Διαμαρτυρία για ελλιπή καθαριότητα στο 10ο Δημ. Σχολείο Νέας Ιωνίας

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 10ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας διαμαρτύρεται – μέσα από επιστολή του – για την ελλιπή καθαριότητα στο σχολείο με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει, να μην τηρείται κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο που αφορά τον καθαρισμό των σχολείων, πόσο μάλλον τα αναγκαία ειδικά μέτρα προστασίας λόγω Covid 19.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΙΠΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

Έχουμε πλέον διανύσει ένα μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και με θλίψη διαπιστώνουμε ότι το σχολείο μας λειτουργεί χωρίς επαρκή καθαριότητα με αποτέλεσμα να μην τηρείται ούτε κατά διάνοια κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο που αφορά συγκεκριμένα τον καθαρισμό των σχολείων, πόσο μάλλον τα αναγκαία ειδικά μέτρα προστασίας, τα οποία θα πρέπει να ακολουθούνται εν μέσω πανδημίας και αύξησης των κρουσμάτων του Covid 19 για την καθαριότητα και απολύμανση του σχολικού κτιρίου.

Ειδικότερα στο σχολείο μας έχει προσληφθεί για να καλύπτει τις ανάγκες καθαρισμού κατά τις πρωινές ώρες ένα άτομο με σύμβαση ορισμένου χρόνου, η οποία λήγει τον Νοέμβριο και το υπόλοιπο σχολικό ωράριο καλύπτεται από άλλο άτομο, επίσης με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, το οποίο παραμένει στο σχολείο μέχρι και λίγο μετά τη λήξη του Ολοήμερου Προγράμματος. Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της σχολικής μονάδας, δηλαδή ενός 10θέσιου σχολείου, με 160 μαθητές και δύο κτίρια, ένας εργαζόμενος μόνος του.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το σχολείο να μην καθαρίζεται ποτέ ούτε καν στοιχειωδώς. Επίσης φυσικά δεν απολυμαίνεται καμία επιφάνεια, πόμολα, βρύσες, τουαλέτες κτλ.  Επιπλέον, σε περίπτωση που κάποιος από τους καθαριστές απουσιάσει  δεν υπάρχει κανείς να τον αντικαταστήσει με αποτέλεσμα τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε βρώμικες τάξεις, να χρησιμοποιούν λερωμένες τουαλέτες, γεμάτους κάδους κτλ. Μάλιστα στο σχολείο μας, εν μέσω πανδημίας, έχει ήδη προκύψει τέτοιο ζήτημα και τα παιδιά μας έκαναν μάθημα ενώ το σχολείο δεν είχε καθόλου καθαριστεί, διότι η Δημοτική Αρχή δε μερίμνησε ώστε έγκαιρα να αντικατασταθεί η υπάλληλος καθαρισμού, η οποία απουσίασε με αναρρωτική άδεια!!

Περαιτέρω, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι οι άνθρωποι που εργάζονται για την καθαριότητα του σχολείου μας έχουν προσληφθεί με ολιγόμηνες συμβάσεις και έχουν αποσπαστεί από άλλα καθήκοντα, τα οποία επιτελούσαν, με συνέπεια πολλές φορές να χρειάζονται βοήθεια, ακόμα και κάποια ειδική ενημέρωση για τις ιδιαιτερότητες του σχολικού χώρου αλλά και των ιδιαίτερων υγειονομικών πρωτοκόλλων, κάτι για το οποίο ο Δήμος επίσης δεν έχει μεριμνήσει, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να έχουν να αντιμετωπίσουν και έναν τεράστιο όγκο δουλειάς και συνθήκες για τις οποίες δεν έχουν εκπαιδευτεί. Παράλληλα, πολλές φορές οι συμβάσεις τους δεν ανανεώνονται ή καθυστερούν να ανανεωθούν με αποτέλεσμα να μένει το σχολείο υποστελεχωμένο ή και καθόλου στελεχωμένο σε ένα τόσο βασικό ζήτημα όσο αυτό της καθαριότητας.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια το σχολείο μας να μην είναι καθαρό και ασφαλές. Γονείς, δάσκαλοι και μαθητές διαμαρτύρονται για απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής. Συνθήκες που θέτουν την υγεία των παιδιών και των δασκάλων σε κίνδυνο!

Για όλα αυτά εκφράζουμε πλέον την έντονη αγανάκτησή μας και ζητάμε από τη διοίκηση του Δήμου να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει άμεση λύση στο πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα ζητάμε ΑΜΕΣΑ

  • Να εξασφαλίσει στο σχολείο μας μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σχολικής μονάδας και να καλύπτει όλο το σχολικό πρόγραμμα.
  • Να μεριμνά αμέσως για αντικαταστάτη σε περίπτωση κωλύματος του καθαριστή-στριας να προσέλθει στην εργασία του
  • Να λάβει από τώρα τα προσήκοντα μέτρα εν όψει της λήξης της σύμβασης του καθαριστή.
  • Να εξασφαλίσει την παρουσία δύο 2 καθαριστών κατά την σίτιση των μαθητών για να προλαμβάνουν και εκεί τον σωστό καθαρισμό των αιθουσών πριν και μετά τη σίτιση
  • Να παράσχει στο προσωπικό καθαριότητας όλα τα αναγκαία μέσα για την ορθή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων

Όλα τα παραπάνω είναι σαφώς τα αυτονόητα, τα οποία δυστυχώς δεν τηρούνται.

Εμείς ως γονείς είμαστε σε ετοιμότητα και παρακολουθούμε τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής σχετικά με το παρόν ζήτημα. Έχουμε δει με τα ίδια μας τα μάτια την κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο και την οποία μας περιγράφουν κάθε μέρα τα παιδιά μας και θεωρούμε ευθύνη μας να μην αφήσουμε να συνεχιστεί άλλο. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε πρόσφορο μέσο για αυτό.

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 10ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 10ου δημοτικού σχολείου Νέας Ιωνίας
Τήνου 23, τ.κ 14235
τηλ.210-2791011

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ