Τι σχεδιάζετε να πράξετε για την πρόοδο του Πολιτισμού στην πόλη μας;
Διαβάστε τις θέσεις 5 δημοτικών παρατάξεων της Νέας Ιωνίας που ζητούν την ψήφο μας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές
Φιλοσοφία μας ήταν και παραμένει οι πολιτιστικές δράσεις να δώσουν δημιουργική διέξοδο στους δημότες μας από την ασφυκτική καθημερινότητα και τα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση.
Ο Δήμος Νέας Ιωνίας και ο ΟΠΑΝ ιδιαίτερα, χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζεται το σημαντικό έργο των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, διαμόρφωσαν έναν δυναμικό πολιτιστικό ιστό, που εντάσσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης και θα συνεχίσουν να τον διευρύνουν.
Για την επόμενη 4/ετία προγραμματίζουμε:
1) Μετεγκατάσταση του Ωδείου σε μεγαλύτερο και ανεξάρτητο κτίριο για να καλύψουμε τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό μαθητών (280 άτομα)
2) Συντήρηση του κτιρίου του πολιτιστικού χώρου «Παναιτώλιο». Επίσης, στον ισόγειο χώρο θα γίνουν οι κατάλληλες τεχνικές παρεμβάσεις, βάσει προδιαγραφών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται εκθέσεις έργων μεγάλων καλλιτεχνών. Το κτίριο αποτελεί ένα διατηρητέο αρχιτεκτονικό στολίδι
3) Αναζήτηση μεγαλύτερου χώρου για τις πρόβες των χορωδιών μας ή προέκταση του ίδιου χώρου λόγω του αυξανόμενου αριθμού χορωδών (75 άτομα)
4) Ανακαίνιση του Δημοτικού μας Θεάτρου (καθίσματα, εξαερισμός, κλιματισμός κ.ά.). Θα συνεχίσει να παραμένει χώρος ερασιτεχνικής δημιουργίας
5) Οι δύο κινηματογραφικές μας λέσχες θα συνεχίσουν να προβάλουν εξαιρετικές κινηματογραφικές ταινίες στον Δημοτικό μας κινηματογράφο «ΑΣΤΕΡΑΣ»
6) Θα συνεχίσουμε τις ποιοτικές εκδηλώσεις «Βραδιές Κινηματογράφου, Μουσικής και Θεάτρου» τα καλοκαίρια στο άλσος Παλαιολόγου, διότι αγκαλιάστηκαν και αγαπήθηκαν από τον κόσμο
7) Το κτίριο στην πλατεία Τροχονόμου, ιδιοκτησίας του Δήμου, θα μετατραπεί σε πολιτιστικό πολυχώρο
8) Θα δημιουργήσουμε εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης
9) Ο υπέργειος χώρος του parking στο Ο.Τ. 150 θα μετατραπεί σε χώρο αναψυχής και πολιτισμού με τη δημιουργία θεάτρου 600 θέσεων
Για τα περισσότερα έργα που προαναφέραμε, θα συμβάλλει χρηματοδοτικά και η Περιφέρεια μέσα από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ».
Φιλοσοφία μας ήταν και παραμένει οι πολιτιστικές δράσεις να δώσουν δημιουργική διέξοδο στους δημότες μας από την ασφυκτική καθημερινότητα και τα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση.
Θα διαφυλάξουμε τη δημοτική-λαϊκή μας παράδοση αλλά θα είμαστε ανοιχτοί και σε άλλες μορφές τέχνης που συμβάλλουν στο πολιτιστικό γίγνεσθαι και δεν αναφερόμαστε βεβαίως στο λεγόμενο «μεταμοντέρνο κίνημα».
Πετύχαμε να προσεγγίσουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ανθρώπους κάθε ηλικίας ώστε να τους φέρουμε σε επαφή με την τέχνη, με κύριο πάντα μέλημά μας να διατηρήσουμε, να αναβαθμίσουμε, αλλά και να αυξήσουμε ποιοτικά όλες τις πολιτιστικές υποδομές και δράσεις.
Έχουμε βαθειά γνώση του αντικειμένου και σε συνδυασμό με τη μακρόχρονη εμπειρία μας, θα πετύχουμε τα καλλίτερα.
Η Νέα Ιωνία ΠΡΕΠΕΙ να ξαναγίνει Κέντρο Πολιτισμού. Η ιστορική της διαδρομή έχει ήδη εισφέρει σπουδαίους ανθρώπους του Πνεύματος και των Τεχνών και μία σπάνια κουλτούρα προκοπής από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που την ίδρυσαν.
Η Νέα Ιωνία ΠΡΕΠΕΙ να ξαναγίνει Κέντρο Πολιτισμού. Η ιστορική της διαδρομή έχει ήδη εισφέρει σπουδαίους ανθρώπους του Πνεύματος και των Τεχνών και μία σπάνια κουλτούρα προκοπής από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που την ίδρυσαν. Στις γειτονιές της υπάρχουν διάσπαρτα σύγχρονα μνημεία, που μπορούν να αξιοποιηθούν και χώροι για να στεγάσουν ψυχαγωγία και πνευματική τροφή.
Η πόλη συμπληρώνει σύντομα ένα αιώνα ζωής και αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί ως εφαλτήριο για εκδηλώσεις πανελλαδικής εμβέλειας.
Ενδεικτικά στο πρόγραμμα της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» αναφέρουμε:
– Άμεση καταγραφή της Ιστορίας της πόλης σε συνεργασία με Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα
– Διαρκείς Θεματικές εκδηλώσεις (πολιτισμικές, πολιτιστικές, αθλητικές, θρησκευτικές, λαογραφικές) σε συνεργασία με τοπικούς και εκτός δήμου φορείς
– Πανηγυρικό Συμπόσιο με πρόσκληση προσωπικοτήτων από όλη την Ελλάδα για το δεύτερο ιωβηλαίο της πόλης (100 χρόνια)
Σχεδιάζουμε ακόμη:
- Άμεσες Παρεμβάσεις προστασίας και ανάδειξης των μνημείων, με σκοπό την αξιοποίηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
- Ενίσχυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Ψηφιοποίηση του αρχείου της και δημιουργία σύγχρονου αναγνωστηρίου. Σύνδεση με ελληνικές και διεθνείς βιβλιοθήκες. Δημιουργία Κέντρου συλλογής και διατήρησης αξιόλογων εκδόσεων που αφορούν το Δήμο μας.
- Ανασύσταση και ανάδειξη των Ιωνικών Ημερών, με δράσεις που ενισχύουν την πολιτιστική εξωστρέφεια της πόλης.
- Δίκτυο Πληροφόρησης Επισκεπτών και εικονικής περιήγησης σε πύλες εισόδου και σημεία υψηλού ενδιαφέροντος.
- Δημιουργία Σπιτιού των πολιτιστικών συλλόγων, ώστε να λυθεί το χρονίζον πρόβλημα της στέγασης τους και να καταστούν ευκολότερες πιθανές συνέργειες
- Ανακατασκευή των θεάτρων “Γιάννης Δομνάκης” στον Περισσό και του 3ου Λυκείου στη Νεάπολη (οδός Δεμιρδεσίου)
- Νέο προγραμματισμό εκθέσεων και εκδηλώσεων στο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. ώστε να εμπλακούν περισσότερο και τα σχολεία της πόλης μας και της Αττικής και ο χώρος να γίνει ελκυστικότερος για επισκέπτες από όλο το Λεκανοπέδιο.
- Χαρακτηρισμό ως διατηρητέα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, των φουγάρων της υφαντουργίας, των προσφυγικών κατοικιών, καθώς και των πέτρινων σχολείων στις πλατείες Τυάνων και Καλογρέζας.
Η ιστορία, η συμβολή των Μικρασιατών και όχι μόνο, η Ορθοδοξία που μας χάρισαν μεγαλειώδη μνημεία και κειμήλια αποτελούν πρώτιστο στόχο της Δημοτικής μας Παρέμβασης.
Ο Πολιτισμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του τόπου μας. Η ιστορία, η συμβολή των Μικρασιατών και όχι μόνο, η Ορθοδοξία που μας χάρισαν μεγαλειώδη μνημεία και κειμήλια αποτελούν πρώτιστο στόχο της Δημοτικής μας Παρέμβασης.
Οι τοπικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι αποτελούν τον προνομιακό μας συνομιλητή.
Προτεραιότητές μας είναι:
- Ψηφιοποίηση και ανάδειξη μέσα από στοχευμένες δράσεις των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου μας.
- Ενίσχυση των πολιτιστικών ανταλλαγών των Συλλόγων του Δήμου μας με αδελφοποιημένες πόλεις του εξωτερικού.
- Ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.
- Καθιέρωση θεσμών υπερτοπικού χαρακτήρα με τα σημαντικά γεγονότα που προσδιόρισαν την φυσιογνωμία της πόλης μας, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή, το Μπλόκο της Καλογρέζας και αναβάθμιση του θεσμού των Ιωνικών ημερών.
- Εφαρμογή Ετήσιου Πολιτιστικού Προγράμματος της πόλης μας. Θεματικές πολιτιστικές ενότητες που προβάλλουν το λαϊκό Πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα στη σύγχρονη πραγματικότητα (Ανταμώματα, Χορευτικές, Μουσικές Συναντήσεις).
- Ενθάρρυνση των δημιουργικών ποικίλων μορφών τέχνης, (εικαστικά και άλλης καλλιτεχνικής έκφρασης, το βιβλίο, τη μουσική, το κινηματογράφο, το θέατρο κλπ.)
- Ανάδειξη της πολιτιστικής και της θρησκευτικής μας κληρονομιάς.
Θέλουμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός μουσείου «Εργατικής τάξης και προσφυγιάς» το οποίο εκτός από τον ιστορικό θα έχει και πολιτιστικό χαρακτήρα. Θέλουμε την ουσιαστική οικονομική στήριξη του Θεάτρου της Ν. Ιωνίας, θέλουμε το ωδείο να είναι χωρίς ανταποδοτικά, θέλουμε να επαναλειτουργήσει η σχολή χορού.
Στόχος μας είναι η ανάδειξη της Ιστορίας της Νέας Ιωνίας. Αυτή δεν είναι άλλη από την Ιστορία των αγώνων του λαού. Η Νέα Ιωνία ήταν και είναι η εργατούπολη των προσφύγων, των υφαντουργών, των ανθρακωρύχων, της Εθνικής Αντίστασης, του μπλόκου της Καλογρέζας, των αγώνων ενάντια στην δικτατορία, των μεγάλων απεργιών στα εργοστάσια και τις μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής. Η εργατική τάξη και ο λαός της κουβαλάει βαριά τα σημάδια αυτών των αγώνων.
Στόχος μας είναι η ανάδειξη αυτού του χαρακτήρα και μέσω του πολιτισμού. Πολιτισμός δεν είναι μόνο μια καλή συναυλία, ένα καλό θέατρο, μόνο η μουσική, τα εικαστικά. Είναι η ίδια η κατάσταση της ζωής του ανθρώπου. Είναι ό,τι δημιουργεί ο άνθρωπος, είναι οι συνθήκες ζωής είναι όλη η ζωή.
Γι’ αυτό και όταν η Λαϊκή Συσπείρωση αναλάβει τη δημοτική αρχή θα κυριαρχεί η προσπάθεια να επιστρέψουν οι εκδηλώσεις, η πολιτιστική δράση και οι υπάρχοντες οικονομικοί πόροι στη γειτονιά, τους Συλλόγους, στους φορείς του πολιτισμού, όπου δημιουργούν οι απλοί άνθρωποι, η νεολαία, οι εργαζόμενοι.
Δίνουμε έμφαση στην ανάδειξη της λαϊκής δημιουργίας μακριά από την λογική της εμπορευματοποίησης. Για εμάς πολιτισμός είναι οι άνθρωποι και ό,τι έχουν οικοδομήσει σε υλική και πνευματική μορφή.
Επίσης θέλουμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός μουσείου «Εργατικής τάξης και προσφυγιάς» το οποίο εκτός από τον ιστορικό θα έχει και πολιτιστικό χαρακτήρα. Θέλουμε την ουσιαστική οικονομική στήριξη του Θεάτρου της Νέας Ιωνίας που κρατιέται μόνο από το μεράκι κάποιων ανθρώπων. Θέλουμε το ωδείο να είναι χωρίς ανταποδοτικά, καθώς επίσης θέλουμε να επαναλειτουργήσει η σχολή χορού.
Είμαστε αντίθετοι με μια λογική που θεωρεί πως ο πολιτισμός και η τέχνη είναι τάχα για λίγους, για «μυημένους». Ζούμε στην εποχή του θεάματος, και πολλές φορές οι εκδηλώσεις που οργανώνονται και στον δήμο μας βασίζονται στην προβολή εκπροσώπων του εμπορικού θεάματος – ακροάματος.
Πολιτισμός, στην ευρύτερή του σημασία, είναι ο τρόπος που ζουν οι άνθρωποι, το σύνολο των υλικών, πνευματικών, τεχνικών επιτευγμάτων του ανθρώπου που εκφράζεται ιστορικά στους τύπους και στις μορφές οργάνωσης και δράσης της κοινωνίας, καθώς και στη δημιουργία (υλικών και πνευματικών) αξιών. Έχει ωστόσο επικρατήσει να δηλώνει κυρίως τις πνευματικές αξίες και ενασχολήσεις, και ειδικότερα τις «καλές» τέχνες. Αυτός είναι ένας πρώτος διαχωρισμός όχι τόσο αθώος. Ακόμη, μια από τις συνέπειες του καταμερισμού της εργασίας είναι ο διαχωρισμός των ανθρώπων σε δημιουργούς ή εκτελεστές από τη μια και καταναλωτές της τέχνης από την άλλη. Ο τρίτος διαχωρισμός, που είναι συνέπεια του ταξικού διαχωρισμού της κοινωνίας, είναι οι διαβαθμίσεις στις τέχνες: Λαϊκή τέχνη, πρωτοπορία, τέχνη για τους πολλούς και για τους λίγους είναι κάποιοι όροι που περιγράφουν αυτόν τον διαχωρισμό.
Ως Εκτός Σχεδίου, είμαστε αντίθετοι με τους καταμερισμούς αυτούς. Είμαστε αντίθετοι με μια λογική που θεωρεί πως ο πολιτισμός και η τέχνη είναι τάχα για λίγους, για «μυημένους». Ζούμε στην εποχή του θεάματος, και πολλές φορές οι εκδηλώσεις που οργανώνονται και στον δήμο μας βασίζονται στην προβολή εκπροσώπων του εμπορικού θεάματος – ακροάματος.
Κι όμως, χιλιάδες νέες και νέοι προσπαθούν να αποτυπώσουν την ψυχή τους στο χαρτί, στο πεντάγραμμο, στον καμβά. Στα περισσότερα σχολεία εμπνευσμένοι δάσκαλοι συντονίζουν εξαιρετικές καλλιτεχνικές δράσεις καταδικασμένες να παρουσιάζονται σε εγκαταλειμμένες αίθουσες «πολλαπλών χρήσεων», σε σχολεία με άθλιες υποδομές.
Θεωρούμε πως η καλλιτεχνική δημιουργία και μέριμνα για να γίνουν κοινωνοί και συμμέτοχοι οι κάτοικοι με πρωταγωνιστή τη νεολαία απαιτεί την ενίσχυση των συλλογικών καλλιτεχνικών δράσεων που αναπτύσσονται στην περιοχή μας και παράλληλα διεκδικούμε: α) Δωρεάν λειτουργία των καλλιτεχνικών εργαστηρίων του Δήμου, β) Στελέχωση των πολιτιστικών υπηρεσιών του Δήμου με μόνιμο προσωπικό και να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των «εργαζόμενων με αντίτιμο» στο Δημοτικό Ωδείο, γ) Αύξηση των κονδυλίων για δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ανάδειξη και στήριξη της τοπικής καλλιτεχνικής παραγωγής. Αυτό σημαίνει: α) Χώροι για να παρουσιάζονται τα έργα των νέων καλλιτεχνών με τον αντίστοιχο σεβασμό στις ιδιαιτερότητές τους, β) Εξοπλισμένα στούντιο όπου θα μπορούν δωρεάν τα νεανικά συγκροτήματα της περιοχής μας να κάνουν τις πρόβες τους, γ) Αίθουσες όπου θα μπορούν χορευτικές και θεατρικές ομάδες της περιοχής να κάνουν δωρεάν πρόβες και να ανεβάζουν παραστάσεις, δ) Χώροι για εκθέσεις εικαστικών και συναυλίες.