Δελτίο τύπου του Συνδέσμου Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας

Την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019, στον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης – τον αλαγιώτικο Ι. Ναό της Ν. Ιωνίας – η οικογένεια του Κώστα Τσοπανάκη και ο Σύνδεσμος, φίλοι προσωπικοί αλλά και Αλαγιώτες της πόλης μας αποχαιρέτησαν τον σύζυγο, πατέρα, παππού και φίλο αλλά και τον μακροβιότερο Πρόεδρο του Συνδέσμου Αλαγιωτών μέλος – της ιστορικής, ιδρυτικής οικογένειας του Συνδέσμου Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας του Γεωργίου Τσοπανάκη – στην Εξόδιο Ακολουθία που τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, Φιλαδελφείας & Χαλκηδόνος, ο Παν. Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Ν. Ιωνίας – Ν.Φιλαδελφείας Αρχιμανδρίτης Επιφάνειος Αρβανίτης, ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος  Μέντης, ο Αρχιμανδρίτης Πρόδρομος, ο πατέρας Σωτήριος και ο Αρχι-Διάκος Αλέξιος.

Η προσφορά του μεγάλη, τόσο για τον τόπο όσο και για τον μικρασιατικό πολιτισμό. Ιδιαίτερα αγαπητός σε Αλάγια – Ιωνία, ακούραστος θεματοφύλακας ηθών και αξιών της μικρασιατικής αλαγιώτικης παράδοσης.

Ο Σύνδεσμος Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας αποχαιρέτησε  το εκλεκτό Μέλος του, Κώστα Τσοπανάκη,  με την σύσσωμη παρουσία του Δ.Σ. και του Επίτιμου Πρόεδρου Λ. Τσισμετζόγλου μετά στεφάνου και συλλυπητηρίων στην αποχαιρετιστήρια τελετή.

Στην τελετή παραβρέθηκαν:
η Δήμαρχος Ν.Ιωνίας κ. Δ. Θωμαΐδου, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Ν.Ιωνίας κ. Κων. Κουλούρης, η Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Περιβάλλοντος και Δημοτικής Αστυνομίας κ. Γκέλλυ Σακαλόγλου, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Παν. Βλασσάς, η Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής κ. Ελένη Χατζή, ο κ. Παν. Μανούρης – επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργία – Αλληλεγγύη», ο τέως βουλευτής – υπουργός – Δήμαρχος Ν. Ιωνίας και αλαγιώτης, κ. Γ. Χαραλάμπους, ο τέως Δήμαρχος κ. Ηρ. Γκότσης, ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου Πρόεδρος ΚΕΜΙΠΟ και Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, η κ. Ξ. Παλλιόγλου Αντιπρόεδρος ΚΕΜΙΠΟ και μέλος Δ.Σ Ένωσης Σπάρτης,  η κ. Β. Κλαύδη Δ.Σ. Σπάρτης, η κ. Π. Στεριάδου Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου – μέλος Δ.Σ. ΚΕΜΙΠΟ, η Πρόεδρος του Συλλόγου Σμυρναίων  Ν.Ιωνίας κ. Έλσα Ανθρακίδου, η Ταμίας του Συλλόγου κ. Ν. Κουδούνα, & το Μέλος  κ. Χρ. Αθηνάκη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ινεπολιτών-Κασταμονιτών κ. Γ. Ηλιού, η Γ.Γ. του Συλλόγου κ. Γ. Σπανοπούλου, η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατών Ν. Ιωνίας  «Η Καππαδοκία» κ. Μπρόλιου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ρουμελιωτών Ν. Ιωνίας κ. Θ. Ραφτόπουλος, ο Πρόεδρος του  Ιωνικού  Συνδέσμου κ. Γ. Κοντίτσης και ο Επίτιμος Πρόεδρος κ. Τ. Κοστιδάκης, ο Πρόεδρος Π.ΜΕΠΟ κ. Μακαρώνης, ο Πρόεδρος Μεσογειακού Πολιτισμού κ. Γ. Αλατζόγλου, η  Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής  Εταιρείας κ. Β.Γεωργιάδου, ο  Πρόεδρος της ΔΙΑΠΕ κ. Γ. Δαρμογιάννης, από την Ένωση Γυναικών Ελλάδος (ΓΕΑ) κ. Λ. Μπανούση, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Στ.Καζαντζίδη Ιωνίας- Ηρακλείου κ. Μ. Αρώνη, από τον  Φυσιολατρικό Όμιλο Ν.Ιωνίας ο κ. Χομπας, εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων Σ. Καζαντζίδη Χαλκίδας, από την ionianet – την Καθημερινή Εφημερίδα της Ν. Ιωνίας στο Διαδίκτυο ο Εκδότης – Διευθυντής κ. Β. Μαγκαναδέλλης και η Υπεύθυνη Επικοινωνίας κ. Ε. Εμμανουηλίδου, εκπρόσωποι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Μνήμες Παράδοσης», ο μουσικοσυνθέτης του ρεμπέτικου τραγουδιού κ. Παν. Κουνάδης.

Παρέστησαν επίσης: εκπρόσωποι από τον Δήμο της Αλάνυα ο τέως Δημάρχος κ.Σιπαχίογλου, ο  δημοσιογράφος Μεχμέτ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αλαγιωτών κ. Γ. Νουβέλογλου, ο Αντιπρόεδρος κ. Παντ. Κότσογλου, η Γραμματέας κ. Γκέλλυ Σακαλόγλου, η Ταμίας κ. Ε. Χατζόγλου, η Κοσμήτορας κ. Ε. Κουράκου, η Υπεύθυνη Αρχειακού Υλικού κ. Μ. Καρτελιά, το Μέλος κ. Αναμουρλόγλου και το παλαιό Δ.Σ.  του Συνδέσμου Αλαγιωτών: κ. Γ. Μπακιρτζής, κ. Θ. Καρακουλάκη, κ. Π. Ιατρίδης, κ. Στ. Νουβέλογλου, κ. Β. Καφετζόγλου, κ. Χρ. Χατζηιωάννου, ο Εκπρόσωπος Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σωτηρίου και  Επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρείας Μεσογειακού Πολιτισμού κ. Στ. Τσερπάνης, η Μαέστρος της Μεικτής Χορωδία Αλαγιωτών κ. Κ.Τσεκούρα και η Μεικτή Χορωδία του Συνδέσμου Αλαγιωτών.

Στην Εξόδιο Ακολουθία, ο κόσμος συγκινημένος συλλυπήθηκε την οικογένεια του Κ. Τσοπανάκη συμπαραστεκόμενος στο πένθος.

O Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν.Ιωνίας-Ν.Φιλαδελφείας-Ν.Χαλκηδόνας & Ν.Ηρακλείου κ.κ. Γαβριήλ στην ομιλία του αναφέρθηκε στον άνθρωπο Κώστα Τσοπανάκη, στη σπουδαιότητα που έδινε στην οικογένεια και τον Σύνδεσμο, στο γεγονός ότι αγάπησε και ο ίδιος μέσα από το έργο και τα λόγια του εκλιπόντος την Αλάγια. Τον χαρακτήρισε ως άξιο σε όλο το έργο που επετέλεσε για την ανακαίνιση και την κατασκευή των Ναών με την βοήθεια του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πισσιδίας Σωτήριο αναγνωρίζοντάς του το άσβεστο πάθος  του, το πάθος για την επιστροφή, κάτι που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Στη συνέχεια  πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αλαγιωτών κ. Γ. Νουβέλογλου ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Μακροβιότερε Πρόεδρέ μας, Κώστα Τσοπανάκη,

Έφυγες μέρα γιορτής των Ταξιαρχών. Μέρα που γιορτάζει η εκκλησιά στο κοιμητήρι του Κάστρου της Αλάγιας. Μέρα Θυρανοιξίων της Πισσιδιώτισσας. Λες και σε κάλεσε η μητρική γη στην αγκαλιά της.

Γεννήθηκες στη  Ν.Ιωνία το ’41 από γονείς Αλαγιώτες.

Μεγάλωσες στα δύσκολα τα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου και εργάστηκες από μικρή ηλικία πηγαίνοντας στο νυχτερινό γυμνάσιο Ινεπολιτών Ν. Ιωνίας. Έφυγες για σπουδές στη Γερμανία.

Παντρεύτηκες της ακριβή σου τη Σοφία και απέκτησες την Έρση και τον Γιώργο και αγκάλιασες τα τέσσερα εγγόνια.

Εργάστηκες ως ελεύθερος επαγγελματίας στον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας. Το ανήσυχο πνεύμα, ο δυναμισμός και η αγάπη σου για τα Κοινά είχε ως αποτέλεσμα να διατελέσεις Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Ν.Ιωνίας (1987-1990). Υπήρξες Πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου και συνετέλεσες στη διάσωση του κτιρίου του.

Ως γιος του Γεωργίου Τσοπανάκη – ενός εκ των ιδρυτικών οικογενειών του Συνδέσμου μας- κληρονόμησες την αγάπη για την μητρική γη και τον Σύνδεσμο, όπου διετέλεσες για δεκαετίες άξιος Πρόεδρός του. Χαρισματικός στην επικοινωνία, πρωτοστάτησες στην  αδελφοποίηση της Αλάνυας και της Ν.Ιωνίας – που έγινε επί Δημαρχίας Γιώργου Περτσερμελίδη και ολοκληρώθηκε επί Δημαρχίας Γιάννη Χαραλάμπους.

Ανέπτυξες ισχυρή φιλία με την Δημοτική Αρχή της Αλάγιας (Σιπαχίογλου)-στον υπέρτατο βαθμό όπως κανένας άλλος. Με τα αμέτρητα ταξίδια που έκανες με τα Μέλη του Συνδέσμου, ανέπτυξες το κατάλληλο κλίμα για την ανακαίνιση του Ι.Ναού Αγ. Γεωργίου του βουνού, την κατασκευή του νέου Ναού- του πρώτου σε όλη τη Μικρασία από το 1922- της Παναγίας της Πισιδιώτισσας στην Αλάγια και την αγορά του Αγ. Αλυπίου Αττάλειας, με την συμβολή του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πισσιδίας κ.κ. Σωτήριου.

Διετέλεσες Μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ν.Ιωνίας – από την ίδρυσή του το 2003 έως σήμερα- καθώς και δωρητής του Μουσείου.

Η προσφορά σου μεγάλη, τόσο για τον τόπο σου όσο και για τον μικρασιατικό πολιτισμό. Ιδιαίτερα αγαπητός σε Αλάγια-Ιωνία υπήρξες ακούραστος θεματοφύλακας ηθών και αξιών της μικρασιατικής, αλαγιώτικης παράδοσης.

Σε αποχαιρετούμε σήμερα, εμείς, οι Αλαγιώτες, μα κι όλη η Νέα Ιωνία, φίλοι και συγγενείς. Ήρθαν κι οι φίλοι σου, οι αγαπημένοι, Σιπαχίογλου, Μεχμέτ, απ΄τη γλυκιά Πατρίδα μας, για το στερνό αντίο.

Σε ευχαριστούμε που γνωρίσαμε την Αλάγια μας μέσα από σένα.

Σε ευχαριστούμε που περπατήσαμε μαζί σου τα τείχη του Κάστρου και τον Κόκκινο τον Πύργο με συντροφιά τις διηγήσεις σου. Σε ευχαριστούμε για την έννοια της φιλίας που μας δίδαξες, που ένωσες τη Δύση και την Ανατολή – κι ας δεχόσουν επικρίσεις.

Σε ευχαριστούμε για τα αλαγιώτικα γλέντια.

Σε ευχαριστώ κι εγώ προσωπικά για όσα μου δίδαξες για την  ιστορία και την πορεία του Συνδέσμου μας.

Μέσα από το έργο σου θα ζεις για πάντα».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ο οποίος αναφέρθηκε κι εκείνος με την σειρά του στο σημαντικό έργο που άφησε πίσω του ο εκλιπών.

Ακολούθως μίλησε ο Πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου κ. Γ. Κοντίτσης.

Τα συλλυπητήριά του μετέφερε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πισσιδίας κ.κ.Σωτήριος δια του Εκπροσώπου του και Επίτιμου Προέδρου της Εταιρείας του Μεσογειακού Πολιτισμού, κ. Στ. Τσερπάνη. Ο Σεβασμιότατος στην επιστολή που απηύθυνε προς τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αλαγιωτών ανέφερε τα εξής:

«Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την εκδημία του αείμνηστου Κώστα Τσοπανάκη, ο οποίος επί σειράν ετών διετέλεσεν Πρόεδρος του Συνδέσμου σας, με αξιόλογον δράσιν. Με ζήλον και ενδιαφέρον, εκτός άλλων, συμπαραστάθηκε στις προσπάθειές μας για την αναβίωση της μαρτυρικής Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Θα του είμαστε πάντοτε ευγνώμονες.

Δεχθείτε παρακαλώ τα εγκάρδια συλλυπητήριά μου, για τη στέρηση ενός τόσο πολυτίμου παράγοντα του Συνδέσμου σας.

Ετελέσαμε Τρισάγιον και καθημερινά προσευχόμαστε ο Θεός να αναπαύσει με τους Δικαίους την μακαρία ψυχή του αειμνήστου Κώστα και να παρηγορεί τα μέλη του Συνδέσμου σας και τους οικείους του.

Επειδή βρίσκομαι στην Κορέα, θα παρακαλέσω τον συνεργόν μου, κ. Στέφανο Τσερπάνη, να με εκπροσωπήσει αύριο, κατά την Εξόδιον Ακολουθίαν, κι εγώ θα προσευχηθώ από εδώ να είναι Αιωνία η μνήμη του, μέσα από την αγάπη του Θεού.

Ο Πισιδίας Σωτήριος».

Μίλησαν ακόμη ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Στ. Καζαντζίδη Χαλκίδος, ο οποίος αποχαιρέτησε τον Κώστα Τσοπανάκη με ένα ποίημα, καθώς και ένας προσωπικός φίλος του εκλιπόντος.

Η κάλυψη του μυστηρίου έγινε σε απευθείας μετάδοση από τηλεοπτικό σταθμό της Αlanya,  και την ionianet- την ηλεκτρονική εφημερίδα της Ν.Ιωνίας- και βιντεοσκοπήθηκε για λογαριασμό του  Συλλόγου Φίλων Στ. Καζαντζίδη Χαλκίδας.

Η οικογένεια Κ. Τσοπανάκη, και ο Σύνδεσμος Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας Αττικής & Περιχώρων δέχθηκε τα συλλυπητήρια και ευχαριστεί τον τουρκικό Τύπο και τους παρευρισκομένους εκπροσώπους από τον Δήμο της Alanya καθώς και τον τοπικό Τύπο που αναδημοσίευσε – επί τω πλείστον – την είδηση εκφράζοντας τα συλλυπητήριά τους.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ