Διαφωνίες στην 13η συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου Νέας Ιωνίας (27/4) για τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό

Με τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε και η 13η συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου Νέας Ιωνίας(27/4) με μεγάλη συμμετοχή συμβούλων. Η συζήτηση διεξήχθη σε καλό σχετικά κλίμα σε σύγκριση με το προηγούμενο συμβούλιο, με εξαίρεση στιγμές έντασης μεταξύ του Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Χατζησαββίδη και των δημοτικών παρατάξεων «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» και «Λαϊκή συσπείρωση». Κατ’ αρχήν ο Πρόεδρος του δημ. συμβουλίου κ. Κουλούρης έθεσε σε ψηφοφορία πρόταση της «εκτός σχεδίου» να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης ψήφισμά της, κάτι που απορρίφθηκε με 24 ψήφους κατά(«Δύναμη Προοπτικής», «Δημιουργία Αλληλεγγύη», «Νέα Ιωνία Νέα Άποψη-21ος αιώνας») και 13 υπέρ («Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», «Λαϊκή συσπείρωση»).Η πρόταση ψηφίσματος της «εκτός σχεδίου» αποφασίστηκε να συζητηθεί ως θέμα στο επόμενο δημ. συμβούλιο.

Ερωτήσεις συμβούλων

Πολλές και ενδιαφέρουσες οι ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων. Κατ’ αρχήν ο κ. Μανούρης αναφέρθηκε σε φράσεις δελτίου τύπου της «Λαϊκής συσπείρωσης» που αναφέρονταν στην παράταξή του τις οποίες έκρινε λανθασμένες. Στη συνέχεια οι σύμβουλοι της «Ενότητας» κ.κ. Κανλής και Αθυμαρίτου έθεσαν θέμα από ποια πηγή χρηματοδοτήθηκε το βάψιμο του δημαρχείου και πως επελέγη το graffiti που δημιουργήθηκε στην πίσω όψη του. Επίσης αν πληρώθηκε, αν υπήρχε αρχιτεκτονική μελέτη, αν συμμετείχε η Τεχνική υπηρεσία. Ο κ. Καναβός «Δημιουργία Αλληλεγγύη» ρώτησε αν θα συγκληθεί το δημ. συμβούλιο για τις υποτροφίες των αριστούχων μαθητών μιας και το αρμόδιο ίδρυμα Βυζίου για γραφειοκρατικούς λόγους δεν το έπραξε, ο κ. Λάμπρου και ο κ. Τσομπάνογλου της ιδίας παράταξης για την καθυστέρηση και τις διαδικασίες απομάκρυνσης των μπλε κάδων απορριμμάτων από τα νοσοκομεία και άλλα σημεία υγειονομικού ενδιαφέροντος και τον χειρισμό τους από τις υπηρεσίες του δήμου, μιας και σε αυτούς απορρίπτονταν επικίνδυνα για την υγεία υλικά. Ακολούθησε ο κ. Χριστοδούλου «Δημιουργία Αλληλεγγύη»που ρώτησε την Δήμαρχο αν είναι χορηγία της οι εργασίες που γίνονται στο δημαρχείο, για την οδό Αγ. Γεωργίου που έχει κλείσει, την ανάγκη δημιουργίας διάβασης πεζών στην Ελ. Βενιζέλου και Πιττακού, για το κτίριο της Παλιάς Τροχαίας στον Περισσό και τους κάδους ανακύκλωσης στη Δεμιρδεσίου που είναι γεμάτοι. Οι ερωτήσεις ολοκληρώθηκαν με τον κ. Χατζηκωνσταντίνου «Ενότητα» να ρωτάει για το σπασμένο κολωνάκι Φρίξου και Σινώπης.

Απαντήσεις δημοτικής αρχής

Ο κ. Χατζησαββίδης πήρε τον λόγο απαντώντας σε επιστολή της «Λαϊκής συσπείρωσης» σχετικά με τα μέτρα προστασίας που θα λάβει ο δήμος για τους εργαζόμενους του δήμου λέγοντας ότι η απάντηση θα δοθεί γραπτώς. Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών χαρακτήρισε την επιστολή αντιφατική και ζήτησε από τους συμβούλους της «Λαϊκής συσπείρωσης» να μην καταφεύγουν σε τραμπουκισμούς διακόπτοντάς τον όταν ομιλεί, ενώ κατηγόρησε την εν λόγω παράταξη ότι διαστρεβλώνει τα συμφωνηθέντα για διαπαραταξιακή επιτροπή που θα εξετάσει το κονδύλι που διαθέτει και θα ζητήσει από φορείς της πόλης να σταλούν αιτήματα για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Για τους μπλε κάδους η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Σακκαλόγλου ενημέρωσε ότι κατόπιν πρόσφατης ειδοποίησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος ότι μπαίνουν σ’ αυτές επικίνδυνα απόβλητα αποφασίστηκε αυτοί που είναι έξω από την Αγ, Όλγα και άλλα σημεία να απομακρυνθούν κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Λαζαρίδης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» ότι στους κάδους έπεφταν γάντια, μάσκες, κλπ.

Για τις ενισχύσεις των μαθητών(ίδρυμα Βυζίου) η κ. Θωμαϊδου είπε ότι θα το τακτοποιήσει άμεσα ο δήμος και θα γίνει μελλοντικά και σχετική εκδήλωση. Για το κολωνάκι στη Σινώπης και Φρίξου θα βοηθήσει η Περιφέρεια για την αποκατάσταση, για την Αγ. Γεωργίου ότι έκλεισε λόγω έργων για τα όμβρια ύδατα και για την Τροχαία ότι ανήκει στον δήμο Αθηναίων και μάλλον θα γίνει ξενοδοχείο.(Σημ. ΙΟΝΙΑΝΕΤ: το κτήριο έχει αγοραστεί από Κινέζους για ξενοδοχείο). Η κ. Δήμαρχος στάθηκε στο graffiti του δημαρχείου το οποίο ανέφερε ότι είναι δωρεά γνωστού Ιωνιώτη καλλιτέχνη που έχει παρομοίως διακοσμήσει πολλά σχολεία της πόλης, επίσης δωρεάν. Για τα βάψιμο του δημαρχείου υποστήριξε ότι έγινε μόνο αλλαγή χρώματος, άρα δεν χρειαζόταν μελέτη, όσο για τις σκαλωσιές δήλωσε ότι είναι δική της δαπάνη.

Θέματα ημερήσιας διάταξης

Ο επικεφαλής της«Δημιουργία Αλληλεγγύη», κ. Μανούρης έλαβε τον λόγο και ζήτησε να προταχθεί προς συζήτηση ή να αναβληθεί το8ο θέμα«Κατάργηση του Ν.Π.Δ.Δ «Οργανισμός Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Νέας Ιωνίας – Ένταξη του υπηρετούντος προσωπικού στο Δήμο Νέας Ιωνίας». Στην πρόταση συμφώνησε ο επικεφαλής της «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», κ.Γκότσης ο οποίος ζήτησε λόγω της σοβαρότητας του θέματος να αναβληθεί και να γίνει διαβούλευση μεταξύ των παρατάξεων. Στην πρόταση συμφώνησαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις της Αντιπολίτευσης με τους επικεφαλής της «Λαϊκής συσπείρωσης» κ. Κατιμερτζόγλου και «εκτός σχεδίου» κ. Βάσιλα να ζητούν αναβολή για το επόμενο όμως δημ. συμβούλιο. Στην αναβολή συντάχθηκε και ο κ. Αποστολόπουλος εκ μέρους της «Νέα Ιωνία Νέα Άποψη-21ος αιώνας». Στη συζήτηση η δήμαρχος κ. Θωμαϊδου είπε ότι το θέμα είχε συζητηθεί με τους εργαζόμενους του ΟΠΑΝ επί δημαρχίας Γκότση οι οποίοι είχαν ζητήσει να ενταχτούν στον δήμο. Η κ. Δήμαρχος συμφώνησε να αναβληθεί το θέμα, ενώ ο παρευρισκόμενος πρόεδρος των εργαζομένων του δήμου κ. Παπαδόπουλος ζήτησε να συζητηθεί το γρηγορότερο. Η αναβολή ψηφίστηκε με 37 ψήφους υπέρ και 1 λευκό, η κ. Βάσιλα.

Ακολούθησε η συζήτηση του θέματος «Τροποποίηση  τεχνικού προγράμματος έτους 2020», με εισήγηση της κ. Θωμαϊδου η οποία δέχθηκε αρκετές διευκρινιστικές ερωτήσεις από συμβούλους της Αντιπολίτευσης για την Γεωθερμία, το κτήριο της Πάρσης για το πρόγραμμα Φιλόδημος 2 για την εργολαβία συντήρησης των σχολείων. Η Δήμαρχος ενημέρωσε ότι το κτήριο της οδού Πάρσης χρειάζεται το κονδύλι να αυξηθεί από τις 12 στις 50.000 ευρώ για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών, για τις εργολαβίες στα σχολεία ότι σταμάτησαν λόγω μη πληρωμής του εργολάβου επί δημαρχίας Γκότση κάτι που αντέτεινε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου «Ενότητα» λέγοντας ότι ο εργολάβος δεν είχε κόψει τιμολόγια ώστε να πληρωθεί. Επίσης για το έργο της Γεωθερμίας η κ. Θωμαϊδου ενημέρωσε ότι λόγω πανδημίας δεν έχουν έρθει εγκαίρως τα αναγκαία υλικά.

Στις τοποθετήσεις της η Αντιπολίτευση ο κ. Μανούρης , αναφέρθηκε στην φιλοσοφία του Τεχνικού προγράμματος ότι δεν είναι αναπτυξιακή, ο κ. Γκότσης ότι για το κτήριο της Πάρσης η δημοτική αρχή δεν έχει σχέδιο τι θα το κάνει, για την Γεωθερμία ότι το έργο είναι έτοιμο να λειτουργήσει αλλά κολλάει στον μηχανικό που τα θέλει όλα τέλεια, για τον Φιλόδημο 2 ότι υπήρχαν μελέτες 600.000 ευρώ για αθλητικές εγκαταστάσεις στο δημ. στάδιο, ενώ για τον εργολάβο στα σχολεία ότι ξεκίνησε τα έργα τον Αύγουστο λίγο πριν λήξει η θητεία του ως δημάρχου άρα δεν είχε τελειώσει τις υγρομονώσεις για να πληρωθεί. Ο κ. Γκότσης καταλόγισε επίσης στην δήμαρχο ότι δεν ακολούθησε τις αρμόζουσες θεσμοθετημένες διαδικασίες για να βαφτεί το δημαρχείο ούτε για τις χρηματοδοτήσεις εκ μέρους της των σκαλωσιών.

Από τη «Λαϊκή συσπείρωση» ο επικεφαλής της κ. Κατιμερτζόγλου αναφέρθηκε στις αυξομειώσεις των κονδυλίων του τεχνικού προγράμματος ως αναδιανομή της φτώχιας, κριτικάροντας τον μη διεκδικητικό, όπως είπε, ρόλο που έχουν επιλέξει η τωρινή και η προηγούμενη δημ. αρχήέναντι της Πολιτείας για απαραίτητα κονδύλια.

Η κ. Δήμαρχος αντέκρουσε τις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης λέγοντας ότι για το δημαρχείο επειδή δεν αλλάζει η όψη του κτηρίου δεν χρειαζόταν μελέτη, ενώ υποστήριξε ότι όταν ανέλαβε δεν βρήκε να τρέχει κάποια εργολαβία. Έντονη κριτική στα πεπραγμένα της θητείας Γκότση άσκησε και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χατζησαββίδης.

Με τη σειρά του σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή άσκησε από την «Ενότητα» ο δημ. σύμβουλος κ. Κανλής αναφερόμενος στο Τεχνικό πρόγραμμα του δήμου ότι στερείται κατεύθυνσης, ότι δεν υπάρχει σχέδιο για το κτήριο της Πάρσης, ότι η δημοτική αρχή δεν δίνει σε κανένα λογαριασμό, έχει κρυφή ατζέντα, λειτουργεί με πολιτική αδιαφάνεια και δίνει ασαφείς απαντήσεις στις ερωτήσεις συμβούλων. Τέλος έθεσε προσωπικά τον καθένα δημ. σύμβουλο της κ. Θωμαΐδου προ των ευθυνών του.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Μανούρης ζητώντας να προχωρήσει η συζήτηση των θεμάτων μιας και η κριτική στη δημ. αρχή έχει γίνει χωρίς, όπως είπε, να εισακουστεί από αυτήν.

Στη ψηφοφορία που ακολούθησε Υπέρ ψήφισαν 10 σύμβουλοι(«Δύναμη Προοπτικής»-Αποστολόπουλος), Λευκό 22 (οι σύμβουλοι της «Δημιουργία Αλληλεγγύη» και της «Ενότητας») και κατά 6,(η «Λαϊκή συσπείρωση» και η «εκτός σχεδίου»).

Ακολούθησε η συζήτηση του θέματος«Έγκριση 1ης Αναμόρφωσης δημοτικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020». Το θέμα εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χατζησαββίδης ασκώντας σκληρή πολιτική κριτική στις κυβερνήσεις των μνημονίων και στους Ευρωπαίους εταίρους μας για τις σοβαρές περικοπές των πόρων στην Τοπική αυτοδιοίκηση και στα δεινά που συσσώρευσαν στην χώρα μας. Τον λόγο πήραν στη συνέχεια σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης που θεώρησαν δύσκολο να πραγματοποιηθεί ο προϋπολογισμός (Καναβός), ο κ. Γκότσης που υποστήριξε ότι επί θητείας του υπήρξαν τελείως διαφορετικές προτεραιότητες, ο κ. Κατιμερτζόγλου και οι κ.κ Τσουκαλάς και Χαμαλίδης της «Λαϊκής συσπείρωσης»που αναφέρθηκαν σε κρατική υποχρηματοδότηση και μη διεκδίκηση πόρων από τις δημοτικές αρχές. Στις ερωτήσεις των παραπάνω συμβούλων, καθώς και άλλων απάντησε και ο Δ/ντής οικονομικών υπηρεσιών του δήμου κ. Παπαδόπουλος.

Έντονη συζήτηση έγινε για την κατασκήνωση του δήμου στο Αλεποχώρι όπου η «Ενότητα» δια της κ. Κατημερτζή καταλόγισε στη δημ. αρχή ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει φέτος η κατασκήνωση και το πρόγραμμα καλοκαιρινής απασχόλησης των παιδιών λόγω καθυστέρησης ενεργειών της δημοτικής αρχής και περικοπές κονδυλίων. Η κ. Θωμαϊδου υποστήριξε ότι όλες οι μελέτες είναι έτοιμες και σχετικές της επιστολές στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας δεν έχουν απαντηθεί, ώστε να γνωρίζει αν θα επιτραπεί φέτος να λειτουργήσει η δημ. κατασκήνωση. Εφόσον επιτραπεί,δήλωσε, η κατασκήνωση θα πραγματοποιηθεί με τις αναγκαίες προσαρμογές.

Στο σημείο αυτό εξερράγη ο κ. Χατζησαββίδης που επετέθη στην «Ενότητα» λέγοντας ότι προέχει η ασφάλεια των παιδιών κατηγορώντας τους συμβούλους της για τυχοδιώκτες και καιροσκόπους, συγκεντρώνοντας τα βέλη του σε Γκότση –Κατημερτζή που, όπως είπε, παρασύρουν τους υπολοίπους συμβούλους. Οι αναφορές αυτές ξεσήκωσαν έντονες αντιδράσεις από τους συμβούλους της «Ενότητας» και χρειάστηκαν αρκετές παρεμβάσεις του προέδρου του δημ. συμβουλίου κ. Κουλούρη για να συνεχιστεί η διαδικασία. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε κατά ψήφισαν 27 (οι σύμβουλοι της «Ενότητας», της «Λαϊκής συσπείρωσης», η «εκτός σχεδίου» και ο κ. Τσομπάνογλου(Δημιουργία αλληλεγγύη) και υπέρ οι 10 σύμβουλοι της «Δύναμη προοπτικής» και ο κ. Αποστολόπουλος, οπότε λόγω μη ύπαρξης άλλης πρότασης η εισήγηση εγκρίθηκε.

Στη συνέχεια συζητήθηκε η «Έγκριση υποβολής αιτήματος τροποποίησης της Απόφασης ένταξης της πράξης «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Ν.Ιωνίας και του σχεδίου τροποποίησης της απόφασης υλοποίησης με ίδια μέσα», όπου η συνέχιση της λειτουργίας του Κοινωνικού παντοπωλείου εγκρίθηκε ομόφωνα με 35 ψήφους.

Ακολούθησε η συζήτηση του θέματος «Έγκριση μελέτης για τις Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο κτιριακό συγκρότημα 1ου Γυμνασίου- Λυκείου Νέας Ιωνίας»όπου από την Αντιπολίτευση η «Δημιουργία Αλληλεγγύη» δήλωσε ότι δεν πείστηκε από την εισήγηση και θεώρησε την επένδυση πολύ υψηλή(Καναβός, Αναμουρλόγλου, Τσομπάνογλου).Στην ψηφοφορία την εισήγηση ψήφισαν 17 σύμβουλοι(«Δύναμη Προοπτικής», «Ενότητα»),ενώ 17 ψήφισαν λευκό («Δημιουργία Αλληλεγγύη», «Λαϊκή συσπείρωση»).

Τα υπόλοιπα 3 θέματα αναφέρονταν σε αμοιβές δικηγόρων του δήμου και ψηφίστηκαν ομόφωνα με 34 ψήφους.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΙΟΝΙΑΝΕΤ

*οι σύνδεσμοι (με μπλε χρώμα) στα θέματα του δημ. συμβουλίου παραπέμπουν αναλυτικά στις αντίστοιχες εισηγήσεις.

*λόγω της τηλεδιάσκεψης, με αρκετές διακοπές ήχου, πιθανόν κάποια ελάχιστα σημεία του ρεπορτάζ να μην αποδόθηκαν επακριβώς.

*το ρεπορτάζ για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου οφείλει να δίνει μια συνοπτική και ουσιαστική εικόνα των λεχθέντων, ώστε να ενημερώνονται οι συμπολίτες μας. Δεν έχει στόχο και δεν πρέπει να καταγράφει λεπτομερώς τα διαμειφθέντα κάτι που είναι δουλειά των πολυσέλιδων πρακτικών.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ