Συνέντευξη: Δέσποινα Θωμαΐδου – Η πανδημία απαιτεί ομοψυχία, ενότητα και πνεύμα συνεργασίας στον δήμο μας

Η πανδημία συνεχίζει να ταλαιπωρεί και την πόλη μας, χωρίς ευτυχώς να έχουμε κρούσματα με κακή εξέλιξη. Τα ερωτήματα πολλά που αφορούν την παρούσα κατάσταση, αλλά και την επόμενη μετά κορωναϊό μέρα. Καθημερινά δεχόμαστε στα γραφεία της εφημερίδας μας τηλεφωνήματα από συμπολίτες που θέτουν ερωτήσεις τις οποίες κατά κανόνα απαντάμε. Προκύπτουν ωστόσο και ερωτήματα που αφορούν τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από πλευράς του δήμου Ν. Ιωνίας.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν θέματα που μας έθεσαν οι αναγνώστες μας, προσθέσαμε και κατά την κρίση μας ερωτήματα τα οποία ζητήσαμε να μας απαντήσει η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κα Θωμαΐδου. Η συνέντευξη έγινε με αποστολή ερωτημάτων και γραπτές απαντήσεις. Ευνόητο είναι ότι θα υπάρχουν κι άλλα σχετικά θέματα προς απάντηση, ωστόσο για μια πρώτη συνέντευξη εν μέσω καραντίνας ο αριθμός των ερωτήσεων είναι επαρκής. Όσον αφορά τις απαντήσεις οι συμπολίτες μας έχουν τα δικά τους κριτήρια.

Σαφές είναι επίσης ότι η συνέντευξη αφορά αποκλειστικά την υγειονομική κρίση, για τα υπόλοιπα θέματα δημοτικής πολιτικής επιφυλασσόμαστε να ζητήσουμε απαντήσεις της δημοτικής αρχής όταν επανέλθουμε στην καθημερινότητά μας.

Ερωτήσεις προς την δήμαρχο Ν. Ιωνίας κα Θωμαΐδου

Κυρία Δήμαρχε έχει επηρεάσει το καθημερινό πρόγραμμά σας η υγειονομική κρίση που περνάει η χώρα μας;
Αναμφίβολα όλους μας έχει επηρεάσει. Οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες και έχει αλλάξει άρδην τις ζωές όλων μας. Οι Δήμοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα λόγω της εγγύτητας στον πολίτη, αλλά και των αυξημένων αναγκών κυρίως στην υποστήριξη των ευπαθών ομάδων. Όλοι μας όμως καθημερινά λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και συνεχίζουμε να προσφέρουμε.

Ποιες ήταν οι πρώτες σας αντιδράσεις ως Δήμαρχος όταν άρχισαν τα κρούσματα; Υπήρξαν προετοιμασίες των υπηρεσιών του δήμου;
Νομίζω ότι οι αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης ελήφθησαν εγκαίρως και εμείς μπορέσαμε να εφαρμόσουμε γρήγορα τις οδηγίες της πολιτείας. Ο Δήμος μας και οι υπηρεσίες με σωστό και έγκαιρο σχεδιασμό ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις για την προστασία των εργαζομένων και των Δημοτών.

Πως εξυπηρετείτε ο συμπολίτης από τις δημοτικές υπηρεσίες αυτή την περίοδο; Υπάρχει μείωση προσωπικού λόγω ειδικών αδειών;
Ο Δήμος και οι υπηρεσίες του λειτουργούν καθημερινά. Η αναστολή λειτουργίας κάποιων υπηρεσιών όπως η δημοτική συγκοινωνία, τα ΚΑΠΗ, το ΚΕ.ΒΡΕ.ΦΟ., όπως αντιλαμβάνεστε έγινε για να προστατευτούν όλοι, εργαζόμενοι και μη. Η εφαρμογή των νομοθετικών πρωτοβουλιών της πολιτείας καθόρισαν τις ειδικές άδειες του προσωπικού και μια σειρά σημαντικών θεμάτων. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, εμείς αντιμετωπίσαμε θετικά και κάθε εργαζόμενο που μπορούσε να εργαστεί εξ αποστάσεως, άλλωστε η τεχνολογία σήμερα μας δίνει τη δυνατότητα αυτή, χωρίς παράλληλα να επηρεάζεται η επιχειρησιακή ικανότητα του Δήμου.

Σε ποιες δημοτικές υπηρεσίες έχει πέσει κάποιο ιδιαίτερο βάρος;
Όπως θα αντιλαμβάνεστε η Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και η Υπηρεσία Καθαριότητας έχουν επωμιστεί το βάρος αυτής της υγειονομικής κρίσης. Η μεν πρώτη παρέχει ενισχυμένες κοινωνικές υπηρεσίες, όπως προσφορά τροφίμων και φαρμάκων κατ οίκον, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη σε ευπαθείς πολίτες, ενώ η δεύτερη φροντίζει για απολυμάνσεις κτιρίων, κοινόχρηστων χώρων και πεζοδρομίων και για την αποκομιδή απορριμμάτων σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες.

Λαμβάνονται επιπλέον μέτρα προστασίας των εργαζομένων στην Καθαριότητα;
Η υπηρεσία καθαριότητας έχει δύο βάρδιες πλέον για λόγους επιχειρησιακούς αλλά και προστασίας των εργαζόμενων. Επιπρόσθετα, ο Δήμος έχει προμηθευτεί εγκαίρως υγειονομικό υλικό ώστε να μη λείπει τίποτα στους εργαζόμενους.

Έχουν οι υπηρεσίες καθαριότητας πρόσθετο βάρος απορριμμάτων με την κατάσταση καραντίνας του πληθυσμού;
Ναι, γεγονός που οφείλεται καταρχάς στο προσωπικό της υπηρεσίας που αναγκαστικά απουσιάζει λόγω ειδικών άδειων, αλλά και στη παραμονή όλων μας στα σπίτια που λογικά αυξάνει την παραγωγή του αστικού απορρίμματος.

Υπάρχει μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα, μιας και έχει λήξει το πρόγραμμα περίθαλψης και τροφής τους;
Βεβαίως και υπάρχει μέριμνα με δικές μας πρωτοβουλίες και τη πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών μας προκειμένου να μη μείνει κανένα αδέσποτο στην πόλη μας χωρίς τροφή και περίθαλψη.

Έχετε ανακοινώσει τη μη είσπραξη τροφείων από τους δημοτικούς σταθμούς και δημοτικών τελών από τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με Κρατική εντολή και μέχρι την επαναλειτουργία τους. Έχετε υπολογίσει το οικονομικό κόστος για τον δήμο; Θα ανταποκριθείτε στο αίτημα να επεκταθεί αυτό το μέτρο και στις πληγείσες βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεις;
Προχωρήσαμε στην αναστολή καταβολής των τροφείων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου για το χρονικό διάστημα που αυτοί θα παραμείνουν κλειστοί και τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους. Θέλουμε την κοινωνία όρθια. Κανένα οικονομικό κόστος εμένα προσωπικά δεν θα με σταματούσε από το να βοηθήσω τους συμπολίτες μου τούτες τις ώρες. Για την επέκταση των ΚΑΔ πρέπει να ρωτήσετε την κεντρική διοίκηση εάν δώσει στους ΟΤΑ τέτοια δυνατότητα.

Πως είναι οργανωμένη η Κοινωνική υπηρεσία, ώστε να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες;
Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου μας επιτελεί έργο σημαντικό. Έχει ενισχυθεί με εργαζόμενους από υπηρεσίες όπως είναι τα ΚΑΠΗ, ο ΟΠΑΝ, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί κ.ά., οι οποίοι έχουν ενταχθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες, συμβάλλοντας στο έργο τους.

 • τι ενεργό προσωπικό διαθέτει σήμερα και ποιών ειδικοτήτων; έχει γίνει μεταφορά εργαζομένων από άλλες υπηρεσίες;
  Όπως προείπα στη Διεύθυνση έχουν μεταφερθεί εργαζόμενοι και από άλλες υπηρεσίες και πλέον έχουμε ένα ενεργό προσωπικό συνολικά περίπου 100 ατόμων που βρίσκονται επί ποδός όσο διαρκέσει αυτή η υγειονομική κρίση. Οι ειδικότητες που διαθέτουμε είναι Γενικός Ιατρός, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Παιδίατροι, Εργοθεραπευτές, Διοικητικοί Υπάλληλοι, Καθαρίστριες, Τηλεφωνητές και Οδηγούς.
 • Από πόσους εργαζομένους είναι στελεχωμένο το τηλεφωνικό κέντρο 15909; Ποιες ημέρες και ώρες λειτουργεί;
  Το τηλεφωνικό μας κέντρο είναι στελεχωμένο από 5 άτομα και λειτουργεί καθημερινά τις ώρες 7:30π.μ. – 8:00μ.μ.
 • Υπάρχει βοήθεια ασθενών και ηλικιωμένων με την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων στα σπίτια τους; Λειτουργεί το «βοήθεια στο σπίτι»; Υπάρχουν εθελοντές;
  Παρ’ όλο που δεν υλοποιείται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», έχει συσταθεί μια ομάδα με τη βοήθεια των εργαζομένων της Κοινωνικής Υπηρεσίας και των ΚΑΠΗ αλλά και των εθελοντών, οι οποία παραδίδουν κατ’ οίκον τρόφιμα και φάρμακα. Αυτή τη στιγμή έχουμε διανείμει φάρμακα και συνταγογραφήσεις σε 215 αναξιοπαθούντες συμπολίτες. Σχετικά με τους εθελοντές, έχουμε αρκετούς τους οποίους και ευχαριστώ για την πολύτιμη συμβολή τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και στις διανομές.
 • Πόσους συμπολίτες υποστηρίζει το Κοινωνικό Παντοπωλείο;
  Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο καλύπτει τις βασικές ανάγκες διαβίωσης σε 750 οικογένειες δικαιούχων, ενώ το διάστημα της πανδημίας έχουν προστεθεί ακόμη 50 οικογένειες δικαιούχων που έχουν καταγραφεί τηλεφωνικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά, τον μήνα Απρίλιο, πραγματοποιήθηκε η διανομή πόρτα πόρτα στις οικίες των δικαιούχων, κάτι που λογικά θα συνεχιστεί και τον Μάιο.

Με τους μετανάστες που κατοικούν στην πόλη μας έχετε επαφή, ώστε να τηρούνται τα περιοριστικά μέτρα;
Από τις έως τώρα πληροφορίες οι μετανάστες της πόλης μας έχουν πλήρως πειθαρχήσει στους περιοριστικά μέτρα και τους κανόνες υγιεινής. Η Δημοτική Αστυνομία βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση πραγματοποιώντας ελέγχους και συστάσεις σε αυτούς που δεν πειθαρχούν και κάνουν άσκοπες μετακινήσεις θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Έχετε συνεργασία με το Νοσοκομείο «Αγία Όλγα» και την Αστυνομική Δ/νση Ν. Ιωνίας;
Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία προκειμένου από τη μια να έχουμε πλήρη εικόνα σε ότι αφορά τη γενική υγειονομική κατάσταση και την ασφάλεια των πολιτών μας. Διατηρούμε επίσης άψογη συνεργασία με την Αστυνομική Δ/νση Ν.Ιωνίας σε ότι αφορά το συντονισμό των ενεργειών μας μαζί και με τη Δημοτική Αστυνομία.

Με την οικεία Μητρόπολη έχετε κάποια ιδιαίτερη συνεργασία αυτή την περίοδο και αν ναι ποια ακριβώς;
Η Μητρόπολη όπως και ο Δήμος οφείλουμε να στηρίξουμε όλους τους συνανθρώπους μας και κυρίως τους έχοντες τη μεγαλύτερη ανάγκη. Υπό την έννοια αυτή, έχοντας ο καθένας ρόλο διακριτό καταλήγουμε σε ένα κοινό παρανομαστή που είναι η αγάπη και η αλληλεγγύη για τον άνθρωπο.

Ποια η επαφή σας αυτή την περίοδο με τα Αρμόδια Υπουργεία και την Περιφέρεια; Υπάρχει προοπτική διεκδίκησης πόρων και άλλων μέτρων στήριξης πέρα από τα ανακοινωθέντα από το Υπουργείο Εσωτερικών;
Κάνουμε τηλεδιασκέψεις σε εβδομαδιαία βάση με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη και τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο με τους οποίους είμαστε σε επικοινωνία. Η διεκδίκηση πόρων προϋποθέτει κατάλληλη προετοιμασία του Δήμου και των υπηρεσιών του με μελέτες και διαδικασίες ωρίμανσης των έργων, ιδιαίτερα του ΕΣΠΑ. Ήδη με την ανάληψη των καθηκόντων μου έχω δώσει πρώτη προτεραιότητα στον τομέα αυτό και πιστεύω ότι ο Δήμος θα αξιοποιήσει όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητες που θα υπάρξουν μετά την κρίση.

Σκέπτεστε κάποια μέτρα στήριξης της τοπικής αγοράς την επόμενη μετά κορωνοϊό εποχή;
Η αποτίμηση των συνεπειών θα είναι μεγάλη σίγουρα. Να δούμε όμως την επόμενη μέρα. Να δούμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έχουμε ως Δήμοι για την επόμενη μέρα. Προσωπικά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι περνάει από το χέρι μας θα το κάνουμε. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτό το πιστεύει και ο εμπορικός κόσμος της Νέας Ιωνίας.

Τώρα που η αγορά είναι σχεδόν κλειστή και δεν ενοχλείται, ποια τεχνικά έργα μπορούν να προχωρήσουν;
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα έργα όπως η κατασκευή του υπόγειου parking στο Ο.Τ. 150, αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και σειρά μικρότερων τεχνικών έργων και πρασίνου που υλοποιούνται στην περιοχή μας από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Η σχέση σας με μεγάλο μέρος της Αντιπολίτευσης είναι αρκετά τεταμένη. Σας κατηγορεί για έλλειψη ενημέρωσης και επικοινωνιακές κινήσεις, τι απαντάτε;
Σας ευχαριστώ που μου δίνετε το βήμα να επισημάνω ακόμη μια φορά ότι απόλυτη η δημοτική αρχή από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων έχει διασφαλίσει την πλήρη διαφάνεια, ενημέρωση και λογοδοσία. Είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε σε κατεπείγουσες κλήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Θεωρώ όμως ότι τώρα πρέπει να σεβαστούμε την ανησυχία του κόσμου για την υγειονομική κρίση και ότι αυτή τη στιγμή η πόλη μας δεν έχει ανάγκη από στείρες αντιπαραθέσεις και διαχωριστικές γραμμές, παρά μόνο από εποικοδομητικό διάλογο προς όφελος των πολιτών.

Σκέπτεστε να προβείτε σ’ ένα άνοιγμα συνεργασίας, ώστε να αντιμετωπίσει η πόλη συλλογικά την εποχή της καραντίνας και κυρίως την επόμενη μέρα; Κι αν ναι με ποιες κινήσεις;
Όλοι όσοι καλοπροαίρετα θέλουν να προσφέρουν, μπορούν! Θα συμφωνήσω ότι τέτοια γεγονότα απαιτούν ομοψυχία, ενότητα και πνεύμα συνεργασίας. Ως Δημοτική αρχή δεν έχω κανένα πρόβλημα να υιοθετήσω κάθε θετική πρόταση και πρωτοβουλία των άλλων παρατάξεων. Το δημοτικό συμβούλιο είναι ο κατάλληλος χώρος για να συζητηθούν και να υπάρξουν οι απαραίτητες συγκλίσεις δημόσια και δημοκρατικά. Αυτή είναι η αποστολή του σε μια δημοκρατία. Δεν διεκδικούμε το «αλάθητο».

Θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τον δήμο οι τοπικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς για την παραγωγή υποστηρικτικού έργου σε διάφορους τομείς ανάγκης;
Ναι αυτό όμως όπως αντιλαμβάνεστε απαιτεί ενεργοποίηση των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας. Να κάνουμε λίγο υπομονή. Πιστεύω ότι θα πάμε καλά ως κοινωνία. Θα έχουμε χρόνο να σχεδιάσουμε πολιτικές άλλου τύπου αν χρειαστεί.

Εγκαταστήσατε σύστημα τηλεδιάσκεψης. Θα μπορέσουν να γίνουν σύντομα οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου με αυτό τον τρόπο; Πώς θα μπορούσαν να την παρακολουθήσουν οι δημοσιογράφοι για το σχετικό ρεπορτάζ;
Σαφώς. Ήδη η προηγούμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε επιτυχώς μέσω τηλεδιάσκεψής και σκοπεύουμε να κάνουμε με τον ίδιο τρόπο και την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα προσπαθήσουμε με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να εξασφαλίσουμε την είσοδο ενός δημοσιογράφου από κάθε Μέσο προκειμένου να επιτελέσετε το δημοσιογραφικό σας έργο.

Τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά έχετε προγραμματίσει κάποιες παρεμβάσεις σε δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, ώστε η επόμενη χρονιά να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα;
Ο σχεδιασμός μας είναι αυτός. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε η νέα χρονιά να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ