Άρθρο της υποψήφιας Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου

Της Ρένας Δούρου, Περιφερειάρχη Αττικής

Ο αγώνας για την αλήθεια άρχισε!
Για την Αττική στην πρώτη γραμμή

Ο αγώνας για την αλήθεια άρχισε. Η πραγματικότητα της Αττικής αλλά και της χώρας γενικότερα, μας ώθησε να κοιτάξουμε την πραγματικότητα γύρω μας, να αφουγκραστούμε τους πολίτες, να δράσουμε «αθόρυβα και δυνατά», έτσι όπως είναι το σύνθημα του προεκλογικού μας αγώνα για την δέυτερη θητεία μας στην Περιφέρεια Αττικής.

Όλα αυτά τα χρόνια, που μπορεί να φαίνονται πολλά, γεμάτα από γεγονότα ευχάριστα αλλά και τραγικά, γεγονότα που μας σημάδεψαν ως αιρετούς αλλά και προσωπικά τον καθένα, προσπαθήσαμε να φέρουμε εις πέρας μικρότερα αλλά και εμβληματικά έργα για την Αττική.

Πολλά τα καταφέραμε, όμως υπάρχει και συνέχεια. Άλλα ολοκληρώθηκαν, άλλα υλοποιούνται αυτή τη στιγμή που μιλάμε, άλλα έχουν ήδη μπει στην ροή για να αρχίσουν να υλοποιούνται.

Παλέψαμε με την γραφειοκρατία, το παλαιό κατεστημένο στην Αυτοδιοίκηση, το σύστημα των δημοσιοτραφών επιχειρηματιών, ξεβολέψαμε διάφορους και δεχτήκαμε πολλά χτυπήματα κάποια από αυτά αναμενόμενα, αλλά και πολλά που δεν αξίζαμε. Όμως δεν λυπούμαστε για τίποτα, δεν μετανιώνουμε και δεν μεμψιμοιρούμε. Συνεχίζουμε κοιτάζοντας μπροστά, παραθέτοντας το έργο μας μπροστά στους πολίτες, στους οποίους λογοδοτούμε και μόνο.

Τα τέσσερα χρόνια της θητείας μας, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με διάφορα. Με έργα κολλημένα σε υπηρεσίες, με υποσχέσεις κρυμμένες σε συρτάρια, με επιχειρηματικά συμφέροντα που θεωρούσαν την Αττική ιδιοκτησία τους, με ανθρώπους που δεν είχαν μάθει να παίρνουν ρηξικέλευθες και γρήγορες αποφάσεις, με γραφειοκρατικά δίχτυα που μπλέκονταν συνέχεια στα πόδια μας. Θέλοντας να σταθούμε γερά στα πόδια μας και αποφασιστικά, εργαστήκαμε σκληρά και απομονωμένοι από τηλεοπτικά πάνελ, εμφανίσεις, συνεντεύξεις, πολυτελή συνέδρια και χορούς. Όποιος ξέρει να δουλεύει, γνωρίζει πως η τέχνη της επικοινωνίας αρμόζει σε ανθρώπους του θεάματος κι όχι των έργων.

Αυτή την στιγμή έχουν υλοποιηθεί, υλοποιούνται ή έχουν εγκριθεί ήδη, 1250 έργα μεγαλύτερα και μικρότερα, τονώνοντας τις τοπικές κοινωνίες και δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Στην Αττική υπάρχουν 360 ανοιχτά εργοτάξια, 168 αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού μισού δις ευρώ, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο σήμερα στην χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττική Ριβιέρα, με την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου από το Μικρολίμανο, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως και το μεγάλο αντιπλημμυρικό διατοπικό έργο στις περιοχές Ταύρου, Μοσχάτου και Καλλιθέας και το οικολογικό πάρκο που θα γίνει εκεί. Οι πολίτες επανακτούν αυτό που τόσα χρόνια στερούνταν, την πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο. Στην Αίγινα ολοκληρώνεται ο υποθαλάσσιος αγωγός νερού, αίτημα των νησιωτών από την αρχαιότητα! Παραδώσαμε στους πολίτες το εγκαταλελειμμένο Πεδίο του Άρεως, καθαρό, ασφαλές και γεμάτο ζωή, αξιοποιώντας το και ως χώρο αθλητισμού και πολιτισμού.

Μέριμνα μας ήταν πάντα ο πολίτης και η βελτίωση της καθημερινότητάς του. Μετατρέψαμε τις υπηρεσίες της Περιφέρειας σε ψηφιακές, γλιτώνοντας το κράτος και τους πολίτες από την γραφειοκρατία και συνεπώς την διαφθορά. Στηρίζουμε την κοινωνία σε μια εποχή βαθύτατης κρίσης με προγράμματα όπως το “Ρεύμα για όλους”, την “Διάθεση ειδών λαϊκών αγορών σε ευπαθείς ομάδες”, με χρηματοδότηση για 56 Κέντρα Κοινότητας, 82 Κοινωνικά Παντοπωλεία και Συσσίτια, 48 Κοινωνικά Φαρμακεία, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Ατόμων με Αναπηρία, Κακοποιημένων Γυναικών. 22.000 μαθητές πηγαίνουν με έξοδα της Περιφέρειας εγκαίρως στα σχολεία τους καθημερινά. Στηρίξαμε την Δημόσια Υγεία με 40 εκατομμύρια για αγορά σύγχρονου εξοπλισμού στα 31 δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, με 20 εκατομμύρια στα στρατιωτικά νοσοκομεία και με 22,3 εκατομμύρια τη λειτουργία 54 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Χρηματοδοτήσαμε το Πυροσβεστικό Σώμα με 5 εκατομμύρια για την αγορά 35 πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και με την παραχώρηση του ΚΤΕΟ Μεγάρων, την Ελληνική Αστυνομία με 5 εκατομμύρια για την αγορά οχημάτων και εξοπλισμού, τα Δημόσια Μέσα Μεταφοράς με 30 εκατομμύρια για την αγορά 92 οικολογικών λεωφορείων. Αναπτύξαμε μνημόνια συνεργασίας με αρμόδιους φορείς όπως το ΕΒΕΑ, και δείξαμε έμπρακτα την πίστη μας σε μια νέα, υγιή, καινοτόμο και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, με 50 εκατομμύρια ευρώ στο «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ», με 11,5 εκατομμύρια ευρώ στις επιχειρήσεις Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, με συμμετοχή νέων επιχειρηματιών και startuppers σε διεθνείς εκθέσεις.

Αντιμετωπίσαμε τον αθλητισμό, όπως πρέπει να είναι κι όχι ως εργαλείο πλουτισμού κάποιων ολιγαρχών επιχειρηματιών. Επενδύσαμε στον μαζικό αθλητισμό, στους ερασιτεχνικούς αθλητικούς ομίλους, με 140 έργα υποδομής, αξίας 217 εκατομμυρίων: από το νέο βιοκλιματικό πολυδύναμο αθλητικό κέντρο στη Νέα Σμύρνη ως την κατασκευή του αθλητικού πάρκου στο Σχιστό του Κορυδαλλού. Συνδιοργανώσαμε τον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Δημιουργήσαμε τον νέο Πολιτιστικό χάρτη της Αττικής με ανακαίνιση παλιών υποδομών, δημιουργία νέων και στήριξη καθολικά προσβάσιμων εκδηλώσεων. Είτε πρόκειται για την ανακαίνιση του θεάτρου του Λυκαβηττού, είτε για την Ελευσίνα Πολιτιστική πρωτεύουσα. Δημιουργήσαμε το Film Office της Αττικής για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Είχαμε υποσχεθεί πως ο στόχος μας είναι να κλείσει η χωματερή της Φυλής. Συνεχίζει να είναι και έχουμε ήδη κάνει βήματα για να φτάσουμε εκεί. Βάλαμε σε εφαρμογή από το 2016 κιόλας τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό για την Διαχείριση Απορριμμάτων που έχει θέσει τις βάσεις μιας νέας διαχείρισης σεβόμενοι το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία. Κλείσαμε όλες τις παράνομες χωματερές και πλέον δεν δεχόμαστε πρόστιμα από την ΕΕ όσον αφορά τα απορρίμματα. Βάλαμε μπροστά την λειτουργία ΧΥΤΥ με επιτυχία, στα Κύθηρα και στα Αντικήθυρα και συνεχίζουμε με το Γραμματικό.

Ζήσαμε μαζί με τους πολίτες και πληγωθήκαμε ανεπανόρθωτα ως άνθρωποι, τα τραγικά γεγονότα στην Μάνδρα και στο Μάτι. Δεν λουφάξαμε πίσω από ανευθυνότητες και πινγκ πονγκ καταγγελιών. έθεσα προσωπικά τον εαυτό μου στην διάθεση της Δικαιοσύνης, την οποία και εμπιστεύομαι απόλυτα, κατέθεσα όλα όσα μας ζητήθηκαν και με υπομονή αφήνουμε τους αρμόδιους να κάνουν την έρευνά τους. Κάναμε τοποθετήσεις στην κεντρική διοίκηση για την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου και προτείναμε αλλαγές ευθύνης κι όχι ενοχής. Στην Μάνδρα ολοκληρώνουμε το έργο της διευθέτησης του ρέματος Αγίας Αικατερίνης και του χειμάρρου Σούρες με ταχύτητα ρεκόρ, ξεπερνώντας όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια που βρέθηκαν στο διάβα μας. Δεν τυμβωρυχήσαμε, δεν χάσαμε την ανθρωπιά μας, σταθήκαμε δίπλα σε όσους οφείλαμε τις δύσκολες ώρες, με είδη ανάγκης, κάναμε έργα, και δεν θελήσαμε να κλαυθμηρίζουμε στα ΜΜΕ.

Κοιτάζουμε το μέλλον με σιγουριά, δοκιμάσαμε τα δύσκολα και σήμερα έτοιμοι και πλήρως συνειδητοποιημένοι του πώς πρέπει να κινηθούμε για να ολοκληρώσουμε ό,τι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και να συνεχίσουμε τα έργα χτίζοντας την παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές, ζητούμε την ψήφο των πολιτών για άλλη μία θητεία. Δεν θέλουμε να γυρίσουμε στον παλαιοκομματισμό, και την οπισθοδρόμηση. Θέλουμε να διατηρήσουμε την Αττική στην πρώτη γραμμή, με τις προτάσεις μας στην Ευρώπη για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την ήπειρο, το προσφυγικό, την ακροδεξιά. Στην πρώτη γραμμή των εμβληματικών έργων που δημιουργούν θέσεις εργασίας και τονώνουν τις τοπικές κοινωνίες. Στην πρώτη γραμμή για την κοινωνική συνοχή, τους αδυνάμους, τους φτωχούς, τις γυναίκες, τους ανάπηρους, όλους τους πολίτες που θέλουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση όχι βιτρίνα, αλλά δίπλα τους καθημερινά με λύσεις και ευήκοα ώτα. Και οι πολίτες μας εμπιστεύονται σε αυτόν τον αγώνα.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ