DEBATES: Φροντίδα Οικογένειας

Ποιές θα είναι οι βασικές σας ενέργειες για τη στήριξη της προσχολικής εκπαίδευσης, της μητρότητας και της οικογένειας;

Διαβάστε τις θέσεις τεσσάρων δημοτικών παρατάξεων της Νέας Ιωνίας που ζητούν την ψήφο μας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές…

 

Η οικογένεια του καθενός μας είναι το πρώτο κοινωνικό «κύτταρο» που διαμορφώνει την προσωπικότητά μας. Αποτελεί το πρώτο σχολείο στη ζωή, πριν ακόμα μπούμε στις επίσημες βαθμίδες εκπαίδευσης. Είναι ο χώρος που  μαθαίνουμε δεξιότητες, πρότυπα συμπεριφοράς και διαμορφώνουμε τον χαρακτήρα μας. Για το λόγο αυτό είναι σπουδαίο η αυριανή Δημοτική αρχή της πόλης να συντελέσει στη στήριξη της Οικογένειας, που  αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στη δημιουργία της πόλης μας για τις γενιές που έρχονται, στην κοινωνία που τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν ως ενήλικες.

Απόφαση μας είναι να στηρίξουμε ολόπλευρα τις ήδη υπάρχουσες, σχηματισμένες οικογένειες, τα ζευγάρια τα οποία ξεκινούν σήμερα στη διαμόρφωση της οικογένειας, αλλά και εκείνες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην λειτουργία τους, ώστε να μειώσουμε τις πληγές, τις δυσκολίες και τα εν δυνάμει τραύματα των μελών τους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσουμε στις οικογένειες οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόσθετες δυσκολίες (οικογένειες οι οποίες έχουν μέλη ΑΜΕΑ, χρόνια πάσχοντες  ή είναι άπορες), τις μονογονεϊκές οικογένειες και εκείνες που βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και κάθε μορφής ανάγκη.

Στην προσπάθεια μας αυτή, θα συμβάλλει η δημιουργία “ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ”, όπου με την βοήθεια ειδικών, ψυχολόγων, οικογενειακών θεραπευτών και κοινωνικών λειτουργών, θα αναπτυχθούν προγράμματα:

  • Πρόληψης και ενημέρωσης για τους γονείς σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της πόλης μας (Παιδικοί Σταθμοί, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια)
  • Λειτουργία σε μόνιμη βάση προγραμμάτων Σχολών Γονέων
  • Δράσεις Συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξης και θεραπείας σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις καθημερινές τους σχέσεις
  • Ανάπτυξη Δικτύου ενημέρωσης και επιμόρφωσης του παιδαγωγικού προσωπικού των παιδικών Σταθμών, των δασκάλων και των καθηγητών των σχολείων μας
  • Ενημερωτικές εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και εργαστήρια για την διαχείριση δυσκολιών στο σχολικό περιβάλλον (όπως για παράδειγμα ο σχολικός εκφοβισμός)
  • Ανάπτυξη συνεργασιών με αναγνωρισμένες δομές Ψυχικής Υγείας και πρόληψης της χώρας μας

Η οικογένεια, πρωταρχικός θεσμός, αποτελεί τη βάση κάθε οργανωμένης και ευνομούμενης κοινωνίας. Η στήριξη της αφορά σε μία πολυεπίπεδη  παρέμβαση της Παράταξής μας με έμφαση στις δομές κοινωνικής πρόνοιας και του σχολικού περιβάλλοντος των παιδιών.

Ειδική έμφαση δίνουμε στη στήριξη της Μονογονεϊκής Οικογένειας, των Οικογενειών με παιδιά ειδικών αναγκών με παράλληλη όμως Συμβουλευτική καθοδήγηση και υποστήριξη εξάλειψης φαινομένων κοινωνικής παθογένειας τα οποία στην εποχή μας συνδέονται με την μη ασφαλή διαχείριση του Διαδικτύου, την ενδοοικογενειακή βία, τον εκφοβισμό. Ειδικότερα οικοδομούμε την:

  • Ανοικτή επικοινωνία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, την Ένωση Συλλόγων Γονέων, τις Σχολικές Μονάδες και τα κατά τόπους Σωματεία των Εκπαιδευτικών.
  • Αναβάθμιση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, καθιστώντας την έναν πραγματικό χώρο άσκησης πολιτικής και διαβούλευσης, με την ενθάρρυνση της συμμετοχής της μαθητικής κοινότητας.
  • Σε συνεργασία με εγνωσμένου κύρους επιστημονικούς φορείς ιδρύουμε:

Παρατηρητήριο Ενδοσχολικής και Ενδοοικογενειακής Βίας, Κέντρο Διάγνωσης και Στήριξης των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες

  • Με τη χρήση του διαδικτύου από τους νέους, αξιοποιούμε το «παιχνίδι ρόλων» για την κριτική προσέγγιση της ιστορίας και των λαϊκών παραδόσεων.

Πολλά από τα θέματα της ενότητας έχουν απαντηθεί αναλυτικά και στις ενότητες παιδεία, οικονομικά, κοινωνική πολιτική. Να αναφέρουμε και πιο αναλυτικά όμως το κομμάτι που αφορά τα νέα ζευγάρια, την μητρότητα, την προσχολική αγωγή και τον ελεύθερο χρόνο. Το μεγαλύτερο μέρος συνοψίζεται σε μία πρόταση της διακήρυξη μας «Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών». Αυτό σημαίνει πως με όλους τους τρόπους πρέπει όλα τα παιδιά(ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης, εισοδήματος, επαγγέλματος των γωνιών) να έχουν θέση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τις δομές του δήμου.

Δεν είναι δυνατόν οι άνεργοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να μπαίνουν τελευταίοι στη λίστα(η οποία δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει) με την δικαιολογία ότι μπορούν να κρατήσουν το παιδί τους, είτε στο σπίτι, είτε στο μαγαζί. Αν δηλαδή η άνεργη μητέρα βρει δουλειά δεν θα πάει γιατί δεν θα έχει ποιος να κρατήσει το παιδί; Είναι δυνατόν τα παιδιά των εμπόρων-επαγγελματιών να μεγαλώνουν μέσα στα καταστήματα;

Επίσης πρέπει να δοθεί μέριμνα για τον ελεύθερο χρόνο των βρεφών-νηπίων-παιδιών με δημιουργική απασχόληση, υποδομές(παιδικές χαρές κλπ), εκδηλώσεις που να είναι δωρεάν και να ψυχαγωγούν ευχάριστα τα παιδάκια και τους γονείς, φέρνοντας ένα κλίμα αλληλεγγύης, δημιουργικότητας και συλλογικότητας(όπως αυτές που είχε κάνει η Λαϊκή επιτροπή Νέας Ιωνίας μαζί με τον Σύλλογο Δασκάλων «Σεφέρης») πριν κάποια χρόνια.

Τέλος η στενή συνεργασία του δήμου με τον «Σεφέρη» και τους συλλόγους γονέων θα δώσει ώθηση, όχι μόνο στην ανάδειξη των προβλημάτων, αλλά και στον κοινό αγώνα Εκπαιδευτικών – γονέων – μαθητών – Δήμου για την επίλυση τους.


Ως Εκτός Σχεδίου αγωνιζόμαστε για δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς σε όλα τα παιδιά, καθώς και δημόσιο υποχρεωτικό Νηπιαγωγείο.

Είναι αναγνωρισμένη η συμβολή της προσχολικής αγωγής στη σωστή σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών και στην απαραίτητη κοινωνικοποίησή τους.

Για να λειτουργούν όμως στην κατεύθυνση αυτή οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία και να μην μετατρέπονται σε «χώρους φύλαξης» νηπίων και παιδιών είναι επιτακτική ανάγκη να διεκδικήσουμε λύση σε μια σειρά από ζητήματα. Χρειαζόμαστε κατάλληλες και ασφαλείς κτιριακές υποδομές και όχι πρόχειρες λύσεις, μόνιμους εργαζόμενους με ανθρώπινα ωράρια, μόνιμους παιδιάτρους και παιδοψυχολόγους που να παρακολουθούν τα παιδιά, φαγητό υψηλής ποιότητας στους παιδικούς σταθμούς και δημιουργικές δραστηριότητες που θα βοηθούν στην πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών.

Όλα τα παραπάνω παλεύουμε να είναι δημόσια, με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, κόντρα στη λογική μεταφοράς της εκπαίδευσης στην ευθύνη των δήμων, ώστε να λειτουργεί με ανταποδοτικά και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, πολλές φορές στηριζόμενη σε “γενναίες δωρεές” των κάθε λογής ιδιωτών χορηγών.

Η δυνατότητα όλων των οικογενειών να στείλουν τα παιδιά τους σε δημόσιες δομές προσχολικής αγωγής τους απαλλάσσει από το δυσβάσταχτο κόστος ιδιωτικών παιδικών σταθμών ή νηπιαγωγείων και δίνει τη δυνατότητα σε μητέρες που πολλές φορές αναγκάζονταν να μείνουν στο σπίτι φροντίζοντας τα παιδιά, να αναζητήσουν εργασία.

Η πλειοψηφία των οικογενειών που ζουν στον δήμο μας απαρτίζονται από ανθρώπους της σύγχρονης εργατικής τάξης που έρχονται αντιμέτωποι με τα ξεχειλωμένα ωράρια και την σταδιακή κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και παλεύουν να βρουν λίγο ελεύθερο χρόνο για να βρεθούν σαν οικογένεια. Η “Εκτός Σχεδίου” στηρίζει όλες τις κινηματικές ενέργειες που διεκδικούν ανθρώπινα ωράρια, ενάντια στην κυριακάτικη εργασία και αξιοπρεπή μισθό ώστε οι οικογένειες να απολαμβάνουν τον ελεύθερο χρόνο που χρειάζεται για να συνυπάρχουν γονείς και παιδιά και να μεγαλώνουν μαζί.

Παράλληλα, σαν κίνηση ειδικότερα τα τελευταία έτη που οι εργοδοτικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί ραγδαία, είμαστε στο πλευρό κάθε εγκύου και μητέρας εργαζόμενης που βρίσκεται στο στόχαστρο της εργοδοσίας, έχοντας συμμετάσχει σε αντίστοιχους αγώνες εργαζόμενων. Μπροστά στην επιταγή των αφεντικών προς κάθε γυναίκα εργαζόμενη “Αν θες δουλειά, μην κάνεις παιδιά” εμείς απαντάμε με συλλογικούς αγώνες στο πλευρό των εργαζόμενων και των σωματείων τους. Διεκδικούμε ίση μεταχείριση στους χώρους δουλειάς, προστασία των εγκύων από απολύσεις ή μεθοδεύσεις παραίτησης λόγω της εγκυμοσύνης τους, άδεις μητρότητας, ανατροφής παιδιών και μειωμένα ωράρια χωρίς καμία μείωση αποδοχών των νέων μητέρων.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ