Πώς θα συμβάλλετε στην προστασία των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων στην πόλη μας;
Διαβάστε τις θέσεις πέντε δημοτικών παρατάξεων της Νέας Ιωνίας που ζητούν την ψήφο μας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές…
Λίγα λόγια για το έργο μας τη τετραετία 2014-2019.
- Υλοποιήσαμε σε συνεργασία με την Φιλοζωική Ένωση Νέας Ιωνίας (Φ.Ε.Ν.Ι.):
- Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τα αδέσποτα ζώα που ζουν στα όρια του Δήμου μας.
- Στειρώσεις γατιών και σκυλιών.
- Για πρώτη φορά στο Δήμο μας τοποθετήθηκαν πινακίδες “Μαζεύω ότι Αφήνω” προς ενημέρωση των δημοτών για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων.
- Bρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία σύναψης σύμβασης με Χώρο Φιλοξενίας αδέσποτων ζώων, (για πρώτη φορά), ώστε να υπάρχει δυνατότητα παροχής άμεσης βοήθειας.
- Έχουν διοργανωθεί δύο δράσεις υιοθεσίας αδέσποτων ζώων, με τη σημαντική συμβολή της Φ.Ε.Ν.Ι (Φιλοζωική Ένωση Ν. Ιωνίας).
- Δημιουργήθηκε χώρος φιλοξενίας αδέσποτων γατιών σε πλατεία του κέντρου της πόλης μας.
- Aπό πέρυσι (2018) για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε προμήθεια τροφής για τα αδέσποτα ζώα η οποία διατέθηκε στην Φιλοζωική Ένωση Νέας Ιωνίας (Φ.Ε.Ν.Ι.).
Σχεδιάζουμε στην επόμενη θητεία μας
- Τη δημιουργία δικτύου φροντίδας αδέσποτων με φιλόζωους πολίτες και τη συνεργασία με κτηνίατρους κ.λπ..
- Τη διαμόρφωση ειδικών χώρων (πάρκων) για τους τετράποδους φίλους μας.
- Τη δημιουργία χώρου για αποθεραπεία και αποκατάσταση των αδέσποτων ζώων που επιστρέφουν από το πρόγραμμα περίθαλψης που παρέχουμε.
- Αύξηση της χρηματοδότησης για το πρόγραμμα περίθαλψης και αναζήτηση πόρων από Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα (σίτιση, περίθαλψη, διαδημοτικό καταφύγιο).
- Ανάπτυξη δικτύου ταϊστρών και ποτίστρων για τα αδέσποτα του Δήμου μας.
- Τοποθέτηση σε πλατείες επιδαπέδιων κάδων με ειδικές σακούλες αποκομιδής για μικρά ζώα (αφού πρώτα αλλάζουμε με 225 νέους κάδους τους παλαιούς κάδους των πλατειών μας).
Ο σύγχρονος πολιτισμός μίας πόλης εξαρτάται και από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα ζώα. Η μέριμνα σε επίπεδο Δήμου σε αυτό τον τομέα –πέρα από νομική υποχρέωση- αποτελεί και διαρκές αίτημα της τοπικής κοινωνίας και η παράταξή μας, η «Δημιουργία Αλληλεγγύη» είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο συγκεκριμένο θέμα. Έχουμε επιλέξει να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας μια σειρά προγραμμάτων για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα.
Ειδικότερα προκρίνουμε:
- Δημιουργία πάρκων σκύλων, για την καλύτερη κοινωνικοποίηση τους σε σημεία της πόλης
- Απορρόφηση χρηματοδοτήσεων από το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση αδέσποτων ζώων. (Σύμφωνα με το Ν.4039/2012 αρμόδιοι για την περισυλλογή και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων είναι οι Δήμοι)
- Σημεία σίτισης αδέσποτων ζώων μέσα στην πόλη, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία.
- Ολοκληρωμένο πρόγραμμα φροντίδας και στειρώσεων. Δημιουργούμε κατάλληλη δομή με ειδικό τηλεφωνικό αριθμό,, όπου θα υπάρχει όλο το αρχείο (περισυλλογής, στειρώσεων, εμβολιασμών, αιματολογικών εξετάσεων, ηλεκτρονικής σήμανσης,) και θα παρακολουθείται από τοπικό πιστοποιημένο κτηνίατρο
- Συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις, τις ομάδες εθελοντών της πόλης, τους τοπικούς κτηνιάτρους και οργάνωση φορέα αδέσποτων, ώστε να εμβολιάζονται και να φροντίζονται συστηματικά
- Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα μπορούν να προωθηθούν υιοθεσίες ζώων, εφόσον εκλεχθεί η καταλληλόλητα του περιβάλλοντος του αναδόχου
- Δημιουργία διαδημοτικού καταφυγίου για αδέσποτα σε συνεργασία με τους όμορούς Δήμους
Το νομοθετικό πλαίσιο μεταφέρει με το Ν.3852/2010 την αρμοδιότητα της περισυλλογής και φροντίδας των αδέσποτων ζώων στους Δήμους. Η Παράταξή μας όπως και κάθε άλλη Δημοτική Αρχή δεν έχει παρά την εφαρμόσει τη θεσμική της υποχρέωση. Πέραν αυτών όμως η Παράταξή μας βρίσκεται ήδη σε επαφή με τις Φιλοζωικές Οργανώσεις του Λεκανοπεδίου Αττικής για την εφαρμογή ειδικού σχεδίου προστασίας, εμβολιασμού, φιλοξενίας των αδέσποτων φίλων μας. Μέσα από αυτές τις δράσεις προβλέπεται και η υιοθέτηση κατοικίδιων ζώων σε Δημότες μας που θα το επιθυμούσαν.
Πρώτα και κύρια χρειάζεται να δημιουργηθεί χώρος υποδοχής και φιλοξενίας για τα αδέσποτα σε συνεργασία με κτηνιάτρους για την στείρωση τους και θεραπεία από τυχόν αρρώστιες, η ταυτοποίηση τους μέσω τσιπ. Ο χώρος αυτός δεν θέλουμε να λειτουργεί σαν «σκυλοφυλακή», αλλά σαν ένα κέντρο υιοθεσίας των ζώων αυτών από φιλόζωους. Με τον τρόπο αυτό πρώτα και κύρια τα ζώα θα έχουν στέγη και τροφή μέχρι να βρουν κάποιο σπίτι, θα αποτραπεί ο πολλαπλασιασμός τους(που μόνο αποτέλεσμα έχει να δημιουργούνται νέα αδέσποτα),θα σταματήσει η ανεξέλεγκτη ρύπανση και το κυριότερο όλων θα «ενταχθούν» στην ανθρώπινη κοινωνία μέσω της κοινωνικοποίησης τους με ανθρώπους και άλλα ζώα.
Ακόμη πρέπει μέσω των αντίστοιχων φορέων και του δήμου να γίνει ενημέρωση για τα ζητήματα με τις «φόλες» και την ρύπανση που προκαλούν τα δεσποζόμενα ζώα. Όσον αφορά τις «φόλες» πέραν του ότι είναι ποινικό αδίκημα, θα υπάρξει σκληρή αντιμετώπιση στο φαινόμενο αυτό, αφού πέρα από τα προβλήματα που έχουν τα ζώα (δεσποζόμενα και αδέσποτα), είναι επικίνδυνες και για τον ίδιο τον άνθρωπο(μικρά παιδιά). Για την ρύπανση θα γίνει καμπάνια ενημέρωσης προς τους ιδιοκτήτες, αλλά και δημιουργία χώρων και πάρκων για σκυλιά, για να μπορούν να παίζουν και να αθλούνται ελεύθερα τα κατοικίδια, χωρίς να ενοχλούν ή να ενοχλούνται.
Στις μέρες μας, σε μια σύγχρονη αστική περιοχή, παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση, στα αδέσποτα που βρίσκονται ελεύθερα στον δρόμο και οι λόγοι είναι πολλοί. Τα λάθος κριτήρια που μπορεί να έχει κάποιος όταν παίρνει ένα κατοικίδιο στο σπίτι του και μετά το εγκαταλείπει, η μη συστηματική φροντίδα και στείρωση των αδέσποτων ζώων από τον Δήμο κοκ. Μάλιστα στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ενώ δεν δημιουργούν κανένα απολύτως πρόβλημα στις γειτονιές μας, εμφανίζονται απαράδεκτα φαινόμενα δηλητηρίασης ζώων συντροφιάς.
Τα αδέσποτα ζώα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Στις γειτονιές μας ζουν δεκάδες αδέσποτα ζώα συντροφιάς εγκαταλειμμένα στη τύχη τους. Επιβιώνουν μόνο εξαιτίας τον εθελοντισμό κάποιων κατοίκων που προσπαθούν να τα φροντίσουν.. Όμως ο εθελοντισμός δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ευθύνες του δήμου, που μεθοδικά τις αποφεύγει. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και το αναγκαίο προσωπικό για την φροντίδα των ζωών αυτών, καθώς και σημεία παροχής τροφής και νερού.