Η συζήτηση για το ασφαλιστικό ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα με τα αναδρομικά που θα λάβει μέρος των συνταξιούχων. Τι όμως πραγματικά συμβαίνει με το πολύπαθο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας; Θα τολμήσουμε μια συνοπτική περιγραφή και θα παρουσιάσουμε τις θέσεις των σωματείων των συνταξιούχων για τα αναδρομικά, αλλά και συνολικά για το συνταξιοδοτικό πρόβλημα με τη συνεργασία του “Συνδέσμου συνταξιούχων ΙΚΑ & Επικουρικής ασφάλισης Ν. Ιωνίας & πέριξ” και του προέδρου του κ. Νίκου Αθανασίου.
Το ασφαλιστικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ελληνικό κράτος, αλλά και συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το προσδόκιμο ζωής έχει φτάσει πλέον στην ΕΕ κατά μέσον όρο τα 81 έτη με αποτέλεσμα το 2060 το 32% του πληθυσμού της, θα είναι άνω των 65 ετών, έναντι ποσοστού 19% το 2015 και13% το 1960.Όσον αφορά το εργατικό δυναμικό παρουσιάζει μια σταθερή πτωτική πορεία φθάνοντας στην αναλογία ανενεργού-ενεργού πληθυσμού από περίπου 1,05 στην ΕΕ το 2015 (δηλαδή 105 μη εργαζόμενοι ήσαν εξαρτημένοι από 100 εργαζόμενους) και προβλέπεται – με τις σημερινές τάσεις – να αυξηθεί στο 1,36 το 2060. Για την Ελλάδα προβλέπεται αναλογία 1,69 (169 μη εργαζόμενοι θα εξαρτώνται από 100 εργαζόμενους).
Κατά καιρούς προτάθηκαν διάφορες συνταγές που θα βελτίωναν την κατάσταση, όπως η αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, η αύξηση της γεννητικότητας, η διεύρυνση του εργατικού δυναμικού με την είσοδο στην αγορά εργασίας περισσότερων γυναικών και μεταναστών. Βασικός παράγοντας κρίνεται η μετανάστευση, αφού ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 40 χρόνια θα μειωθεί στα προ εικοσαετίας επίπεδα, ενώ θεωρείται ότι μπορεί να ενισχυθεί με την μετανάστευση έως το 2060 κατά 55 εκατ. Ωστόσο και αυτές οι λύσεις δεν κρίνονται επαρκείς παρά μόνο αν αυξηθεί συνολικά η απασχόληση, ώστε να δημιουργηθούν έσοδα για τα ταμεία από τις ασφαλιστικές εισφορές.
Στην Ελλάδα
Για τη χώρα μας οι προβλέψεις δεν είναι αισιόδοξες. Υπογεννητικότητα, οικονομική κρίση και ανεργία, εισφοροδιαφυγή, μετανάστευση Ελλήνων στο εξωτερικό και μάλιστα κυρίως νέων και υψηλού μορφωτικού επιπέδου, αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα για το ασφαλιστικό σύστημα, για το επίπεδο παροχών υγείας και το συνταξιοδοτικό. Ιδιαίτερα για το τελευταίο η οικονομική κρίση των τελευταίων 10 ετών, οι σοβαρές μειώσεις στις συντάξεις, βασικές και επικουρικές, λόγω μνημονίων, η κατάργηση κοινωνικών παροχών και επιδομάτων όπως το ΕΚΑΣ και παράλληλα η αύξηση του κόστους διαβίωσης , των φαρμάκων και άλλων παροχών υγείας, οδήγησαν τους συνταξιούχους στα όριά τους. Οι διαμαρτυρίες των σωματείων τους και η αντιμετώπισή τους εξελίχτηκε σε πονοκέφαλο για τους εκάστοτε κρατούντες με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν οι απόμαχοι της τρίτης ηλικίας κάποιες φορές τον αυταρχισμό και την καταστολή των κινητοποιήσεών τους.
Σήμερα στη χώρα μας 3,596 εκατ. μισθωτοί και μη μισθωτοί πληρώνουν μέσω των ασφαλιστικών εισφορών τις κύριες συντάξεις 2,777 εκατ. συνταξιούχων. Αν από τους πρώτους υπολογίζεται ότι 370.000 αδυνατούν να καταβάλλουν εισφορές, τότε η πραγματική αναλογία εργαζομένων – συνταξιούχων φτάνει στο 1,1 προς 1. Για να γίνει αντιληπτό συνολικά οι εργαζόμενοι συντηρούν πέρα από τους συνταξιούχους και τον υπόλοιπο πληθυσμό που δεν εργάζεται.
Και εδώ είναι το παράδοξο για τα ασφαλιστικά ταμεία. Με πολύ υψηλές ασφαλιστικές κρατήσεις μισθωτών και μη επί τόσα χρόνια, με κακοδιαχείριση και σπατάλες εξαΰλωσαν τα αποθεματικά τους και τα αποτελέσματα φαίνονται σήμερα. Το παράδοξο θα ήταν να μην υπήρχαν αντιδράσεις από τους συνταξιούχους που βλέπουν κρατήσεις μιας ζωής να περιορίζονται ή να χάνονται και συνεπώς οι συντάξεις τους να δέχονται απανωτές μειώσεις και για τους πολλούς να κυμαίνονται οριακά σε πολύ χαμηλά επίπεδα αναλογικά με το κόστος ζωής ή στα όρια της φτώχιας.
Τα τιμημένα γηρατειά αντιμετωπίζονται με χαμηλές συντάξεις, με αυξημένες τιμές στα φάρμακα και με ελλείψεις στην περίθαλψη. Υπάρχουν βεβαίως σοβαρές διαχρονικά κυβερνητικές ευθύνες για πολιτικές που ακολουθήθηκαν και οδήγησαν τη χώρα μας σε μια τεράστια οικονομική κρίση με υπερχρέωση, ανεργία, λουκέτα σε επιχειρήσεις και μετανάστευση κυρίως των νέων μας. Οι λύσεις δύσκολες και οι καλύτερες θα προκύψουν μέσα από συζήτηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, κυρίως των ίδιων των συνταξιούχων που αναλύουν με τον δικό τους τρόπο την κατάσταση.
Επικοινώνησε μαζί μας ο δραστήριος πρόεδρος του “Συνδέσμου συνταξιούχων ΙΚΑ & Επικουρικής ασφάλισης Ν. Ιωνίας & πέριξ” κ. Νίκος Αθανασίου ο οποίος επισκέφθηκε τα γραφεία της εφημερίδας μας και μας ενημέρωσε αναλυτικά για τα προβλήματα των συνταξιούχων από την οπτική του σωματείου τους και της Ομοσπονδία τους. Είναι γνωστό στην πόλη μας ότι ο «Σύνδεσμος Συνταξιούχων» είναι από τα πιο δυναμικά σωματεία, συμμετέχει σε όλες τις διεκδικήσεις και τους αγώνες των συνταξιούχων και η ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr τιμώντας αυτούς τους συμπολίτες μας, με το νεανικό σβίγκος, στέκεται στο πλευρό τους και δημοσιοποιεί τις απόψεις τους όπως μας κατατέθηκαν από τον κ. Αθανασίου και τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Βασίλης Μαγκαναδέλλης