Απάντηση εργαζόμενων στη δημ. αρχή για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Την Παρασκευή 4/9/2020, οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του δήμου Ν. Ιωνίας ενημερωθήκαμε από ανάρτηση της δημοτικής αρχής, ότι η έναρξη της νέας χρονιάς των παιδικών σταθμών, ξεκίνησε τηρώντας απαρέγκλιτα, από πλευράς Δήμου, όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία και την αποφυγή διασποράς του Covid-19.

Με έκπληξη επίσης ενημερωθήκαμε ότι όλοι οι χώροι των παιδικών σταθμών είναι καθαροί. Αναρωτιόμαστε βέβαια αν καθαριότητα θεωρείται το σκούπισμα, σφουγγάρισμα και ξεσκόνισμα ή η απολύμανση των χώρων από επαγγελματικό συνεργείο. Αν θεωρούνται τα πρώτα, τότε πρέπει να ενημερώσουμε τους γονείς των παιδιών, ότι η εν λόγω καθαριότητα γίνεται κάθε μέρα στους παιδικούς σταθμούς, όμως αυτό δεν είναι αρκετό να αποτρέψει πιθανή διασπορά του Covid-19, όσες φορές κι αν συμβεί ακόμα και την ίδια μέρα.

Η διοίκηση του δήμου θέλοντας να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση και να παίξει τα επικοινωνιακά της παιχνίδια ενημερώνει τους γονείς για τα αυτονόητα, την καθαριότητα των παιδικών σταθμών.

Περαιτέρω όμως μέριμνα για απολυμάνσεις από ειδικά συνεργεία, καθώς επίσης και για τον έλεγχο των εργαζομένων που επέστρεψαν από τη θερινή τους άδεια, με τεστ ανίχνευσης του Covid-19, δεν υπάρχει. Στο προφορικό αίτημα -δυστυχώς προφορικό, ωστόσο ελπίζω η πρόεδρος των παιδικών σταθμών να έχει το σθένος να παραδεχτεί ότι ζητήθηκε δύο φορές από εκπρόσωπο των εργαζομένων- για υποβολή των εργαζομένων σε εργαστηριακό έλεγχο για τον κορονοϊό, η απάντηση ήταν -προφορική πάντα-ότι το ΚΕΒΡΕΦΟ δεν μπορεί να διαθέσει το κονδύλι των 10.000 ευρώ περίπου, ώστε να υποβληθούν όλοι οι εργαζόμενοι των παιδικών σταθμών σε τεστ Covid-19 και εφόσον δεν είναι υποχρεωτικό από τον νόμο δεν θα το κάνει. Η δήμαρχος , όπως ενημερωθήκαμε προφορικά πάντα από την πρόεδρο των παιδικών σταθμών, έχει αναλάβει να κάνει επαφές με τον ΕΟΔΥ ώστε να έρθει κλιμάκιο και να διενεργηθεί έλεγχος στο προσωπικό.

Είμαστε σε αναμονή…μπορεί και να συμβεί!!!

Βάσει των παραπάνω, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει να λαμβάνονται μέτρα σχετικά με την προστασία και αποφυγή διασποράς του Covid-19, όπως δηλώνει η δημοτική αρχή περιχαρής στην ανάρτησή της !!!

Το “επαρκώς προετοιμασμένο προσωπικό “, όπως ακριβώς αναφέρει η εν λόγω ανάρτηση, δεν ξέρω πώς μπορεί να το αντιληφθεί ο καθένας που την διαβάζει, χρειάζεται διευκρίνηση… Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας μας ουδείς από τους ανωτέρους μας εμφανίστηκε στους παιδικούς σταθμούς, για να μας διευκρινίσει τις τόσες ασάφειες που περιέχονται στην πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου. Η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας για τους εργαζόμενους και η προαιρετικότητα για τα παιδιά, είναι από τα ελάχιστα σαφή στην εγκύκλιο. Η σύσταση να χωρίζονται τα παιδιά σε μικρές ομάδες, που να αποτελούνται σταθερά από τα ίδια παιδιά, χωρίς αυτά να αναμιγνύονται μεταξύ τους, με στόχο την απαραίτητη τήρηση μέτρων κοινωνικής απόστασης, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, είναι ένα μέτρο που δεν μπορεί να τηρηθεί ούτε στις τάξεις νηπιακών τμημάτων που θα φιλοξενήσουν μέχρι και 24 νήπια, ούτε στα βρεφικά τμήματα που θα φιλοξενήσουν ως 16 βρέφη, σε χώρους όμως κατά πολύ μικρότερους σε σχέση με αυτές των νηπιακών τμημάτων. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν οι διοικήσεις των δήμων και θα έπρεπε να αντιδράσουν στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, όπως πράττουν οι σύλλογοι εργαζομένων και οι σύλλογοι γονέων.

Τον περασμένο Ιούνιο που επαναλειτούργησαν οι παιδικοί σταθμοί, μετά από τρίμηνη διακοπή λειτουργίας, τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν ήταν τόσο επιβαρυμένα σύμφωνα με τους ειδικούς πάντα. Τότε, με σχετικές υπουργικές αποφάσεις, καθοριζόταν ο ανώτερος αριθμός νηπίων ανά τμήμα στα 15. Αναρωτιόμαστε εύλογα οι εργαζόμενοι, γιατί αφού δεν έχει αλλάξει κάτι προς θετική κατεύθυνση, τα τμήματα θα λειτουργήσουν με τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενούσαν πριν τον κορονοιό.

Βέβαια η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση των παιδικών σταθμών της χώρας για να θεσπίσει κάτι διαφορετικό. Γνωρίζει τις ελλείψεις βοηθητικού και παιδαγωγικού προσωπικού στους σταθμούς της επικράτειας, το οποίο θα έπρεπε να είναι πολλαπλάσιο, για να μοιραστούν σε μικρότερες ομάδες τα παιδιά, καθώς επίσης και να τηρούνται οι αυστηροί κανόνες υγιεινής που επιβάλει η υγειονομική κατάσταση που βιώνουμε.

Στους παιδικούς σταθμούς δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι, ώστε να μοιραστούν τα παιδιά σε υποομάδες. Όποιος ελεύθερος χώρος υπάρχει, γίνεται τάξη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χωριστούν τα παιδιά, παρά μόνο σε διαφορετικά σημεία της ίδιας τάξης. Έτσι όμως συγχρωτίζονται. Σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά κοιμούνται, τρώνε και απασχολούνται στον ίδιο χώρο.

Για λόγους όπως οι παραπάνω, οι εγκύκλιοι που συντάσσονται είναι ασαφείς. Έχουν μεγάλη ευθύνη όχι μόνο η κεντρική εξουσία αλλά και οι δημοτικές αρχές, που δεν απαιτούν κονδύλια για ανέγερση παιδικών σταθμών και για προσλήψεις επαρκούς μόνιμου προσωπικού. Το μόνο που κάνουν, αντί να διεκδικούν για το λαό τους, είναι να περιορίζονται σε αναρτήσεις επικοινωνιακής πολιτικής, ώστε να καλύψουν την ανεπάρκειά τους. Η προσπάθεια αποφυγής του συγχρωτισμού στις κρεβατοκάμαρες είναι ανέφικτη, αφού στον ίδιο χώρο κοιμούνται παιδιά δύο ή και τριών τάξεων ταυτόχρονα. Η ανάγκη να εξυπηρετηθούν οι εργαζόμενοι γονείς, καθώς και οι γονείς που διαθέτουν voucher, σχετικά με τον ύπνο των παιδιών τους, δημιουργεί ασφυκτικές καταστάσεις στα δωμάτια ύπνου. Δεν είναι δυνατόν να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Σε μία κρεβατοκάμαρα 35 τετραγωνικών για παράδειγμα, κοιμούνται 20 με 25 βρέφη τριών διαφορετικών τμημάτων. Σε αυτά τα τετραγωνικά πρέπει να υπολογίζονται και οι αποστάσεις που βάσει εγκυκλίου ,πρέπει εμφανώς να υπάρχουν ανάμεσα στα παιδιά των διαφορετικών τμημάτων.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να λύσουν προβλήματα συγχρωτισμού στις κρεβατοκάμαρες, στις τάξεις, στην διαδικασία του φαγητού, στη διαδικασία των προσαρμογών, στην ατομική υγιεινή των παιδιών, κ.α. έτσι ώστε να διασφαλίσουν με τον καλύτερο τρόπο την υγεία των παιδιών και των οικογενειών τους. Εκτός όμως από την υγεία των παιδιών, επιβάλλεται να διασφαλιστεί και η υγεία των εργαζομένων και των οικείων τους. Πολλοί από αυτούς είναι άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για λοίμωξη από κορονοιό (καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, αιμοκαθαιρόμενοι, κ.τ.λ.). Βάσει της εγκυκλίου, η ομάδες αυτές πρέπει να προστατεύονται.. Για τον τρόπο που θα λάβει μέριμνα η δημοτική αρχή για την προστασία της υγείας των παραπάνω , σε αποδεδειγμένες συνθήκες συγχρωτισμού, δεν μας ενημέρωσε στην ανάρτησή της.

Σίγουρα θα σκεφτούν πολλοί, ότι η ευθύνη ανήκει εξ’ ολοκλήρου στο κράτος αφού καταρτίζει τέτοιου είδους εγκυκλίους. Την ευθύνη δε φέρει μόνο το κράτος, την φέρουν και οι δημοτικές αρχές που τις αποδέχονται και τις εφαρμόζουν. Τη φέρουν οι δημοτικές αρχές που δηλώνουν ότι τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα ασφαλείας, ενώ γνωρίζουν ότι τα παιδιά συγχρωτίζονται. Την ευθύνη τη φέρουν οι δημοτικές αρχές που γεμίζουν ασφυκτικά τους παιδικούς με παιδιά αντί να φτιάξουν νέους. Την ευθύνη τη φέρουν οι δημοτικές αρχές που μειώνουν π.χ. τα δωμάτια ύπνου από δύο σε ένα, προκειμένου να εξοικονομήσουν άλλη μια τάξη για φιλοξενία περισσότερων παιδιών, περισσότερα παιδιά σημαίνει περισσότερα voucher, δηλαδή περισσότερα έσοδα για τους παιδικούς σταθμούς, η χρηματοδότηση των οποίων παραμένει η ίδια την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία, χωρίς να λαμβάνουν καθόλου υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών ακόμα και χωρίς συνθήκες πανδημίας.

Το “κατάλληλα προετοιμασμένο” προσωπικό λοιπόν, εκτός από τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της υγείας των παιδιών, χρήση μάσκας, συνεχή απολύμανση παιχνιδιών, απολύμανση προσωπικών αντικειμένων των παιδιών, απολύμανση της τουαλέτας μετά από χρήση από κάθε παιδί, πλύσιμο χεριών κ.α. πρέπει να είναι και επαρκές, ειδικά αυτή την περίοδο που οι ανάγκες για υγιεινή είναι υπέρ αυξημένες. Ας απαντήσει η δημοτική αρχή για την τρομερή έλλειψη σε προσωπικό καθαριότητας τόσο πριν τον κορονοϊό, όσο και μετά κορονοϊού και ας μη βιάζεται να βγάζει διαγγέλματα ότι δήθεν τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα απαραίτητα μέτρα. Τον Ιούνιο έγιναν κάποιες προσλήψεις εργαζομένων στην καθαριότητα για δύο μήνες. Το πρόβλημα στην ουσία δε λύθηκε, για λόγους που γνωρίζουμε εργαζόμενοι και διοίκηση πολύ καλά. Τώρα βρισκόμαστε πάλι αντιμέτωποι με τις ελλείψεις στην καθαριότητα, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας, που οδηγεί σε εργαζόμενους σωματικά ράκη. Για να εφαρμοστούν τα μέτρα χρειάζεται προσωπικό. Το υπάρχον προσωπικό καθαριότητας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών της Ν. Ιωνίας υπερβαίνει καθημερινά τα όρια του εδώ και χρόνια, για να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Σεβαστείτε κύριες και κύριοι της δημοτικής αρχής, όχι μόνο το βαρύ και ανθυγιεινό του επαγγέλματος τους αλλά και την υπερπροσπάθεια τους και μην δηλώνετε ότι όλα είναι καλά καμωμένα από εσάς.

Το δε “κατάλληλα προετοιμασμένο” παιδαγωγικό προσωπικό, καλείται να απαρνηθεί τις παιδαγωγικές αρχές στις οποίες στηρίζεται η επιστήμη τους και να δεχτεί νέες εγγραφές παρακάμπτοντας την διαδικασία της ομαλής μετάβασης από την οικογένεια στο χώρο και στα πρόσωπα του παιδικού σταθμού . Μια διαδικασία καθοριστική για την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης προς τους άλλους, για την ενίσχυση του αισθήματος της σιγουριάς και της συναισθηματικής ασφάλειας των μικρών παιδιών, καθοριστική για την απόκτηση θετικών εμπειριών από το παιδί που πρώτη φορά αποχωρίζεται τους οικείους του, ώστε να συνεχίσει με ευχάριστα βιώματα την πορεία του προς τη ζωή , αλλά και την εκπαίδευση γενικότερα. Οι προσαρμογές των παιδιών που πρώτη φορά έρχονται φέτος στον παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό θα γίνουν χωρίς παρουσία γονέων, εφόσον η εγκύκλιος ρητά απαγορεύει την είσοδο γονέων στον εσωτερικό χώρο των παιδικών σταθμών και η οποιαδήποτε παράβαση επιφέρει χρηματικό πρόστιμο.

Οι παιδαγωγοί με την ευσυνειδησία που τους διακατέχει, χωρίς να θέλουν να κάνουν εκπτώσεις στο λειτούργημά τους, από την πρώτη στιγμή προσπαθούν να βρουν τον τρόπο που θα επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή διαδικασία προσαρμογής. Ωστόσο στις ιδιαίτερες συνθήκες, με προσπάθεια αποφυγής συγχρωτισμού ,η διαδικασία προσαρμογής πιθανόν να είναι περισσότερο χρονοβόρα απ’ ό,τι συνήθως. Οι χρονοβόρες διαδικασίες όμως αποτιμώνται σε χρήμα , μιας που για να λάβει το ΚΕΒΡΕΦΟ το πολυπόθητο αντίτιμο του voucher από την ΕΕΤΑΑ, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες παρουσίες κάθε μήνα. Η πίεση προς τις παιδαγωγούς να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προσαρμογής το συντομότερο δυνατόν, εκτός του ότι τις φορτίζει με επιπρόσθετο άγχος, ακυρώνει στην πράξη κάθε παιδαγωγική αρχή σχετικά με την ομαλή προσαρμογή των παιδιών. Επιπρόσθετα, αυτή τη δύσκολη περίοδο δεν υπάρχει μόνιμος, ούτε συμβασιούχος ψυχολόγος στο ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο., προκειμένου να υπάρχει μία επιπλέον εμπεριστατωμένη άποψη ενός ειδικού ως προς τις ‘ανορθόδοξες’ προσαρμογές που καλούμαστε να πραγματοποιήσουμε. Για την έλλειψη αυτή κανένας λόγος από τη δημοτική αρχή. Κανένας λόγος για την έλλειψη παιδιάτρου σε εποχές πανδημίας.

Κατά τα άλλα οι παιδικοί σταθμοί είναι καθ’ όλα έτοιμοι!!!

Οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς έδιναν και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, οποιαδήποτε δημοτική αρχή κι αν διοικούσε, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν διεκδικούν υψηλής ποιότητας προσχολική αγωγή.

Αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν με υψηλό αίσθημα ευθύνης!!!

Η δημοτική αρχή τι έκανε για τα παιδιά και τους γονείς της Ν. Ιωνίας πριν βγάλει επικοινωνιακές ανακοινώσεις???

Δώρα Σταμάτη
Βάλια Ζαμπούνη
Εκπρόσωποι εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς Δ. Ν. Ιωνίας

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ