Δήμος Νέας Ιωνίας: Περίεργη αύξηση κονδυλίων σε Μέσα ενημέρωσης-Σοβαρά ερωτήματα και καταγγελίες στο δημοτικό συμβούλιο

Σοβαρά ερωτήματα τέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Ν.Ιωνίας στην τελευταία του συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης,(3/8) σχετικά με την περίεργη αύξηση κονδυλίων που θα δοθούν σε ΜΜΕ για δημοσιεύσεις. Συγκεκριμένα κατά τη συζήτηση του θέματος «Αναμόρφωση του Δημοτικού Προϋπολογισμού έτους 2020» επισημάνθηκαν από τον δημοτικό σύμβουλο της «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» κ. Χρήστο Κανλή και από τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Κώστα Κατιμερτζόγλου μια απότομη αύξηση των προϋπολογισθέντων κονδυλίων του δήμου για δημοσιεύσεις από 1.500 ευρώ σε 6.500 ευρώ.

Ο κ. Κανλής ενημέρωσε επίσης ότι πρόσφατα σε συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής 4 τιμολόγια του δήμου κατευθύνθηκαν προς συγκεκριμένη διατοπική εφημερίδα, κάτι το οποίο μπορεί να είναι νόμιμο, ωστόσο αν δεν συνοδεύεται με μια συνολική πολιτική ενίσχυσης του τοπικού τύπου παραβιάζει κανόνες ισοτιμίας μεταξύ των ΜΜΕ, θέτοντας, όπως είπε, και ζήτημα δημοκρατίας. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χατζησαββίδης απάντησε ότι η αύξηση έγινε από τις Υπηρεσίες του δήμου, δεν μπορεί να γνωρίζει για κάθε κωδικό εξόδων και δεσμεύτηκε να ερευνήσει το θέμα και να απαντήσει άμεσα. Δήλωσε δε ότι: «και σε αυτό το θέμα θα υπάρξει διαφάνεια και δεν πρόκειται να δώσουμε χρήματα για να προβληθεί κάποιος». Τη σκυτάλη των ερωτήσεων πήρε ο τέως δήμαρχος κ. Ηρακλής Γκότσης που επανέλαβε καταγγελία του ότι επί δημαρχίας προηγούμενου από αυτόν δημάρχου συγκεκριμένη τοπική εφημερίδα εισέπραττε με διαφόρους τρόπους χιλιάδες ευρώ σε τακτική βάση.

Η θέση της εφημερίδας μας

Είναι πάγια τακτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δημοσιεύουν οι δήμοι ανακοινώσεις και οικονομικά στοιχεία στον Τύπο για λόγους διαφάνειας. Αυτό καθιερώθηκε από την Πολιτεία για να ενισχύσει εμμέσως τον έντυπο Τύπο, ώστε να μπορεί να συνεχίζει το έργο του. Ως έργο θεωρείται βεβαίως η ενημέρωση και όχι η διαπλοκή. Δυστυχώς πολλοί δήμοι στηριζόμενοι νομότυπα στην σχετική διάταξη δημιουργούν περίεργες σχέσεις με τα ΜΜΕ ζητώντας ανταλλάγματα συνοδευόμενα παράλληλα με διαφημιστικά πακέτα και άλλες παροχές.

Εμείς δεν αμφισβητούμε την ακεραιότητα του κ. Χατζησαββίδη ο οποίος διακρίνεται για το ήθος του και την διαφάνεια σε όλες του τις πράξεις ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών και θεωρούμε ότι θα διαλευκάνει το ζήτημα και θα προστατέψει το κύρος του θεσμού που υπηρετεί σε όλη τη διάρκεια της θητείας του. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι εξηγήσεις που θα δοθούν από τις Υπηρεσίες του δήμου θα είναι πειστικές και δεν σχετίζονται με «δημόσιες σχέσεις» κάποιων.

Εμείς δεν κατηγορούμε την δημοτική αρχή ούτε τα ΜΜΕ στα οποία κατευθύνονται ή θα κατευθυνθούν χρήματα του δήμου, εφόσον θα τηρηθεί η διαφάνεια και η νομιμότητα. Ωστόσο η υποχρεωτικότητα των δημοσιεύσεων (μόνο σε έντυπα μέσα ημερήσια ή εβδομαδιαία) που πρόκειται σύντομα να καταργηθεί, λειτουργεί εκ των πραγμάτων ως σοβαρή οικονομική ενίσχυση συγκεκριμένων Μέσων ή Μέσου ενημέρωσης από τον δήμο και αν νομότυπα κατευθύνεται κάπου χωρίς να υπάρχουν παράλληλα πολιτικές ενίσχυσης του Τοπικού Τύπου, τότε δικαίως θα πει κάποιος ότι «το νόμιμο δεν  είναι και ηθικό» και υπάρχει εύνοια για συγκεκριμένους λόγους προς ΜΜΕ.

Ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή

Με αυτή την έννοια ερωτήματα δημιουργεί η στάση της δημοτικής αρχής η οποία επί ένα ολόκληρο χρόνο δεν ενδιαφέρθηκε να συνομιλήσει με την ΙΟΝΙΑΝΕΤ.GR για τα προβλήματα του Τοπικού Τύπου και τις απόψεις μας για την Πόλη, μιας και η εφημερίδα μας είναι η μόνη αποκλειστικά τοπική εφημερίδα, με την έννοια ότι ασχολείται δημοσιογραφικά κατά 99%  μόνο με την πόλη της Ν.Ιωνίας καλύπτοντας με ρεπορτάζ εκατοντάδες κατ’ έτος εκδηλώσεις του δήμου, των δημοτικών παρατάξεων και των τοπικών συλλόγων, ενώ οι συντελεστές της και προσωπικά ο υπογράφων συμμετέχουν ενεργά στα κοινά της πόλης μας.Αυτό διαφοροποιεί την ΙΟΝΙΑΝΕΤ.GR από άλλες αξιόλογες, οι περισσότερες, έντυπες και ηλεκτρονικές διατοπικές εφημερίδες που εντός της ύλης τους, μεταξύ άλλων δήμων, αναφέρουν και κάποια νέα του δήμου Ν.Ιωνίας.

Επίσης απορίες δημιουργεί η άρνηση της Δημάρχου κας Θωμαϊδου, επί 2 μήνες, να απαντήσει σε πρωτοκολλημένη επιστολή του υπογράφοντος(10/6) ως εκδότη της ΙΟΝΙΑΝΕΤ.GR σχετικά με αίτημα έκτακτης επιχορήγησης από τον δήμο, ώστε να μπορέσει η εφημερίδα μας να συνεχίσει το έργο της, μιας και τα έσοδά της από διαφημίσεις τοπικών κυρίως επιχειρήσεων έχουν λόγω της πανδημίας μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Δηλαδή τέθηκε δημόσια από την εφημερίδα μας και ταυτόχρονα ως αίτημα σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις η ανάγκη οικονομικής συνδρομής για να συνεχίσει απρόσκοπτα να έχει η πόλη μας μια Ιωνιώτικη δημοσιογραφική φωνή, που διανύει τα 14 χρόνια καθημερινής παρουσίας, μαζί και δίπλα με τους Ιωνιώτες. Επιπλέον τονίσαμε στο αίτημά μας ότι η ΙΟΝΙΑΝΕΤ.GR όλα αυτά τα χρόνια δεν έλαβε από τον δήμο ούτε ένα ευρώ επιχορήγηση ή κάποιο διαφημιστικό πακέτο, ενώ η ίδια ήταν χορηγός επικοινωνίας σε πολλές εκδηλώσεις του δήμου.

Επιπλέον ερωτήματα μάς προκαλεί η απουσία μέχρι στιγμής ανταπόκρισης και από την παράταξη της κας Δημάρχου «Δύναμη Προοπτικής» σε αίτημά μας για ετήσια συνδρομή,(μιας και από τον Μάρτιο η εφημερίδα μας ανακοίνωσε δημόσια ότι δέχεται και συνδρομητές, πολίτες και φορείς).Σημειώνουμε ότι όπως θετικά ανταποκρίθηκαν όλες οι δημ. παρατάξεις, η «Δύναμη Προοπτικής» μάς απέστειλε ιδιαίτερα θετική επιστολή συνδρομής όλων των στελεχών της που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα μας στις 2/6/20 ,δείτε εδώ. Υποσχέσεις που δεν τηρούνται και δίνονται για το θεαθήναι; Ενοχλητική η εφημερίδα μας για την έντιμη κριτική της; Αδιαφορία για τον Τοπικό τύπο; Αμέλεια; Τι από όλα αυτά ισχύει;

Η εφημερίδα μας στα 14 χρόνια λειτουργία της και προσωπικά ο υπογράφων στα 30 συνολικά έτη ενεργούς παρουσίας στον Τοπικό τύπο, δεν επεδίωξαν και δεν υποχώρησαν σε «σχέσεις στοργής» με την εκάστοτε δημοτική αρχή και με κάθε άλλον πρόσωπο ή φορέα. Αναμένουμε λοιπόν απαντήσεις στα ερωτήματά μας γιατί θέλουμε να πιστεύουμε ότι η δημοτική αρχή και προσωπικά η κα Θωμαϊδου δεν εμφορούνται από τον πειρασμό τέτοιων σχέσεων με ΜΜΕ. Ωστόσο ισχύει και η φράση από τους Κυριακάτικους Ψαλμούς «ἔχουσι τὴν γνῶσιν οἱ φύλακες».

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

(εκδότης της καθημερινής εφημερίδας της Νέας Ιωνίας ΙΟΝΙΑΝΕΤ.GR)

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ