Διαδήλωση στην Αθήνα ενάντια στην καταστροφή του φυσικού πλούτου της χώρας μας

Φωτό: Μάριος Λώλος

Δελτίο Τύπου

Tην Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, με αφορμή την παγκόσμια «Ημέρα Βουνού», πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μαζική συγκέντρωση και διαδήλωση ενάντια στη λεηλασία της φύσης. Πήραμε την πρωτοβουλία να απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε όλες τις συλλογικότητες και τις κινήσεις πολιτών που δραστηριοποιούνται απέναντι στα καταστροφικά σχέδια των μεγαλο-«επενδυτών» και των αρμόδιων υπουργικών γραφείων για την ισοπέδωση των βουνοκορφών και το μπάζωμα των ποταμών με την κατασκευή αιολικών εργοστασίων και φραγμάτων, για την άλωση των βουνών και των θαλασσών μας από τις εξορύξεις, για την καταστροφή ουσιαστικά όλου του φυσικού πλούτου του τόπου μας.

Στην ανοιχτή μας αυτή πρόσκληση ανταποκρίθηκε πλήθος κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων εκδίδοντας ανάλογα καλέσματα και συμμετέχοντας ενεργά στη συγκέντρωση και στην πορεία από το Μοναστηράκι προς την Ομόνοια και το Σύνταγμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι συμμετείχαν πολλές συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται σε ποικίλα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως οι εξορύξεις υδρογονανθράκων, το φράγμα της Μεσοχώρας, η καταστροφή των βουνών και των ποταμών. Το παρόν έδωσαν φυσικά και  ομάδες που μάχονται ενάντια στην τοποθέτηση αιολικών εργοστασίων στη Ζήρεια, την Οίτη, την Ικαρία, την Άνδρο, την  Τήνο, την Κρήτη, τον Πάρνωνα, τη Μάνη, τον Καβομαλιά, την Εύβοια, τον Κίσσαβο, την Πίνδο, τα Άγραφα και αλλού. Συμμετείχαν ακόμα δεκάδες ορειβατικοί σύλλογοι από την Αττική, την Καρδίτσα,  την Χαλκίδα, την Κόρινθο, πολλές πεζοπορικές ομάδες και ο Φοιτητικός Σύλλογος του Βιολογικού της Αθήνας.

Η συμμετοχή στην πορεία ξεπέρασε τα 1500 άτομα και η ασταμάτητη και δυνατή βροχή δεν πτόησε τις συμμετέχουσες  και τους συμμετέχοντες να πορευθούν και να παραμείνουν μετά, για αρκετή ώρα, μπροστά από το μνημείο για τον άγνωστο στρατιώτη.

Για εμάς, η δύναμη του αγώνα για την προστασία των Αγράφων, αλλά και όλων των τόπων της χώρας απορρέει από την ενωμένη δράση πολλών και διαφορετικών ανθρώπων που όλοι θέτουν πάνω απ’όλα την επίτευξη ενός κοινού σκοπού. Στη συγκεκριμένη πορεία, στο μπλοκ της Επιτροπής Αγώνα Αγραφιωτών και της Πρωτοβουλίας Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων , το οποίο βρισκόταν στην κεφαλή της, αποτελούνταν από πολλούς ανθρώπους με καταγωγή από την περιοχή της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας, μέλη της πρωτοβουλίας μας, ορειβάτες και πολλούς συνοδοιπόρους στον δίκαιο αυτό καθημερινό αγώνα.

Το μήνυμα που δόθηκε είναι πως πλέον αρχίζει να αναδύεται σε πολλά μέρη της χώρας ένα άτυπο δίκτυο οργανωμένων δομών και μορφών αντίστασης με ιδιαίτερη δυναμική, το οποίο δεν έχει καμία διάθεση να αφήσει κάποιες εταιρίες και κάποιους υπαλλήλους υπουργείων και τους πολιτικούς προϊσταμένους τους να αλώσουν αυτή τη γη, εξαφανίζοντας έτσι κάθε ομορφιά της, κάθε μνήμη που κουβαλά, αλλά και κάθε άλλη πιθανή προοπτική.

Ο αγώνας μας για την απόσυρση των σχεδίων καταστροφής των αγραφιώτικων βουνών, αλλά και των κατηγοριών που επικρέμονται εναντίον των τεσσάρων συναγωνιστών μας από την Καρδίτσα και τη Λάρισα θα δυναμώνει μέρα με τη μέρα.

Πρωτοβουλία Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων
14/12/2019

agrafasos@gmail.com
https://windwatchgreece.wordpress.com/
https://www.facebook.com/savegreekmountains/

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ