση των απορριμμάτων. Πάνω απ όλα είναι τα κέρδη  επιχειρηματικών ομίλων. Έχουν συμφέροντα από τη λειτουργία του ΟΕΔΑ Φυλής και του αποτεφρωτήρα, τα σκουπίδια που τόσα χρόνια θάβονται στη Φυλή, ενώ και πάλι για τα κέρδη τους προωθούν την καύση των απορριμμάτων ως φθηνό καύσιμο για τις βιομηχανίες, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή στο Βόλο.

Αυτά τα κέρδη, μπαίνουν εμπόδιο ώστε να υπάρξει διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα την υγεία του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος.

 ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ της ΑΤΤΙΚΗΣ.

Τώρα, χρειάζεται να αξιοποιηθεί όλο το επιστημονικό δυναμικό και η ανάπτυξη της τεχνολογίας για να υπάρξει διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο την υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού. Με δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων που θα έχει προτεραιότητα στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή. Με διασφάλιση της χωριστής διαλογής διαφορετικών ειδών απορριμμάτων. Με δημιουργία μονάδων επεξεργασίας και χωροθέτηση με επιστημονικά κριτήρια και μακριά από κατοικημένες περιοχές!

Διεκδικούμε:

  • Να μην λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Γραμματικού ούτε “δοκιμαστικά” ούτε κανονικά
  • Ο χώρος του ΧΥΤΑ να μετατραπεί σε χώρο άθλησης και ψυχαγωγίας, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας.
  • Όχι στη νέα χωματερή στη Φυλή! Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις.
  • Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΑ στα παλιά λατομεία Μουσαμά και στα λατομεία Κυριακού στο Κορωπί
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων.
  • Όχι στην καύση των απορριμμάτων, που παράγει ρύπους οι οποίοι προκαλούν καρκινογενέσεις και άλλες σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.
  • Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
  • Ενιαίο φορέα διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων που να σχεδιάζει με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες! Με προτεραιότητα στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή. Μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα και σύγχρονο εξοπλισμό, διασφάλιση της χωριστής διαλογής διαφορετικών ειδών απορριμμάτων.
  • Δημιουργία μονάδων επεξεργασίας και χωροθέτηση μακριά από κατοικημένες περιοχές, με επιστημονικά κριτήρια και όχι με βάση τα κέρδη των εταιρειών διαχείρισης των απορριμμάτων.».

Να μην τους αφήσουμε  σε χλωρό κλαρί!!!

ΌΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 6:30 μ.μ. στο Υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος) Θα ακολουθήσει πορεία στην Περιφέρεια Αττικής

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ