DEBATES: Μικρασιατική παράδοση

Πιστεύετε ότι πρέπει να διατηρηθεί η Μικρασιάτικη παράδοση της πόλης μας;

Διαβάστε τις θέσεις τριών δημοτικών παρατάξεων της Νέας Ιωνίας που ζητούν την ψήφο μας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές…

Τούτος ο τόπος έχει μακραίωνη ιστορία. Δεν χρειάζεται να πω ποιοι ήταν οι Ίωνες και πόσο πρόσφεραν στην παγκοσμία ιστορία και τον πολιτισμό. Χιλιάδες χρόνια ιστορίας μας ακολουθούν. Η ταυτότητα της πόλης μας έχει σμιλευθεί στο διάβα του χρόνου με τη Μικρασιατική Παράδοση να έχει κυρίαρχο ρόλο. Αποτελούμε τη συνέχεια της ιστορικής μνήμης και οφείλουμε να τη διατηρήσουμε άσβεστη και φάρο για τις επόμενες γενιές.

Τα σωματεία μας και οι σύλλογοι μας είναι άμεσα συνυφασμένα με την ιστορία αυτή και τα στηρίζουμε και θα τα στηρίξουμε σε κάθε τους προσπάθεια. Μεταξύ άλλων στηρίζουμε την

  • Ενίσχυση των πολιτιστικών ανταλλαγών των Συλλόγων του Δήμου μας με αδελφοποιημένες πόλεις του εξωτερικού.
  • Ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.
  • Καθιέρωση θεσμών υπερτοπικού χαρακτήρα με τα σημαντικά γεγονότα που προσδιόρισαν την φυσιογνωμία της πόλης μας, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή, το Μπλόκο της Καλογρέζας και αναβάθμιση του θεσμού των Ιωνικών ημερών.
  • Εφαρμογή Ετήσιου Πολιτιστικού Προγράμματος της πόλης μας. Θεματικές πολιτιστικές ενότητες που προβάλλουν το λαϊκό Πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα στη σύγχρονη πραγματικότητα (Ανταμώματα, Χορευτικές, Μουσικές Συναντήσεις).

Η Νέα Ιωνία μπορεί να ξεκίνησε ως παραγκούπολη προσφύγων, αλλά οι άνθρωποί της ποτέ δε συμβιβάστηκαν με τη μιζέρια και τη δυστυχία που τους επέβαλαν. Γι’ αυτό η ιστορία της είναι μια ιστορία αγώνων για το μεροκάματο στα εργοστάσια, για την κατάργηση της παιδικής εργασίας, για τη δημιουργία υποδομών υγιεινής, για την απελευθέρωσή της από τους Γερμανούς κατακτητές και τους συνεργάτες της, για την απελευθέρωση των εξόριστων, για να πέσει η χούντα, για να κερδηθούν ελεύθεροι χώροι, μέχρι και στις μέρες μας και τους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα ενάντια στην λαίλαπα των μνημονιακών νόμων, ενάντια στο κόψιμο του ρεύματος από λαϊκά σπίτια και τα χαράτσια, ενάντια στην υποβάθμιση της υγείας, ενάντια στην υπερφορολόγηση, ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Για εμάς, η «μικρασιατική παράδοση», είναι η ιστορία και οι αναμνήσεις της προσφυγιάς, της εθνικής αντίστασης, των 22 ηρώων του μπλόκου, της ελεύθερης Ιωνίας των Δεκεμβριανών, των μεγάλων αγώνων και απεργιών των λιγνιτωρύχων της Καλογρέζας, των υφαντουργών, των οικοδόμων της μεταπολεμικής περιόδου, των αγώνων ενάντια στη δικτατορία και όλων των μετέπειτα μικρών και μεγάλων αγώνων του λαού της. Είναι οι γνωστοί και άγνωστοι αγωνιστές που στάθηκαν μπροστά σ’ αυτόν τον αγώνα, όπως ο Γιάννης Δομνάκης, η Δέσποινα Βενετσανοπούλου, ο Γιώργος Κατημερτζής κ.α. Δεν είναι κάτι ουρανοκατέβατο, δεν είναι απλά μία ιστορική-πολιτιστική κληρονομιά. Είναι οι κοινή διαδρομή της μεγάλης πλειοψηφίας των προσφύγων που ίδρυσαν την πόλη μας, η ζωή των οποίων πέρασε από 40 κύματα με τον ίδιο πάντα παρονομαστή. Την πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση αλλά και τον αγώνα για καλύτερη ζωή.

Αυτή η παράδοση θέλουμε να διατηρηθεί. Γι’ αυτό δεν φτάνουν μόνο εκθέσεις, αφιερώματα κλπ. Tο βασικό είναι η συνέχιση αυτού του αγώνα. Με την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης μας, της ιστορίας των εργατικών αγώνων της και πάνω απ’ όλα να πάρουμε όλοι εμείς σήμερα, την θέση μας σ’ αυτήν την ιστορία!


Η Νέα Ιωνία είναι πόλη που την ίδρυσαν οι πρόσφυγες, μετά την μικρασιατική καταστροφή κουβαλώντας τα ήθη τα έθιμα και τον πολιτισμό τους. Δημιούργησαν μια καινούργια πατρίδα αξιοποιώντας τα στοιχεία τόσο της δικής τους παράδοσης όσο και των στοιχείων που βρήκαν εδώ. Μπολιάστηκαν και μπόλιασαν την καθημερινότητα των ανθρώπων και δημιουργήθηκε μια νέα λαϊκή συνοικία με ανθρώπους τόσο από την Μικρασιάτικη παράδοση όσο και από την εσωτερική μετανάστευση των δεκαετιών του 50 και του 60.

Κάθε στοιχείο της παράδοσης που συμβάλλει στον αλληλοσεβασμό και την συνδιαμόρφωση μιας φυσιογνωμίας δημοκρατικής και λαϊκής, μιας φυσιογνωμίας που δίνει έμφαση στη συνάντηση και στη συνομιλία των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων του καθενός, είναι θετική.

Έτσι κι αλλιώς η μικρασιάτικη φυσιογνωμία της πόλης μας είναι παρούσα, όπως επίσης είναι παρούσες και όλες οι άλλες παραδόσεις που συνέβαλλαν και συμβάλλουν στην διαμόρφωση της σύγχρονης φυσιογνωμίας της Νέας Ιωνίας.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η συνάντηση είναι ένα γεγονός θετικό. Από την ίδια τη σκοπιά, αντιμετωπίζουμε και την παρουσία των προσφύγων και μεταναστών, του σήμερα στην πόλη. Από τη σκοπιά του αλληλοσεβασμού της συμβίωσης και της συνδιαμόρφωσης της καθημερινότητας όλων των ανθρώπων στην πόλη που ζούμε σπουδάσουμε και εργαζόμαστε, όλοι μαζί.

Η προσφυγούπολη της Νέας Ιωνίας έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσε παρά να είναι ανοιχτή και φιλόξενη, σε κάθε κατατρεγμένο κάθε κυνηγημένο.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ