DEBATES: Ανεργία

Με ποιον τρόπο θα συμβάλλετε στην αντιμετώπιση της ανεργίας των δημοτών μας, ιδιαίτερα των νέων;

Διαβάστε τις θέσεις πέντε δημοτικών παρατάξεων της Νέας Ιωνίας που ζητούν την ψήφο μας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές…

Η οικονομική κρίση με την εφαρμογή των μνημονίων όξυναν το ήδη μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας. Ο Δήμος το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να βάλλει στην άκρη άλλες προτεραιότητες και να σταθεί στο πλευρό των ανέργων και των οικογενειών τους με όποιο τρόπο μπορούσε.

Και το έκανε !!!

Από το 2011 υλοποιούμε και θα συνεχίσουμε όσο χρειαστεί…

 • Κοινωνικό παντοπωλείο
 • Κοινωνικό ιατρείο – φαρμακείο (με απόφαση του Δ.Σ. ολοκληρώθηκε η λειτουργία τους μια και δεν υπάρχουν πια ανασφάλιστοι πολίτες)
 • Πρόγραμμα στέγασης και επανένταξης (ευρωπαϊκό πρόγραμμα που εξασφαλίζει στέγη και φροντίζει για την εύρεση εργασίας
 • Μείωση των δημοτικών τελών, τροφείων παιδικών σταθμών και της κατασκήνωσης
 • Επιτροπή επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος
 • Δημιουργία κέντρου κοινότητας που βοηθάει κάθε άνεργο ή δημότη που έχει ανάγκη να πληροφορηθεί και να διεκδικήσει ότι δικαιούται (επιδόματα, κοινωνικό μέρισμα, επιδότηση ενοικίου, κόκκινα δάνεια κλπ.) βοηθώντας να γίνουν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις, να συνταχθεί το βιογραφικό και να υποβληθούν οι αιτήσεις για εργασία
 • Συμμετοχή στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας (έχουν εργαστεί στο Δήμο μας – έστω και προσωρινά (8 μήνες) – περίπου 500 άνεργοι
 • Δημιουργούμε και αξιοποιούμε ηλεκτρονική πλατφόρμα που καταγράφονται οι ανάγκες των επιχειρήσεων της πόλης στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι άνεργοι (κύρια νέοι και νέες) και θα μπορούν να απευθύνονται άμεσα και εύκολα στην αγορά εργασίας.
 • Ένας άλλος τομέας που συμβάλλει στην μείωση της ανεργίας είναι η οικονομική ανάπτυξη της πόλης με την αναβάθμιση του εμπορικού ιστού, τόσο στο κέντρο όσο και στις συνοικίες.

Με την αξιοποίησε Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων της περιφέρειας Αττικής υλοποιούνται:

 • Υπόγειος χώρος στάθμευσης στο Ο.Τ. 150 για την ευκολότερη πρόσβαση και την αποσυμφόρηση του κέντρου.
 • Αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού με λάμπες LED σε όλο το Δήμο.
 • Κατασκευή κέντρου πολιτισμού και ψυχαγωγίας στο ακίνητο του Δήμου στον Τροχονόμο.
 • Ένταξη σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο για την αναβάθμιση των καταστημάτων, των οδών και των πεζόδρομων.
 • Αγορά καινούργιων λεωφορείων ώστε η δημοτική συγκοινωνία γίνει σύγχρονη και αξιόπιστη για τους δημότες και τους επισκέπτες.

Είναι αλήθεια ότι η ανεργία αποτελεί το πιο δύσκολο και δυσεπίλυτο ανθρώπινο πρόβλημα για τις σύγχρονες κοινωνίες. Σχεδόν  κάθε ελληνική οικογένεια πλέον έχει ένα μέλος – ή γνωστό άτομο – το οποίο βρίσκεται στο φάσμα της ανεργίας. Η Τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι μακριά από αυτό το σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει τη ροή της ζωής των ανθρώπων.

Έχοντας ως συστατικό στοιχείο της πολιτικής μας την αλληλεγγύη, θεωρούμε ότι στην πόλη μας, πέρα από τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης, χρειάζονται  ιδιαίτερες δομές και προγράμματα ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα της ανεργίας.

Για το λόγο αυτό απόφασή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον το οποίο θα αποσκοπεί

Στην διατήρηση και στήριξη της τοπικής αγοράς και εμπορίου και κατά συνέπεια στην διατήρηση των ήδη υπαρχουσών θέσεων εργασίας στην πόλη μας

Στην υποβοήθηση δράσεων ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας

Στην ουσιαστική στήριξη των ανέργων, μέσα από ένα σύνολο υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης και φροντίδας

Στον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων παιδιών, ώστε να μπορούν να επιλέξουν το επάγγελμα τους έχοντας πλήρη ενημέρωση για:

 • Την αγορά εργασίας
 • Τα δικαιώματα και τις απαιτήσεις του επαγγέλματος που θα επιλέξουν
 • Τις απολαβές και τις ευθύνες τους.

Απόφαση μας για την επιτυχή αντιμετώπιση της ανεργίας είναι η ενίσχυση της Τοπικής Αγοράς με:

 • Αξιοποίηση των εργαλείων του ΕΣΠΑ όπως οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (Ο.Χ.Ε) και η «έξυπνη εξειδίκευση» (RIS3) ώστε να μετασχηματίσουμε την αγορά της πόλης μας σε ένα Δυναμικό Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, με κοινή ταυτότητα
 • Δημιουργία ειδικού τμήματος ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στο δήμο μας με στόχο την  Ψηφιακή δικτύωση της Νέας Ιωνίας
 • Προβολή της Τοπικής Αγοράς με την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών
 • Ανάπτυξη νέων προϊόντων – όπως τα «κουπόνια» καινοτομίας – σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις
 • Λειτουργία «Δικτύου καθημερινής πληροφόρησης των ανέργων» της πόλης μας για τη ζήτηση εργασίας ανάλογα με το επάγγελμα τους σε όλη την περιοχή της Αττικής.

Η ανεργία είναι μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα. Δυστυχώς το ποσοστό των άνεργων νέων υπερεκπροσωπείται στο συνολικό ποσοστό ανεργίας. Ως εκ τούτου η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση της τοπικής απασχολισιμότητας για τη συγκράτηση του πλέον δυναμικού και αξιόλογου τμήματος της κοινωνίας μας.

Οι δράσεις της Παράταξής μας είναι επικουρικές των κεντρικών πολιτικών στήριξης της απασχόλησης και εξειδικεύονται στη διασύνδεση των νέων ανέργων με τις τοπικές επιχειρήσεις του Δήμου μας.  Παράλληλα ενθαρρύνουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα μέσω πολιτικών μείωσης των Δημοτικών Τελών των νεοφυών επιχειρήσεων που θα δημιουργηθούν στην πόλη μας. Είμαστε όμως ανοικτοί να συζητήσουμε και εφαρμόσουμε κάθε άλλη πολιτική η οποία μπορεί να δώσει λύσεις στο τεράστιο αυτό ζήτημα.


Η ανεργία δεν είναι ζήτημα που μπορεί να λύσει ο ένας ή ο άλλος δήμος. Είναι ζήτημα της οικονομίας και ιδιαίτερα της ελεύθερης αγοράς, του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Όποιος διακηρύττει ότι θα λύσει ως δημοτική αρχή το πρόβλημα της ανεργίας, λέει ψέματα.

Άλλωστε οι δήμοι είναι αυτοί που τα τελευταία χρόνια καλούνται να κρύψουν το φαινόμενο αυτό κάτω από το χαλί, μέσω των 5μηνων, των συμβασιούχων και συνολικά των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Ιδιαίτερα εδώ στη Ν. Ιωνία, η δημοτική αρχή στάθηκε απέναντι στις διεκδικήσεις των συμβασιούχων, αρνήθηκε στην αρχή να δώσει τα χρήματα για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας τους και τους εμβολιασμούς, τα οποία υποχρεώθηκε μετά να ψηφίσει(και ακόμα καθυστερεί να τα αποδώσει) μετά τις κινητοποιήσεις του σωματείου και τις προτάσεις προς ψήφιση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δημοτικό συμβούλιο.

Για εμάς η έννοια απασχόληση, μεταφράζεται ως συγκαλυμμένη και ανακυκλώσιμη ανεργία. Οι νέοι άνθρωποι που δεν μπορούν να βρουν δουλειά, αναγκάζονται να δουλεύουν για πενταροδεκάρες, για μικρά χρονικά διαστήματα. Αυτό γίνεται σε όλα τα επίπεδα. Εργαζόμενοι ΟΤΑ, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, συμβασιούχοι έργου και ορισμένου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι πολιτική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εκάστοτε κυβερνήσεων, ώστε να αυξάνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Εμείς το λέμε ξεκάθαρα εδώ και πολλά χρόνια. Οι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πρέπει να είναι μόνιμοι και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Εμείς καλούμε όλους τους εργαζόμενους, χωρίς να τους διαχωρίζουμε, σε κοινή πάλη, μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να παλέψουμε για τα δικαιώματα μας. Σαν δημοτική αρχή θα μπούμε μπροστά, στην οργάνωση αυτού του αγώνα.


Έχουμε τα ίδια προβλήματα που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι και εμείς βλέπουμε και ζούμε την βία της ανεργίας στην καθημερινότητα μας.

Μαζί με την πολύ μεγάλη αύξηση της ανεργίας οι κυβερνήσεις με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ ανέπτυξαν και μια σειρά από πολιτικές υποτίθεται για την αντιμετώπισή της, στις οποίες οι δήμοι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Βέβαια αυτές ήταν πολιτικές προώθησης της επισφαλούς εργασίας μέσω προγραμμάτων ολιγόμηνης διάρκειας με χαμηλές αμοιβές. Ανάλογη κατάσταση συναντάμε και στον ιδιωτικό τομέα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν σχεδόν 851.500 άνεργοι. Το 40% από αυτούς είναι νέοι. Παράλληλα η 4ωρη απασχόληση είμαι μία μορφή μισοανεργίας. Τα νούμερα αυτά κρύβουν από πίσω τους ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση. Θέλουν μετά από τόσα χρόνια δομικής καπιταλιστικής κρίσης, κάθε θέση εργασίας να βιώνεται ευπρόσδεκτα από όλους μας, ακόμη και αυτές των 546 ευρώ.

Θεωρούμε πως στην εποχή μας υπάρχει ανάγκη μίας πληθώρας εργασιών που πρέπει να γίνουν στη Ν. Ιωνία αλλά και στη χώρα. Ένα παράδειγμα είναι η κάλυψη των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών στο δήμο με το απαιτούμενο προσωπικό πλήρους απασχόλησης και αντίστοιχα δημόσια έργα για να καλύπτονται οι κοινωνικές ανάγκες. Όπως και οι τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό στην εκπαίδευση και την υγεία.

Στην εποχή της πολύ μεγάλης συσσώρευσης πλούτου και της ανάπτυξης της τεχνολογίας υπάρχουν οι δυνατότητες να δουλεύουμε όλοι, λιγότερες ώρες και με πλήρη δικαιώματα. Αυτό όμως απαιτεί συνολική σύγκρουση, ρήξη και ανατροπή με την κυρίαρχη πολιτική και το καπιταλιστικό σύστημα.

Αν η οικονομία ήταν προσανατολισμένη στις ανάγκες του λαού της Ν. Ιωνίας και εκείνος διαχειρίζονταν τον πλούτο που παράγει τότε θα είχαμε πραγματικά βήματα εξάλειψης της ανεργίας. Πρέπει να απαιτήσουμε μία κοινωνία που θα έχει ως στόχο την αύξηση του επιπέδου ζωής για όλους, και όχι να περιμένουμε μία θέση εργασίας που προσφέρει πείνα.

Οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές συσκοτίζουν το πρόβλημα και εμφανίζουν ως λύση την ανάπτυξη. Λες και σε κλάδους με ανάπτυξη (τουρισμός) δεν ισχύουν οι ίδιες άθλιες συνθήκες εργασίας. Προωθούν τα προγράμματα ΕΣΠΑ και ανακυκλώνουν τους ανέργους βάζοντας τους σε ομηρία κάθε πεντάμηνο. Ειδικά οι νέοι πρέπει να αγωνιστούμε για να αλλάξει η ζωή μας. Σήμερα, ότι μας παρουσιάζουν ως προσωρινό μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Αυτό άλλωστε μας το έχει διδάξει η δεκαετία που μεσολάβησε από το ξέσπασμα της κρίσης.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ