Διαπιστώσεις και κρίσιμα ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή

Νέα Ιωνία, 4 Μαίου 2020

Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής,

Ο θεσμικός μας ρόλος σαν αντιπολίτευση αλλά και η ευθύνη όλων μας απέναντι στην πόλη και τους δημότες πρέπει να μας οδηγούν σε παραγωγική διοίκηση και αντιπολίτευση.

Επιβάλλεται να ασκήσουμε μια εποικοδομητική αντιπολίτευση, που όπως γνωρίζετε, κάποιοι εκ πείρας, οι τοποθετήσεις, οι αντιρρήσεις και η κριτική, που ασκεί η κάθε παράταξη δεν είναι πάντοτε αρεστές αλλά είναι απολύτως δημοκρατικές και πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευπρέπεια και όχι με φραστικές επιθέσεις και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, μέσα στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού.

Σας θυμίζουμε λοιπόν ότι με παρεμβάσεις των δημοτικών συμβούλων της παράταξής μας, ως αντιπολίτευση, μέσα σε λίγους μήνες πετύχαμε:

1. Να συγκληθεί δύο φορές έκτακτο Δημοτικό συμβούλιο για τα θέματα της μετεγκατάστασης του Καζίνο της Πάρνηθας στα όρια της Νέας Ιωνίας και για τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο λόγω υποστελέχωσης. Παραυρεθήκαμε ως παράταξη στο Νοσοκομείο και μιλήσαμε με το σωματείο και τη διοίκηση.

2. Προτείναμε εγγράφως αλλαγές στο Τεχνικό Πρόγραμμα της δημοτικής αρχής, όπου αναγνωρίστηκε η ευστοχία τους και υιοθετήθηκαν από τη δημοτική αρχή.

3. Προτείναμε, με παρεμβάσεις μας, αλλαγές στα ανταποδοτικά έσοδα του Δήμου (συνεδρίαση του Δ.Σ. για την έγκριση των ανταποδοτικών τελών που προηγήθηκε του προϋπολογισμού) όπου αρχικά η δημοτική αρχή τις απέρριψε αλλά 4 μήνες μετά (στο τελευταίο Δ.Σ.) τελικά τις υιοθέτησε. Δηλαδή να μην αγοραστεί απορριμματοφόρο αλλά να ανακατασκευαστούν παλαιότερα και να αγοράσουμε υδροφόρα ώστε να έχουμε χρήματα για τις αμοιβές των εργαζομένων με δικαστικές αποφάσεις).

4. Απορρίψαμε την πρόσκληση της δημοτικής αρχής για απρόσωπο Δημοτικό Συμβούλιο δια περιφοράς με αποστολή ψήφων μέσω mail και προτείναμε εγγράφως, να λειτουργήσουν όλες οι επιτροπές του Δήμου μέσω τηλεδιάσκεψης, κάτι που προτάθηκε και από τις άλλες παρατάξεις, πρόταση η οποία αιφνιδίασε τον Πρόεδρο του ΔΣ και τελικά την υλοποίησε. Αυτό δίνει αξία στην παρέμβαση μας..

5. Προτείναμε την απαλλαγή των οικογενειών από την πληρωμή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς της πόλη μας, το οποίο υιοθέτησε η δημοτική αρχή.

6. Προτείναμε εγγράφως τη σύσταση επιτροπής η οποία θα εξετάσει τα οικονομικά μέτρα παροχών προς τους δημότες για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης, κάτι που μετά από ένα μήνα υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο.

7. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο δεν ψηφίσαμε την αναμόρφωση προϋπολογισμού (όπου εγκρίθηκε με τις ψήφους μόνο της δημοτικής αρχής, λόγω της δυνατότητας που δίνει η τροπολογία Μητσοτάκη στον «Κλεισθένη») κάτι που κάναμε ως ένδειξη αντίδρασης για την σημαντική μείωση των κονδυλίων της κατασκήνωσης και την μη υλοποίηση των διαγωνισμών ώστε ο Δήμος να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην λειτουργία της αν χρειαστεί. Τότε οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης μας κατηγορήθηκαν από τον αντιδήμαρχο οικονομικών ως τυχοδιώκτες και καιροσκόποι (!!!).

Τελικά βλέπουμε ότι 3 ημέρες μετά, ο αντιδήμαρχος οικονομικών που μας χαρακτήριζε ως τυχοδιώκτες και καιροσκόπους για τις ερωτήσεις μας, φέρνει έστω καθυστερημένα στην οικονομική επιτροπή 5/5/2020 τις εργασίες καθαρισμού της κατασκήνωσης.

Επομένως αποδεικνύεται ότι οι διοικήσεις των δήμων και κατ’ επέκταση οι δημότες, ευνοούνται από μια σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση. 

Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και αντιδήμαρχε των οικονομικών, θα σας κρίνουμε και θα σας υποβάλουμε τις προτάσεις μας, όποτε χρειαστεί, όπως κάνουμε όλους αυτούς τους μήνες για να βοηθήσουμε στην ομαλή λειτουργία του Δήμου και την αναβάθμιση της ποιότητα ζωής των δημοτών.

Στη συνέχεια των δράσεων μας για γόνιμη αντιπολίτευση θέτουμε κάποια ερωτήματα:

1. Με αφορμή την επιστολή-απάντηση του αντιδημάρχου οικονομικών στην οποία κάνει αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό, για τη λειτουργία των σχολείων, σας ρωτάμε:

  • ποιες είναι οι υπεύθυνα ενδεδειγμένες κινήσεις που κάνατε για την απολύμανση των σχολικών μονάδων όσο αυτές παραμένουν κλειστές ;
  • Η Κ.Ε.Δ.Ε. έστειλε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλους τους δημάρχους, για θέματα αυτοδιοίκησης, σε όλους τους Δήμους με την προτροπή να τις προωθηθούν στους δημοτικούς συμβούλους. Γιατί δεν μας τις προωθήσατε κ. Αντιδήμαρχε και εκπρόσωπε της δημοτικής αρχής στην ΠΕΔΑ, όπως έγινε σε γειτονικούς Δήμους (Ηράκλειο κλπ) ;

Ποιός κατευθύνει την δημοτική αρχή στο να αποσιωπούνται οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά από διαβούλευση με την Κ.Ε.Δ.Ε.;

Θυμίζουμε τα ευχαριστήρια μηνύματα της Δημάρχου προς την ηγεσία της ΝΔ που της δίνουν την δυνατότητα να διοικεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την αντιπολίτευση.

2. Εάν τελικά η κυβέρνηση επιτρέψει τη λειτουργία της κατασκήνωσης από ποιους κωδικούς θα αφαιρέσετε χρήματα ώστε να επιστρέψουν αυτά στους απαραίτητους κωδικούς για την ομαλή λειτουργία τόσο της Κατασκήνωσης αλλά και της Καλοκαιρινής Απασχόλησης ;

3. Κύριε αντιδήμαρχε οικονομικών, θα μπορέσετε να καθοδηγήσετε τις υπηρεσίες του Δήμου να προχωρήσουν, γρήγορα σε:

  • Οικονομική Επιτροπή για αναμόρφωση προϋπολογισμού
  • Δημοτικό Συμβούλιο έγκρισης αναμόρφωσης προϋπολογισμού
  • Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έγκριση του Δ.Σ.
  • Ολοκλήρωση των απαραίτητων διαγωνισμών για να λειτουργήσει η κατασκήνωση;

Σας θυμίζουμε ότι για μία απόφαση απόρριψης ένστασης προμηθευτή για τα Μ.Α.Π. όπου είχατε 30 ημέρες διορία να εισάγετε το θέμα στην ημερήσια διάταξη της οικονομικής επιτροπής, το θέμα εισήχθει την τελευταία ημέρα της διορίας (30η ημέρα) σε έκτακτη Οικονομική Επιτροπή στις 14.00 το μεσημέρι και ενώ είχαν προηγηθεί δύο τακτικές συνεδριάσεις. Η κίνησή σας προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, σε βαθμό που ζητήθηκε από άλλη παράταξη, εγγράφως, διοικητική προσφυγή. Σας θυμίζουμε επιπλέον πως η παράταξη μας αποφάσισε πως δεν πρέπει να βάζει χρονικά εμπόδια στην προμήθεια Μ.Α.Π. των εργαζομένων και την προσπάθεια που όλοι μαζί καταβάλουμε. Ωστόσο δεν μας εμπνέουν εμπιστοσύνη οι χρόνοι αντίδρασης σας. Αντίθετα μας δημιουργούν προβληματισμό.

4. Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, αν τελικά αποφασίσετε να λειτουργήσετε την κατασκήνωση, χωρίς αναμόρφωση, και με τα μισά κονδύλια, αν φυσικά επιτραπεί, τότε μπορείτε να εγγυηθείτε την ομαλή και ασφαλή για τα παιδιά και τους εργαζόμενους λειτουργία της;

(Αν δεν είχατε μειώσει τα χρήματα στον κωδικό της θα μπορούσε να λειτουργήσει σε περισσότερες κατασκηνωτικές περιόδους με λιγότερα παιδιά σε κάθε περίοδο, ώστε και να εξασφαλισθούν οι διακοπές όλων των παιδιών και με μεγαλύτερη ασφάλεια).

Αποδεικνύεται πως πραγματικά δεν υπάρχει πλάνο και προγραμματισμός στις κινήσεις της δημοτικής αρχής.

Η λειτουργία ή όχι της κατασκήνωσης, σε καιρό πανδημίας θα πρέπει να είναι προϊόν των υγειονομικών οδηγιών, αλλά εσείς δεν είσαστε έτοιμοι.

5. Θυμίζουμε ότι η διοίκηση του Δήμου δεν φρόντισε να πληρωθούν τιμολόγια Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2019 (της δικιάς σας δημαρχιακής περιόδου) πράξη που οδήγησε στην παύση των εργασιών μόνωσης των σχολείων (της προηγούμενης διοίκησης). Ένα σφάλμα ή μία παράλειψη, καλή τη θέληση, συγχωρούνται αλλά στο προτελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο η αντιδήμαρχος παιδείας δεν ήταν καλά ενημερωμένη και κατηγόρησε την απερχόμενη δημοτική αρχή για την παράλειψη της τωρινής διοίκησης.

Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι και κύριε αντιδήμαρχε οικονομικών σας ρωτάμε:

γιατί δεν ελέγχθηκε από εσάς προσωπικά και γιατί δεν ενημερώθηκε η Δήμαρχος και η αντιδήμαρχος Παιδείας για την ατυχή παράλειψη πληρωμής;

Επιπλέον, πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες στα σχολεία;

Μην επικαλεσθείτε τους εργαζόμενους των οικονομικών υπηρεσιών ή του τμήματος Παιδείας ως υπηρεσιακά υπεύθυνους για τα πάντα, όπως συνηθίζετε να κάνετε την τελευταία περίοδο. Η διοίκηση σας έχει την πολιτική ευθύνη να ελέγχει την πορεία των έργων και την πορεία των πληρωμών. Είστε διοίκηση. Αναλάβετε ευθύνες. Δεν είναι πολιτικά ορθό να “κρύβεστε” πίσω από υπαλλήλους . Οι εργαζόμενοι, τα ονόματά τους και η επαγγελματική τους υπόσταση δεν πρέπει να είναι παιχνίδι στα χέρια καμίας διοίκησης. Σας συμβουλεύουμε να αλλάξετε τακτική.

6. Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, και αντιδήμαρχε οικονομικών σας ρωτάμε:

  • Πότε εγκαταστάθηκαν οι σκαλωσιές εργασίας στο Δημαρχιακό μέγαρο ;
  • Πότε εγκρίθηκε και από ποια όργανα το έργο και με ποιές οικονομικές διαδικασίες πληρώθηκε ;

Να τονίσουμε και να θυμίσουμε ότι με το αρ.πρ. 7906/30-3-2020 έγγραφο μας, είχαμε ζητήσει, ανάμεσα σε άλλα, να συσταθεί επιτροπή με στόχο την ενημέρωση και στήριξη των δημοτών μας. Η επιτροπή η οποία ορίστηκε στο τελευταίο ΔΣ και οριστήκατε επικεφαλής, ακόμα δεν έχει συνεδριάσει. Θα έπρεπε ανάμεσα στο χρόνο που δαπανάτε για να συντάσσετε επιστολές προς όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να φροντίζατε να συνεδριάσει η επιτροπή στήριξης των δημοτών μας.

Τέλος, κύριε αντιδήμαρχε οικονομικών με σεβασμό στο θεσμό που υπηρετείτε, ο τρόπος που απευθύνεστε στους δημοτικούς συμβούλους γραπτώς ή προφορικώς, πρέπει να έχουν ένα επίπεδο το οποίο να ευνοεί τη συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων μέσα.

Οι αναφορές και οι προσφωνήσεις σε δημοτικούς συμβούλους θα πρέπει να υπακούουν σε κανόνες ευγένειας και πολιτικού πολιτισμού.

Με εκτίμηση στα πρόσωπα και τον θεσμό του δημοτικού συμβουλίου.

Γραμματεία της Παράταξης “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ