Ανατροπές στις παρατάξεις μετά τις δημοτικές εκλογές

Γράφει ο Εκδότης - Διευθυντής της Ionianet.gr, Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Οι δημοτικές εκλογές θα ολοκληρωθούν στην πόλη μας την Κυριακή 2 Ιουνίου μεταξύ των 2 επικρατέστερων συνδυασμών. Το νέο πολιτικό σκηνικό που θα προκύψει προδικάζει ραγδαίες εξελίξεις στις περισσότερες δημοτικές παρατάξεις που θα πρέπει να προσαρμοστούν ή να αναθεωρήσουν πολιτικές.

Ας δούμε όλες τις πιθανές παραμέτρους λαμβάνοντας υπόψη την καθιέρωση πλέον της απλής αναλογικής:

  • Σε περίπτωση επικράτησης της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ για τη Νέα Ιωνία» είναι βέβαιο ότι ο κ. Γκότσης θα αναζητήσει 2 ή και 3 συμμάχους για τη δημιουργία πλειοψηφίας στους 41 δημοτικούς συμβούλους. Οι επιλογές του είναι δύο, από τη μια ο κ. Μανούρης και από την άλλη η κ. Θωμαΐδου και ο κ. Κουκουλάρης. Η επιλογή του κ. Μανούρη μοιάζει λιγότερο πιθανή δεδομένου του οξύτατου πολιτικού κλίματος που θα επικρατεί λόγω των αναμενόμενων εθνικών εκλογών μιας και οι δύο δημοτικές παρατάξεις έχουν αντίπαλες πολιτικές αναφορές σε κεντρικό επίπεδο. Η δεύτερη επιλογή μοιάζει πιο πιθανή παρόλο κάποιων αντιδράσεων που θα υπάρξουν, αλλά η ανάγκη διοίκησης της πόλης θα τις ξεπεράσει. Σε αυτή την περίπτωση σίγουρα θα τεθούν προγραμματικοί όροι και κοινές συμφωνίες σε πρόσωπα. Στο σενάριο παίζει και κάποια από τις 2 παρατάξεις να δίνει ψήφο υποστήριξης κατ’ επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση αν ο κ. Γκότσης κερδίσει θα ολοκληρώσει τον κύκλο του ως δήμαρχος και δεν πρόκειται να ξαναθέσει υποψηφιότητα, αλλά θα επιδιώξει με συγκεκριμένα έργα να υποστηρίξει την υστεροφημία του. Παράλληλα θα ανοίξει το παιχνίδι διαδοχής στην ηγεσία της ΕΝΟΤΗΤΑΣ με πρόσωπα που θα μπορούσαν να αναλάβουν τα ηνία. Οι ψήφοι προτίμησης μεταξύ τους σ’ αυτές τις εκλογές θα παίξουν σημαντικό ρόλο.

Αν ο κ. Γκότσης χάσει τις εκλογές θα κλιθεί να υποστηρίξει τον νικητή ή να παραμείνει στην αντιπολίτευση και να ψηφίζει ανά περίπτωση. Σε περίπτωση ήττας είναι βέβαιο ότι η συζήτηση περί διαδοχής θα ξεκινήσει πιο γρήγορα εκτιμώ με πρωτοβουλία του ιδίου που θα παραμείνει όμως ενεργός στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς διαθέτει την αναγκαία εμπειρία και θεωρώ ότι το επιθυμεί και ο ίδιος.

  • Σε περίπτωση επικράτησης της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ο κ. Μανούρης έχει δύο επιλογές. Η πρώτη να αναζητήσει υποστήριξη από τον κ. Γκότση δεδομένου ότι η κόντρα με την κ. Θωμαΐδου και τον κ. Κουκουλάρη είναι ισχυρή και η δεύτερη επιλογή να αποφασίσει να διοικήσει με μειοψηφία στους δημοτικούς συμβούλους και να στριμώχνει τους αντιπάλους του με προτάσεις που θα είναι δύσκολο να αποφύγουν την ψήφισή τους. Όπως και να έχει θα πρέπει να ακολουθήσει πολιτική χαμηλών τόνων και συμβιβασμών, ώστε να μη διαταραχθεί ένα ήπιο κλίμα που εδώ και καιρό προσπαθεί να δομήσει παρά τις διαφορές του με τον κ. Γκότση.

Σε περίπτωση ήττας του ο κ. Μανούρης θα αντιμετωπίσει το δίλλημα να παραμείνει ακόμα 4 χρόνια στην αντιπολίτευση και να ξαναπροσπαθήσει ή να δοκιμάσει να συνεχίσει την πολιτική του διαδρομή σε πιο κεντρικά επίπεδα ιδιαίτερα στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές η Ν.Δ και το ΚΙΝΑΛ συνεργαστεί μαζί της. Σ’ αυτή την περίπτωση δεδομένου της προσωπικής του ισχυρής επιρροής στα στελέχη της παράταξης εκτιμώ ότι θα διατηρήσει τη θέση του ως δημοτικός σύμβουλος και θα ελέγξει απόλυτα τη διαδοχή.

  • Σε περίπτωση επικράτησης της ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ της κ. Θωμαΐδου είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει προγραμματική συμφωνία με τον κ. Γκότση και τον κ. Κουκουλάρη κάτι που συναντά ισχυρές πιθανότητες επιτυχίας χωρίς να αποκλείεται κάποια από τις 2 παρατάξεις να επιλέξει την υποστήριξη ανά περίπτωση. Η συνεργασία με τον κ. Μανούρη θα είναι έκπληξη πρώτου μεγέθους και λογικά θα πρέπει να αποκλειστεί.

Σε περίπτωση ήττας της η κ. Θωμαΐδου θα έχει 2 επιλογές. Η πρώτη να συνεργαστεί με τον νικητή(πλην Μανούρη) κάτι που της εξασφαλίζει ότι παραμένει στο πολιτικό παιχνίδι μιας και θα κατέχει μαζί με τα στελέχη της θέσεις ευθύνης και η δεύτερη επιλογή σε περίπτωση επικράτησης Μανούρη να μείνει εκτός, ως αντιπολίτευση, παρούσα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά τότε θα δοκιμαστεί η δυναμική της παράταξής της δεδομένου ότι οι προσδοκίες που έχει δημιουργήσει γιαυτές τις εκλογές είναι ισχυρές και η συνέχεια για την ίδια και τα στελέχη της θα επιφυλάσσει εξελίξεις.

  • Σε περίπτωση επικράτησης της Λαϊκής συσπείρωσης ο κ. Κατιμερτζόγλου και το ΚΚΕ θα προσπαθήσουν να αναδείξουν τον δήμο σε προπύργιο της πολιτικής τους αντίληψης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεδομένου ότι στον Περισσό είναι και η έδρα του κόμματος. Η συνεργασία τους με τις άλλες παρατάξεις θα είναι δύσκολη δεδομένου τις ισχυρές πολιτικές διαφορές, ωστόσο θα επιχειρηθούν κοινές συμφωνίες ανά περίπτωση σε θέματα που είναι δύσκολο να υπάρξει διαφωνία. Η ήττα δεν αναμένεται να επηρεάσει τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δεδομένου ότι έχει δομήσει μια διακριτή αντιπολίτευση εντός του δημοτικού συμβουλίου κάτι που θα συνεχίσει να κάνει. Περίπτωση συνδιοίκησης με κάποια από τις άλλε παρατάξεις θα πρέπει να αποκλειστεί.
  • Σε περίπτωση επικράτησης του κ. Κουκουλάρη είναι βέβαιο το άνοιγμά του στην κ. Θωμαΐδου και στον κ. Γκότση, οι οποίοι σίγουρα θα επιδιώξουν μια κοινή προγραμματική συμφωνία ή την υποστήριξή τους κατ’ επιλογή. Σε περίπτωση ήττας της παράταξής του «Νέα Ιωνία-Νέα Άποψη -21ος αιώνας» ο κ. Κουκουλάρης θα παραμείνει στο δημοτικό συμβούλιο με την φιλοδοξία «να ξεσκεπάζει πρόσωπα και καταστάσεις», όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο ίδιος. Η συμμαχία του με τον άλλο εταίρο στην παράταξη κ. Μπράτιμο θα πρέπει να τεθεί τότε σε νέες βάσεις και η πορεία της θα εξαρτηθεί από την αντιπολιτευτική πορεία της παράταξης.
  • Η ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ έχει επιλέξει μια αριστερή ριζοσπαστική παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο όπου προβλέπεται να αντιπροσωπευτεί και πάλι. Η πολιτική της θα είναι προγραμματική αντιπολίτευση με βάσει τις θέσεις της, ανεξαρτήτως ποιος θα είναι ο δήμαρχος και η πλειοψηφία στη διοίκηση του δήμου.

Σημειώνω ότι τα παραπάνω προκύπτουν από την εμπειρία μου και την προσωπική μου γνωριμία με τους επικεφαλής των παρατάξεων και με πολλά στελέχη τους. Η ζωή και η πολιτική μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω και παρά τις προβλέψεις να με διαψεύσει.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ