Δηλώσεις του Παναγιώτη Μανούρη

Αμέσως μετά από τη συνειδητοποίηση της διαφαινόμενης ήττας της παράταξής του, αρκετή ώρα πριν από την ολοκλήρωση των τελικών αποτελεσμάτων των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στον Δήμο Νέας Ιωνίας, ο επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη», κ. Παναγιώτης Μανούρης, μίλησε στους πολυπληθείς συγκεντρωμένους πολίτες έξω από το εκλογικό του κέντρο.  

Ο κ. ΜΑΝΟΥΡΗΣ
Τα πρώτα λόγια του ηττημένου της εκλογικής αναμέτρησης, κ. Παναγιώτη Μανούρη, ήταν πως: «Αντιλαμβάνομαι ότι η πόλη ζει μια από τις χειρότερες περιπτώσεις της. Ζει υπόγειες διαδρομές. Διάβασα δηλώσεις, οι οποίες δεν έχουν κανένα συνεκτικό δέσιμο, ανθρώπων οι οποίοι το μόνο μέλημά τους ήταν να μην αναλάβω τη διοίκηση του Δήμου, κι εγώ και οι συνεργάτες μου.».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μανούρης επισήμανε πως: «Γνωρίζετε τη λάσπη που έπεσε στον 1ο γύρο Αυτό απαντήθηκε από τον κόσμο με τη μεγάλη διαφορά που είχαμε. Δεν έχω σκοπό να αποδείξω σε κανέναν, και δεν θα το έκανα σε καμία περίπτωση, ότι δεν είμαι ελέφαντας. Δυστυχώς, δεν νομίζω ότι έφταιγε αυτό. Εγώ έπραξα αυτό που θα έκανε οποιοσδήποτε σοβαρός και έντιμος στη θέση μου. Έκανα έναν αγώνα μαζί σας μιλώντας σε όλη την πόλη, μιλώντας για πράγματα που αφορούσαν στην πόλη. Κι αυτό θα ξανάκανα. Ο κόσμος μας τίμησε. Εσείς μας τιμήσατε. Το 35,8%, σε σχέση με τους υπόλοιπους ήταν τεράστιο.» κι ακόμη τόνισε πως: «Ξαφνικά, λοιπόν, στον δεύτερο γύρο, μέσα από όσα διαβάσατε, κάποιοι κρίθηκαν ότι είναι «κάπως» και κάποιοι άλλοι πολύ πιο ανεκτοί για να διοικήσουν. Πρόκειται για μια ουσιαστική, λυπάμαι που θα το πω, συμπαιγνία. Εγώ δεν έχω πικρία. Έχω παραδεχτεί την ήττα όταν χρειάστηκε. Θα μπορούσα να παραδεχτώ κι αυτή την ήττα, αν δεν είχε γίνει με έναν βρώμικο τρόπο. Και είναι βρώμικος αυτός ο τρόπος, που έγινε η συμφωνία. Ήταν μια συμφωνία απολίτικη. Ήταν μια συμφωνία, η οποία εξελίχθηκε (για όσους ήταν στα εκλογικά τμήματα) με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Πέρασα από όλα δυο φορές. Και τα 111 εκλογικά τμήματα. Έχω εικόνα του κάθε τμήματος και καταλαβαίνω πολύ καλά τι ακριβώς έγινε. Όλοι έχουν δικαίωμα, βέβαια. Και όπως έχω πει: Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Θα διοικηθεί και μ’ αυτό το σύστημα και με τις οποιεσδήποτε συμφωνίες έχουν γίνει. Γιατί προφανώς έχουν γίνει.».

Στη συνέχεια, ο κ. Μανούρης ανέφερε πως: «Θα ακούσω τους συνεργάτες μου. Καταλαβαίνω ότι τα αίματα είναι ακόμα έτσι αναμμένα, ζεστά. Δεν είναι λύση το να φύγουμε. Έχουμε μια εντολή. Όσο με αφορά, θα πάρω τις αποφάσεις μου. Είναι μπερδεμένα τα συναισθήματα. Νιώθω ένα πολύ-πολύ γεμάτο συναίσθημα από σας, γιατί ξέρω τι νιώθετε για μένα. Και πιστέψτε με ότι νιώθω ακριβώς το ίδιο, γιατί περπατήσαμε μαζί, γιατί ξέρω να ξεχωρίζω ποιες είναι οι αγκαλιές από τις «αγκαλιές». Η απογοήτευση είναι μεγάλη, επειδή είχαμε εκπονήσει ένα σοβαρό σχέδιο για την πόλη. Έστω θα είναι παρήγορο ακόμα και να το αντιγράψουν, αν μπορέσουν να το καταλάβουν και να κάνουν πέντε πράγματα για τη Νέα Ιωνία. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα φαίνεται ότι είναι αρνητικό, άσχετα από τις λεπτομέρειες. 200 ψήφοι, τόσα άκυρα κ.τ.λ.. Είναι αρνητικό. Θα μπορούσε να ‘ναι το ανάποδο. Αυτό δείχνει κάτι. Αυτό το «κάτι» εγώ το σέβομαι. Θέλω να το σεβαστείτε όλοι, με ηρεμία, με αυτό που θα κουβαλήσει ο καθένας μέσα του, κι εγώ με τη σειρά μου.» κι ακόμη είπε πως: «Αυτή η εικόνα είναι εικόνα νίκης εδώ. Και, όμως, υπάρχει μία καταγεγραμμένη με νούμερα ήττα. Δείχνει πάρα πολύ. Θα δώσω  μία συνέντευξη Τύπου σε λίγο καιρό από τώρα. Όλη η Ιωνία θα καταλάβει πολύ καλά ότι χάθηκε μια ευκαιρία. Υπέκυψε στη λάσπη και στον βρώμικο πόλεμο, στον οποίο εμείς 5 χρόνια αρνηθήκαμε να συμμετέχουμε. Και οι συμπαιγνίες έφεραν το σημερινό αποτέλεσμα, το οποίο, επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά, αποτελεί πραγματικότητα. Δεν με ενδιαφέρει τι θα γράψουν οι διάφοροι «τύποι» στο διαδίκτυο για τις δηλώσεις μου. Άλλωστε, μη κοροϊδευόμαστε: Ό,τι έγινε, έγινε υπόγεια. Αλλιώς οι δηλώσεις τους θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρες. Έγιναν δηλώσεις του τύπου: «Ο κ. Γκότσης στηρίζει την κ. Θωμαΐδου», και κανένας δεν διέψευσε. Όμως, διαβάζοντας τη δήλωση, ο οποιοσδήποτε πολίτης έβλεπε μία πολιτική δήλωση. Γιατί δεν τη διέψευσε κανένας; Αν εσείς βρίσκετε έναν κοινό παρανομαστή πολιτικού χαρακτήρα σε όλα αυτά, τότε προφανώς ο «Κλεισθένης» πέτυχε. Δυνάμεις συγγενείς μεταξύ τους συνέπλευσαν, προκειμένου να γίνει μια πλειοψηφία στην πόλη. Εγώ δεν βλέπω κανένα κοινό πέρα από το αμόκ για τη διατήρηση της εξουσίας απ’ τη σημερινή Δημοτική Αρχή, η οποία δεν μπορεί να καταλάβει ότι έχασε πανηγυρικά τις εκλογές και προτίμησε να έχει ένα όχημα με κάποιους ανθρώπους οι οποίοι είναι εκλεγμένοι και οι οποίοι στο ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο, καταγεγραμμένα και στον Τύπο, έχουν διασύρει και τον Δήμαρχο και το επιτελείο του, με χτυπήματα κάτω από τη μέση, με κατηγορίες πολύ σοβαρές, τις οποίες εμείς δεν υιοθετήσαμε. Και αν πάλι ερχότανε αυτή η στιγμή, δεν θα τις υιοθετούσαμε, γιατί θεωρούμε ως πρώτιστο καθήκον μας να είμαστε αξιοπρεπείς.».

Επίσης, ο κ. Μανούρης διευκρίνισε πως: «Πραγματικά, λυπάμαι γιατί απογοήτευσα εσάς. Σήμερα έπρεπε να είναι μια μέρα νίκης για την πόλη, για μια καινούργια αρχή. Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. Εσείς τρέξατε. Και τρέξατε με αυτοθυσία. Και μην ψάχνουμε να βρούμε τώρα ούτε τον έναν, ούτε τον άλλον γιατί δεν πήγε κ.τ.λ.. Είναι μια συλλογική δουλειά, που την κάνατε όλοι μαζί. Όλοι μαζί κάναμε κάτι πολύ δύσκολο. Ήταν ένα τεστ και για την πόλη. Η πόλη έχει μείνει πολύ πίσω. Μακάρι να τα καταφέρουν να κάνουν πράγματα γι’ αυτή την πόλη. Θα πρέπει ένα διάστημα, αφού τελειώσω τυπικά και τις συνεντεύξεις, να απέχω από τα πολιτικά πράγματα της πόλης. Πρέπει ν’ ασχοληθώ κι εγώ με τη δουλειά μου, με την οικογένειά μου, με τους ανθρώπους μου. Να ξέρετε ότι όλοι για μένα είστε δικοί μου άνθρωποι πλέον. Να νιώθετε έτσι. Εγώ έτσι νιώθω. Ήταν τιμή για μένα και ο αγώνας που κάναμε και η εμπιστοσύνη που μου δείχνετε σε όλα αυτά, που για καιρό ακούγατε από τα χείλη τα δικά μου και των συνεργατών μου.», επισήμανε πως: «Εντάξει, είναι δύσκολη η στιγμή. Δεν θα ‘θελα να πω περισσότερα. Κρατείστε ζωντανό αυτό το πρόγραμμα, αυτό το όνειρο που είχαμε για την πόλη. Και ας ελπίσουμε ότι έστω και κάποιοι άλλοι θα μπορέσουν να το υλοποιήσουν. Ένα πράγμα θέλω να τους θυμίσω: Ότι επί πέντε χρόνια τιμήσαμε θεσμικά τη θέση μας και δεν φερθήκαμε άσχημα σε κανέναν. Για μερικούς μήνες, και ειδικά προς το τέλος, δεν χτύπησαν απλά κάτω από τη μέση. Δεν σεβάστηκαν τίποτα. Αυτοί οι άνθρωποι σήμερα θέλουν να διοικήσουν την πόλη. Προσωπικά, τους τη χαρίζω τη διοίκηση. Δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθείς. Κι αν ήταν 51% ή 49%, και μόνο η σύμπλευση και η απουσία πολιτικής άποψης καθαρής, δείχνει ξεκάθαρα ποιος ήταν ο στόχος της Δημοτικής Αρχής του κ. Γκότση. Γιατί για μένα το ζήτημα ήταν εκεί. Ας πάνε, λοιπόν, με το όχημα που διάλεξαν, για να κρατήσουν τις καρεκλίτσες τους. Και, τουλάχιστον, ας μάθουν από τη μεγάλη αποτυχία των εννιά χρόνων, μήπως και κάνουν κάτι καλό για την πόλη. Σας ευχαριστώ όλους. Δύσκολα είναι, αλλά πιστέψτε με ότι είναι το σημαντικότερο για μένα. Σας ευχαριστώ όλες και όλους.» και ολοκλήρωσε, εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων, λέγοντας πως: «Ήταν ένα ωραίο ταξίδι. Νομίζω ότι το συναίσθημα ξεχειλίζει. Θα το ζήσουμε. Θα το ξεπεράσουμε. Ο καθένας θα κρατηθεί απ’ τον άλλον. Και να ξέρετε ότι είμαι πολύ περήφανος. Και όπως σας κοίταξα στα μάτια έτσι κοίταξα και τον κάθε Ιωνιώτη στα μάτια. Μόνο που οι ευκαιρίες για να το καταλάβει κάποιος δεν δίνονται κάθε στιγμή. Θα το καταλάβουν όλοι όταν θα ‘ρθει η ώρα. Απλά, στη δημοκρατία εκλογές γίνονται σε συγκεκριμένη στιγμή, και αυτή η στιγμή πέρασε. Λοιπόν, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ.»

ΔΗΛΩΣΕΙΣ 
Αμέσως μετά, ο κ. Μανούρης έκανε δηλώσεις αποκλειστικά στην ΙΟΝΙΑΝΕΤ, λέγοντας πως: «Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια. Όπως είχα πει και την προηγούμενη φορά, παρόλο τον πόλεμο, τη λάσπη και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, τα οποία δεν είχαν κανένα νόημα, γιατί δεν έχουν και καμιά βάση, νομίζω ότι στον πρώτο γύρο ο κόσμος απέδειξε ότι μας έχει εμπιστοσύνη. Αυτό που έγινε στον 2ο γύρο είναι μια συμφωνία, την οποία θεωρώ πως είναι μια συμφωνία κάτω από το τραπέζι σε σχέση με τις δηλώσεις που έγιναν. Δεν θέλω να κατονομάσω κάτι. Δεν νομίζω ότι αξίζει στην Ιωνία αυτό που έγινε. Και δεν νομίζω ότι αξίζει γιατί ο τρόπος που έγινε και οι δυνάμεις, που υποτίθεται ότι συμπορεύτηκαν, δεν έχουν κανέναν, μα κανέναν, συνδετικό κρίκο για να μπορέσουν αύριο να διοικήσουν. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα είναι αποτέλεσμα. Εγώ το σέβομαι. Αναλαμβάνω την ευθύνη γι’ αυτό το αποτέλεσμα. Υπήρχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Φαντάζομαι και ελπίζω να υλοποιήσουν κάποιο τέτοιο σχέδιο οι συνάδελφοι. Εκτιμώ ότι σύντομα θα μιλήσω στους Ιωνιώτες δίνοντας μια ανοιχτή συνέντευξη Τύπου. Να καταλαγιάσουν όλα αυτά. Και να ξαναερχόντουσαν πάλι αυτές οι στιγμές, τον ίδιο προεκλογικό αγώνα θα έκανα. Και την ίδια πενταετία και την ίδια στάση στο Δημοτικό Συμβούλιο θα διένυα. Ήταν απόφαση ζωής το να πορευτώ έτσι. Και ή θα κερδίζαμε έτσι ή θα χάναμε έτσι. Χάσαμε. Μας στοιχίζει, αλλά ταυτόχρονα το μόνο που μπορώ να πω είναι: Καλή επιτυχία σε όσους επιχειρήσουν να διοικήσουν τον Δήμο. Εμείς θα είμαστε οι ίδιοι. Υπεύθυνοι στη θέση που μας εξέλεξε ο Ιωνιώτικος λαός. Ευχαριστώ.».

Παναγιώτα Σούγια, Απόστολος Σαλονικίδης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ