Απαράδεκτο: ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ στο δημ. Συμβούλιο Νέας Ιωνίας

Το βράδυ της Δευτέρας (30/9), στο Δημαρχιακό Μέγαρο Νέας Ιωνίας, πραγματοποιήθηκε η 21η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, η πρώτη της νέας Δημοτικής Αρχής, έναν μήνα μετά από την ανάληψη της διοίκησης.

Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, πάντοτε δημοσιογραφικά κρινόμενο, να άφησε την εξαιρετικά δυσάρεστη εντύπωση μιας ψυχαναγκαστικής συζήτησης, αδικαιολόγητα απίστευτα μεγάλης διάρκειας, κυριολεκτικά δίχως αρχή, μέση και τέλος (Σημ.: Για τα τεκταινόμενα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα ακολουθήσει σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ), όμως εκείνο που δημιούργησε ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση στον υπογράφοντα είναι το γεγονός της επιεικώς χαρακτηρισμένης απαξίωσης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, με την απόφαση απομάκρυνσης των δημοσιογράφων από τις θεσμοθετημένες, άτυπα μεν, πλέον της 20ετίας δε (Σημ.: Οι συγκεκριμένες θέσεις καθιερώθηκαν μετά από πρόταση του έμπειρου, τότε Δημάρχου Νέας Ιωνίας, κ. Πέτρου Μπουρδούκου) χρήσης συγκεκριμένων καθισμάτων στην αίθουσα συνεδριάσεων, δυσχεραίνοντας την εύρυθμη άσκηση των καθηκόντων μας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την -από αρκετό καιρό πριν- κατ’ ιδίαν διατυπωμένη δέσμευση του σημερινού Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κωνσταντίνου Κουλούρη, πως κατόπιν ενεργειών του θα δημιουργηθούν νέες κατάλληλες θέσεις για τους δημοσιογράφους, το αποτέλεσμα ήταν να τοποθετηθούν στενά τραπεζάκια με ακόμη μεγαλύτερες καρέκλες, που αφενός εμποδίζουν την ομαλή κίνηση των παρισταμένων στα επάνω διαζώματα της αίθουσας, τόσο των δημοτικών συμβούλων όσο και των δημοτών που ενδεχομένως επιθυμούν να παρακολουθήσουν κάποια συνεδρίαση, αφετέρου θα συναγωνιζόντουσαν επάξια σε λειτουργικότητα και αισθητική αντίστοιχα τραπεζάκια σε ταβέρνες της Βάρης και της Χασιάς Αττικής. Και, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν θα δεχόντουσαν να ασκούν το επάγγελμά τους σε ανάλογες συνθήκες εκλεκτοί συνάδελφοι των Η.Π.Α., του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καζακστάν, της Ουγκάντας ή της Ζιμπάμπουε.

Όπως και να έχει, καλό είναι όλοι μας, όποια εξουσία και αν ασκούμε (πολιτική, δημοσιογραφική, δικαστική κ.λπ.), να έχουμε πάντοτε κατά νου τον «Αρχοντοχωριάτη» του Μολιέρου. Βλέπετε, διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως μία από τις πιο ισχυρές κωμωδίες του κατά κόσμον Ζαν-Πατίστ Ποκλέν είναι ο «Αρχοντοχωριάτης», όπου με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο ζωντανεύει η βαθιά επιθυμία του ανθρώπου για αλλαγή και για κοινωνική καταξίωση δίχως κόπο. Όμως, παράλληλα, αφήνει και ένα διαχρονικό κείμενο, το οποίο πάνω από όλα επισημαίνει πως η γελοιοποίηση καραδοκεί και, φυσικά, πάντοτε θριαμβεύει, προκαλώντας πηγαίο και αποκαλυπτικό γέλιο σε κάθε στοιχειωδώς νοήμονα ενεργό πολίτη.

Εν κατακλείδι, πέρα από το αυτονόητο, που δεν είναι άλλο από την επιστροφή στην πρότερη κατάσταση, ελπίζω και εύχομαι αν και όποτε γίνει νέο Δημαρχιακό Μέγαρο, να προβλεφθεί και η δημιουργία ενός ικανοποιητικού αριθμού δημοσιογραφικών θέσεων (γιατί σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Δημάρχου: «Η Νέα Ιωνία είναι ένας μεγάλος Δήμος.»), αν και για να είμαι απόλυτα εντάξει με τη συνείδησή μου θα ευχόμουν να προηγηθεί η ανέγερση σχολείων, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η τοπική μας κοινωνία για τα παιδιά της.

Απόστολος Σαλονικίδης
Δημοσιογράφος

Αυτό κάτι αξίζει…
Όταν επί 29 χρόνια (από το 1990) έχεις παρακολουθήσει το 99% των δημοτικών συμβουλίων, έχεις αφιερώσει χιλιάδες ώρες για να παρακολουθήσεις, να απομαγνητοφωνήσεις, να γράψεις και να δημοσιεύσεις ρεπορτάζ για εκατοντάδες δημοτικά συμβούλια, όταν με τη δημοσιογραφική σου εργασία ενημερώνεις τους συμπολίτες μας, αυτό κάτι αξίζει. Όταν με τη δημοσιογραφική σου εργασία προβάλλεις τις θέσεις των δημοτικών παρατάξεων, των επικεφαλής τους, των δημοτικών συμβούλων και των κατοίκων που παρεμβαίνουν, αυτό κάτι αξίζει. Αν πέρα από όλα αυτά που προσφέρεις το μόνο που ζητάς είναι μια αξιοπρεπής θέση να κάθεσαι να κάνεις τη δουλειά σου, αυτό φίλε συμπολίτη επειδή κάτι αξίζει τότε δεν είναι παραχώρηση, αλλά απαίτηση. Πιστεύω ότι οι αρμόδιοι δεν το σκέφτηκαν το θέμα σε όλο τους το εύρος και αυτή η προσβολή στο επάγγελμα και στο πρόσωπό μας με τα τραπεζάκια νηπιαγωγείου, γρήγορα θα διορθωθεί. Προσυπογράφω το άρθρο του παραπάνω δημοσιογράφου της εφημερίδας μας (μαζί με όλο το δημοσιογραφικό τμήμα), ο οποίος σε ένδειξη διαμαρτυρίας σε όλη τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έκανε όρθιος την εργασία του.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης
Εκδότης ΙΟΝΙΑΝΕΤ

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ