Δημοτικά συμβούλια, συμπόσιο και χαμός για τα μπάζα!

Πλακώματα στο Δ. Σ., η κατασκήνωση στο Αλεποχώρι και καμπανάκι για την αγορά

Παρακολουθώ τα δημοτικά συμβούλια και διαπιστώνω την ένταση που υπάρχει σε κάθε συνεδρίαση και την απουσία ουσιαστικής συζήτησης για τα προβλήματα της πόλης. Προτάσεις ακούγονται μέσα σε λεκτικές αψιμαχίες και θόρυβο. Μειωμένη η συμμετοχή των δημ. συμβούλων στις συζητήσεις, μέλη των παρατάξεων στις λιγοστές θέσεις του κοινού και γενικώς μια απαράδεκτη κατάσταση αν θέλουμε η πόλη μας να πάει μπροστά. Ο πρόεδρος του δημ. Συμβουλίου καταβάλλει βέβαια φιλότιμες προσπάθειες να επιβάλλει μια τάξη και προσπαθεί κάθε φορά να κατευνάσει τα πνεύματα. Ωστόσο η έλλειψη συναίνεσης δημ. Αρχής και αντιπολίτευσης και το συγκρουσιακό κλίμα που επικρατεί δεν το επιτρέπει. Θα πρόσθετα επίσης ότι λειτουργούν τελείως απαξιωτικά για τον θεσμό του δημ. συμβουλίου οι μαραθώνιες και συνήθως φλύαρες συζητήσεις, οι περιττολογίες και τα δευτερεύοντα θέματα που αρκετές φορές προτάσσονται. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητη μια συμφωνία των παρατάξεων ώστε να τηρείται ο κανονισμός λειτουργίας του δημ. Συμβουλίου με μια λογικού εύρους ευελιξία, μήπως και μπουν τα πράγματα σε μια σειρά.

Το αστείο στην υπόθεση είναι ότι δρομολογείται η απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων του δημοτικού μας συμβουλίου μέσω διαδικτύου. Αν αυτό γίνει τότε όλοι θα πρέπει να το δουν σοβαρά γιατί σίγουρα θα κυριαρχήσει στους πολίτες η απογοήτευση και δεν πρέπει. Μια γεύση βεβαίως παίρνουν οι συμπολίτες μας από τα σχετικά videos που ανεβάζει η ΙΟΝΙΑΝΕΤ.

Ολοκληρώθηκε το αρκετά ενδιαφέρον 9ο Συμπόσιο που διοργάνωσε και φέτος το «Κέντρο Σπουδής  και Ανάδειξης Μικρασιατικού πολιτισμού», το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ Ν.Ιωνίας. Ένα τριήμερο Συμπόσιο αφιερωμένο στην επίδραση  των Μικρασιατών προσφύγων στον Νεοελληνικό πολιτισμό. Εξαιρετική η προετοιμασία και οι εργασίες του Συμποσίου και συγχαρητήρια στον Πρόεδρο κ. Χριστοδούλου και στα μέλη του Δ.Σ., συγκινητική η παρουσία και του Χάρη Σαπουντζάκη, με τη διαχρονική συμβολή του στην επιτυχία του θεσμού.

Την πολυγωνική αίθουσα ζήτησε το ΚΚΕ Ν. Ιωνίας στο 7ο γυμνάσιο για εκδήλωσή του και η απόφαση της Σχολικής επιτροπής ήταν αρνητική. Αν ισχύει μια γενική απαγόρευση για κόμματα, παρατάξεις και τοπικούς συλλόγους να το καταλάβω. Έλα όμως που έχω παρακολουθήσει στην ίδια αίθουσα, μεγάλης χωρητικότητας, αντίστοιχες εκδηλώσεις από τοπικούς συλλόγους, αλλά και από την παράταξη της Δημάρχου, όπου εκεί πραγματοποίησε την κεντρική προεκλογική της συγκέντρωση; Και θα το τραβήξω ακόμα παραπέρα, γιατί οι χώροι των σχολείων να μην αξιοποιούνται, εκτός σχολικών ωρών, από κάθε τοπικό φορέα ή πολίτες, μέχρι και από σοβαρές τοπικές επιχειρήσεις, με τις αναγκαίες βεβαίως προϋποθέσεις προστασίας και καθαριότητας των χώρων; Άλλωστε η πόλη μας στερείται χώρους εκδηλώσεων και πολλές χρήσιμες εκδηλώσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τις κενές  ώρες, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, στους χώρους των σχολείων από κάθε ενδιαφερόμενο που θα εγκρίνεται και θα τηρεί τις ανάλογες δεσμεύσεις.

Χαμός προβλέπεται να γίνει με το θέμα των οικοδομικών υλικών που είναι παρατημένα στους δρόμους της πόλης. Ο δήμος δεν έχει άδεια για να τα μεταφέρει σε πιστοποιημένους χώρους(νταμάρια) και η δημοτική αρχή πρότεινε να το αναλάβει εργολάβος μέχρι να παρθεί η σχετική άδεια. Αυτή η πρόταση καταψηφίστηκε στο δημ. Συμβούλιο, αλλά βάσει της πρόσφατης νομοθεσίας η δημοτική αρχή μπορεί να την εφαρμόσει(μετά από δύο αρνήσεις του δημ. Συμβουλίου)μέσω της Οικονομικής επιτροπής του δήμου, όπου το θέμα θα παραπεμφθεί. Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι ένα τέτοιο σχέδιο ανοίγει το παράθυρο στην σταδιακή ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά. Δύσκολα τα πράγματα για τη δημ.αρχή που αν επιμείνει πιθανόν να αντιμετωπίσει την πρώτη απεργία των εργαζομένων του δήμου κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Κι εγώ που δεν είμαι ειδικός λέω ένα τέτοιο θέμα δεν θέλει μια προετοιμασία, μια συζήτηση με τις άλλες παρατάξεις, με τους εργαζόμενους; Ναι συμφωνώ η πόλη πρέπει να καθαριστεί από τα μπάζα, αλλά μήπως μπορούν αυτά να συγκεντρωθούν σε κάποιο δημοτικό χώρο μέχρι να δοθεί η άδεια; Υπάρχουν χώροι, έξω από το δημ. Στάδιο, στου Βέϊκου, κατάλληλοι για μια προσωρινή λύση. Δεν είμαι αντίθετος με τη συνεργασία του δήμου με σωστούς επαγγελματίες και επιχειρήσεις, άλλωστε ο δήμος συνεργάζεται διαχρονικά με δεκάδες προμηθευτές και εταιρείες, αλλά αυτό να γίνεται με όρους και προϋποθέσεις που δεν θα θίγουν θεσμοθετημένες αρμοδιότητες της Τοπικής αυτοδιοίκησης, ούτε θα δημιουργούν ανασφάλεια στους εργαζομένους του δήμου μας.

Γενική συνέλευση με αρκετή συμμετοχή , την πρώτη της μετά τις δημοτικές εκλογές πραγματοποίησε η «Ενότητα για τη Ν.Ιωνία», η παράταξη του τέως δημάρχου κ. Γκότση. Ήρεμο το κλίμα, έντονος ο προβληματισμός, αρκετές οι παρεμβάσεις για τα αίτια της ήττας. Το νέο είναι ότι η κριτική και αυτοκριτική των στελεχών της παράταξης ήταν καθαρή χωρίς μισόλογα, κάτι που οδήγησε στην κοινή απόφαση να προχωρήσει η παράταξη στην ανασύνταξή της, με ανανέωση ηγεσίας και οργανωτικής δομής, ενώ εκλέχτηκε και μεταβατική Γραμματεία για να συντονίσει το νέο ξεκίνημα.

Καταγγελία για νόθευση πρακτικών δημοτικού συμβουλίου έκανε ο δημ. Σύμβουλος της «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Καναβός. Ελπίζουμε αυτό να οφείλεται σε λάθος υπαλλήλου,  γιατί αλλιώς το θέμα είναι πολύ σοβαρό.

Αληθεύει ότι σε δύο επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων της Αντιπολίτευσης έχει προταθεί ο ένας να γίνει σύμβουλος δημάρχου γειτονικού δήμου και ο άλλος σε κρατικό φορέα;

Διαμαρτυρίες φτάνουν στα γραφεία μας από καταστηματάρχες καφεστίασης  της πόλης μας σε σχέση με τον αντικαπνιστικό νόμο .Είναι γεγονός ότι ο αντικαπνιστικός νόμος έχει ως βάσει την επιστημονικά αποδεδειγμένη βλαπτική επίδραση του καπνού ,ειδικότερα σε κλειστούς χώρους και  στους μη καπνίζοντες. Όπως επίσης είναι επιστημονικά αποδεκτό ότι πληθώρα βλαπτικών ουσιών και στοιχείων περιλαμβάνονται στον αέρα, στο νερό και στις τροφές που καταναλώνουμε. Συνεπώς για να μην είναι αποσπασματικό το μέτρο αναμένουμε μια γενικότερη πολιτική για την Υγεία με μέτρα και ελέγχους.

Επίσης είναι γεγονός ότι για κάποιο χρονικό διάστημα τα μαγαζιά καφεστίασης θα πληγούν οπότε πρέπει να παρθούν φορολογικά και άλλα μέτρα στήριξής τους. Ανεξάρτητα από την επιστημονική βάση του μέτρου το κράτος οφείλει να οργανώσει μια αντικαπνιστική καμπάνια ειδικότερα στους νέους, να ελέγξει τις καπνοβιομηχανίες και να απαρνηθεί υπέρ ενίσχυσης της Υγείας  των πολύ σημαντικών εσόδων του από την πώληση του καπνού. Θα πρόσθετα ότι οι καπνιστές έχουν επίσης δικαιώματα και θα μπορούσε αριθμός καταστημάτων καφεστίασης, με επιλογή τους, να είναι μόνο για καπνιστές ή μικτής χρήσης, με χωροθέτηση ξεχωριστών χώρων και τοποθέτηση ισχυρών μηχανημάτων εξαερισμού. Όσο για τις τηλεφωνικές καταγγελίες τι να πω, είμαι αντίθετος για πολλούς λόγους ,το κυριότερο γιατί η ρουφιανιά είναι εθνικό σπορ. Ακόμα, ούτε ο έλεγχος είναι δουλειά  της Αστυνομίας, αλλά περιοδικοί έλεγχοι σε μαγαζιά θα μπορούσαν να γίνονται από σώμα επιθεωρητών υγείας, χωρίς bonus από τα πρόστιμα.

Πιπεράτα σχόλια: Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ