Αρ. Χατζησαββίδης: Ενημέρωση για τον προϋπολογισμό του δήμου 2021

Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Νέας Ιωνίας κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Ν.Ιωνίας ενημερώνει συνοπτικά για τον νέο προϋπολογισμό που κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο και τους κύριους άξονές του.

Ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 11/12/2020 το κορυφαίο  θέμα, που είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου για την επόμενη χρονιά του 2021. Έξω και πέρα από όποιες δικαιολογημένες πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι απαράδεκτες παρεκτροπές, η μετατροπή του δημοτικού συμβουλίου, από αποφασιστικό όργανο σε φόρουμ συζήτησης, υποβαθμίζουν και υπονομεύουν  τον κορυφαίο θεσμό. Οφείλουμε στους συμπολίτες μας να κάνουμε μία ακόμη ουσιαστική ενημέρωση.                                                              

Η κριτική, ο έλεγχος, οι προτάσεις είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας ενός Δήμου. Ο χλευασμός όμως προσώπων που εκπροσωπούν θεσμούς, είναι προσβολή στη Λαϊκή ετυμηγορία και υπονόμευση των θεσμών. Μετά τον αναγκαίο συνοπτικό  πρόλογο ας μιλήσουμε για την ουσία του θέματος.                                                                                                       

Όλοι οι Δημοτικοί προϋπολογισμοί στη χώρα μας είναι δεσμευτικοί από το ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο που επιβλήθηκε με σκληρούς όρους εποπτείας, από εξωγενής παράγοντες, Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σέ όλες τις Κυβερνήσεις την προηγούμενη δεκαετία λόγω της Οικονομικής κρίσης, που οι μνημονιακοί νόμοι επέβαλλαν. Παρ’ όλο που καυχώνται ορισμένοι πολιτικοί ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, οι νόμοι παραμένουν και εφαρμόζονται, το βιοτικό επίπεδο των συνανθρώπων μας μειώθηκε και η Αυτοδιοίκηση καλείται να ανταποκριθεί ακόμη και σε θέματα που αφορούν το Κεντρικό Κράτος. Όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά, γνωρίζουμε την μείωση κατά 50-60% των πόρων της Αυτοδιοίκησης, από όλες τις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ που Κυβέρνησαν αυτό τον τόπο. Είναι τόσο περιοριστικά τα οικονομικά που καλύπτουν κυρίως όλες τις ανελαστικές δαπάνες.

Γεννώνται εύλογα ερωτήματα πως θα κάνεις αναπτυξιακή πολιτική; Με πρόσθετους φόρους στους κατοίκους; Σε συνθήκες πανδημίας που η ανασφάλειά μεγαλώνει; Ή θα προσπαθήσεις να τους συμπαρασταθείς;  Η απάντηση είναι με ΔΙΑΦΑΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και πολλές μελέτες για διεκδικήσεις Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Δημόσιων  Επενδύσεων. Στο προϋπολογισμό που ψηφήσαμε αυτό κάναμε και υπάρχουν πολλά τέτοια προγράμματα. Φέτος το 2020 εξασφαλίσαμε 1.060.000 ευρώ για αγορά απορριμματοφόρων και μηχανημάτων για  τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και 620.000 ευρώ για την Ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου- 1ου Λυκείου που στο άμεσο μέλλον θα υλοποιηθούν.                                                                                           

Επίσης αναφέρονται κωδικοί για παροχή υπηρεσιών για σύνταξη και προετοιμασία φακέλων αιτήσεων χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» για την Ηλεκτροκίνηση, για τις έξυπνες πόλεις (smart Cities),  για ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ, για Συντήρηση σχολικών μονάδων, για όλα τα δημοτικά κτήρια παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για καταγραφή και κατάρτιση Σχεδίου Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΔΕΑ) που είναι προϋπόθεση για να διεκδικήσεις προγράμματα και για πάρα πολλές άλλες δράσεις που θα τις αξιοποιήσουμε, όπως για “ΕΛΛΑΔΑ 1821”, για τα   «ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ» και την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, για την Κοινωνική πολιτική κλπ.                                                                          

Από το ΦΙΛΟΔΗΜΟ αξιοποιούμε υπηρεσία τεχνικού συμβούλου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημοτικά κτήρια και  παροχή υποστήριξης υπηρεσιών του Δήμου στο πλαίσιο του  χρηματοδοτικού προγράμματος ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ.                                                                                 

Από αυτές τις αναπτυξιακές δράσεις θα προκύψουν πρόσθετα έσοδα για αναπτυξιακά έργα, για Κοινωνικές πολιτικές που θα βελτιώσουν την Ποιότητα ζωής των κατοίκων στη πόλη μας. Ασφαλώς δεν θα είναι τα μοναδικά. Όπου προκύπτουν ευκαιρίες προγραμμάτων θα τις αξιοποιούμε στο έπακρο και με πλήρη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Αυτή η διαφανής διαχείριση και η διεκδίκηση,  μας έδωσε το δικαίωμα και την ευκαιρία να μειώσαμε, μετά πάρα πολλά χρόνια τα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ οριζόντια στην κατοικία και την επαγγελματική στέγη, κατά 10% σε όλους τους κατοίκους . Είναι μια απόφαση σημαντική, συμπαράστασης και ενίσχυσης των επαγγελματιών και των νοικοκυριών στην πολύ μεγάλη κρίση της πανδημίας που διανύουμε.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΙΔΗΣ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ 13/12/2020

Υ.Γ ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ, ΕΥΤΥΧΙΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, να κυριαρχήσουν στις σκέψεις μας. Χρόνια πολλά δημιουργικά και ευτυχισμένα σε όλες και όλους

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ