Άρθρο της υπ. δημ. συμβούλου Σοφίας Κατσαρού

Η υπoψήφια δημοτική σύμβουλος της “Δημιουργία Αλληλεγγύη” γράφει για τη μέριμνα των ζώων στον Δήμο Ν. Ιωνίας….

Μέριμνα για τα ζώα στον Δήμο Νέας Ιωνίας.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στον Δήμο μας οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι η έλλειψη οργανωμένου χώρου κοινωνικοποίησης και εκτόνωσης – παιχνιδιού των τετράποδων φίλων τους. Η έλλειψη αυτή εντείνει και την ενόχληση που παρατηρείται κάποιες φορές από τους υπόλοιπους δημότες όταν οι ιδιοκτήτες των σκύλων είναι αναγκασμένοι να επισκέπτονται άλλους κοινόχρηστους χώρους ελλείψει ειδικών δομών.

Πολλοί δήμοι έχουν διαμορφώσει τέτοιους περιφραγμένους χώρους πρασίνου, όπου οι δημότες μπορούν να χαλαρώσουν από το τσιμέντο της πόλης και να αφήσουν τον σκύλο τους ακόμη και ελεύθερο να τρέξει και να κοινωνικοποιηθεί με τους υπόλοιπους σκύλους. Σε κάποιες περιπτώσεις οι χώροι αυτοί συνδυάζονται με παιδικές χαρές, καφετέριες ή όργανα γυμναστικής για την απασχόληση και την εξυπηρέτηση της οικογένειας των ιδιοκτητών τους αλλά και ειδικές κατασκευές εκπαίδευσης-εκγύμνασης των ίδιων των σκύλων. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά όπως το Πάρκο Σκύλων του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, τo Πάρκο Σκύλων του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, το Πάρκο Χαλικάκι του Δήμου Αργυρούπολης, το Πάρκο Σκύλων του Δήμου Περιστερίου και το νέο Πάρκο Κοινωνικοποίησης και Άσκησης Σκύλων του Δήμου Γαλατσίου, στο Άλσος Βεΐκου.

Στο πρόγραμμα της παράταξής μας «Δημιουργία – Αλληλεγγύη» και του υποψήφίου Δημάρχου παναγιώτη Μανούρη περιλαμβάνεται:

  • δημιουργία πάρκων σκύλων, για την καλύτερη κοινωνικοποίησή τους, σε σημεία της πόλης
  • απορρόφηση χρηματοδοτήσεων από το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την φιλοξενία αδέσποτων ζώων (σύμφωνα με το Ν.4039/2012 αρμόδιοι για την περισυλλογή και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων είναι οι Δήμοι)
  • σημεία σίτισης αδέσποτων ζώων μέσα στην πόλη, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία
  • ολοκληρωμένο πρόγραμμα φροντίδας και στειρώσεων
  • Κατάλληλη δομή, με ειδικό τηλεφωνικό αριθμό, όπου θα υπάρχει όλο το αρχείο (περισυλλογής, στειρώσεων, εμβολιασμών, αιματολογικών εξετάσεων, ηλεκτρονικής σήμανσης)
  • Συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις, τις ομάδες εθελοντών της πόλης, τους τοπικούς κτηνιάτρους και οργάνωση φορέα εμβολιασμού και φροντίδας αδέσποτων
  • δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας προώθησης υιοθεσιών ζώων μετά από έλεγχο της καταλληλότητας του περιβάλλοντος του αναδόχου
  • δημιουργία διαδημοτικού καταφυγίου για αδέσποτα σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους

Όταν γύρω μας λοιπόν ο κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο οφείλουμε αν όχι να πρωτοπορούμε, τουλάχιστον να ακολουθούμε τις βέλτιστες πρακτικές. Έχοντας στην οικογένειά μας σκύλο, και αντιμετωπίζοντας την καθημερινότητα σε έναν δήμο χωρίς σχετικές υποδομές, πιστεύω πως η δημιουργία πάρκων σκύλων σε συνδυασμό με την σωστή φροντίδα των αδέσποτων ζώων πρέπει να γίνει στην πόλη μας τα επόμενα χρόνια, διευκολύνοντας την καθημερινότητά μας αλλά και ως δείγμα πολιτισμού.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ