Διπλώματα αποφοίτησης στους σπουδαστές του Ιδρύματος “Τάκης Σινόπουλος”

Το βράδυ της Κυριακής (23/6), στην αυλή του Ιδρύματος «Τάκης Σινόπουλος – Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης», πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη αποχαιρετιστήρια εορτή της χρονιάς που πέρασε, η οποία περιελάμβανε την απονομή των διπλωμάτων αποφοίτησης στους μαθητές του Νεανικού Εργαστηρίου Ποίησης του Ιδρύματος, καθώς και την απαγγελία ποιημάτων.


Ο κ. ΜΑΪΝΤΑΣ
Προλογίζοντας την όμορφη αυτή ποιητική εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Τάκης Σινόπουλος», κ. Ξάνθος Μαϊντάς, ανέφερε πως: «Συγκεντρωθήκαμε απόψε εδώ για να τιμήσουμε αυτή τη βραδιά τους καινούργιους απόφοιτους του Εργαστηρίου Ποίησης και μέσα από αυτούς να τιμήσουμε και το Ίδρυμα «Τάκης Σινόπουλος», που τόσα μας έχει προσφέρει και τόσα προσπαθούμε να κάνουμε γι’ αυτό.», κι ακόμη επισήμανε πως: «Θέλω να πω λίγα λόγια για το Ίδρυμα και μετά θέλω να πω και λίγα λόγια-χαιρετισμό στον Δήμαρχο Ηρακλή Γκότση.».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μαϊντάς είπε πως: «Ξεκινώντας, λοιπόν, από το Ίδρυμα: μία από τις καλύτερες δημιουργίες του Ιδρύματος είναι το Εργαστήρι Ποίησης, το οποίο λειτουργεί εδώ και δώδεκα χρόνια, από το 2007. Και μία σειρά ανθρώπων πέρασαν από δω, έχουν επιλεγεί για το έργο τους, δηλαδή, έχουν καταθέσει ποιητική δουλειά. Με βάση αυτή την ποιητική δουλειά προσληφθήκανε και ακολουθήσανε ένα πρόγραμμα σπουδών διετίας, τρεις ώρες κάθε εβδομάδα, επί δύο χρόνια. Τον πρώτο χρόνο: Ελληνική Ποίηση. Εδώ, επιτρέψτε μου να πω, με την εξαιρετική ποιήτρια και φιλόλογο, την Τασούλα Καραγεωργίου. Σήμερα, είναι και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, η οποία με πολύ καλή εργασία (έχει δουλέψει πολύ στη ζωή της) έχει δώσει ποιητική δουλειά, προσέφερε πάρα πολλά στους μαθητές μας. Και κάτι ακόμα, που θα το πω και για τη Λιάνα Σακελλίου: Με πολλή αγάπη προς τα παιδιά, προς τους νέους ποιητές. Ο δεύτερος χρόνος ήταν η αγγλική και η αμερικανική ποίηση, με την ποιήτρια Λιάνα Σακελλίου. Τις δύο πρόσφατες συλλογές της Τασούλας Καραγεωργίου και της Λιάνας Σακελλίου τις συστήνω. Πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη μου, θα μου επιτρέψετε, από τις καλύτερες συλλογές του τελευταίου χρόνου. Η κ. Σακελλίου, ποιήτρια, καθηγήτρια στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος μέχρι πέρσι. Φέτος, ευτυχώς, δεν ήταν, και κατά συνέπεια ήταν πιο κοντά μας, γιατί ήταν πολύ δεμένη, και είναι, βέβαια, με το Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας, που έδωσε μαθήματα Αγγλικής και Αμερικανικής Λογοτεχνίας για άλλον έναν χρόνο, στο δεύτερο έτος σπουδών.».

Επίσης, ο κ. Μαϊντάς διευκρίνισε πως: «Από όλους εσάς αποφοιτήσανε φέτος έξι παιδιά, οι οποίοι θα είναι σήμερα μαζί μας για να πάρουν το αναμνηστικό δίπλωμα.», επίσης, επισήμανε πως: «Το Ίδρυμα και η ζωή του δεν σταματάει εδώ. Έχουμε και όσο δενόμαστε μαζί του όλο και μεγαλύτερη αγάπη για το Ίδρυμα. Και έχουμε βάλει μία σειρά εργασιών για το μέλλον. Σας λέω τις πιο πρόσφατες, που υπολογίζουμε να κάνουμε: Το 2019-2021, με πρόταση του ποιητή Γιάννη Παφίλη, που είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Και, μάλιστα, είναι το αρχαιότερο μέλος του Δ.Σ., σχεδόν απ’ την ίδρυση του Ιδρύματος. Απ’ το ’99, αν θυμάμαι καλά. Είναι μία πρόταση του Γιάννη Παφίλη, αφιερωμένη στους εθνικούς αγώνες των Ελλήνων, ο πρώτος χρόνος. Σε όλους τους αγώνες: Προεπαναστατικοί αγώνες, Κρητική Επανάσταση, Μακεδονικός Αγώνας, Μικρασιατική Εκστρατεία και καταστροφή, το Έπος του ’40, η Αντίσταση και ο Αγώνας της Κύπρου για την Ανεξαρτησία. Θα είναι 12 διαλέξεις . Έχουν τακτοποιηθεί όλες για τη φετινή χρονιά Θέλουμε να είναι στην Ιωνία. Κάποιες από αυτές, ίσως, να τις κάνουμε και πιο κεντρικά, στην Αθήνα. Θα είμαστε λίγο πιο διάσπαρτοι. Ο δεύτερος χρόνος θα είναι αφιερωμένος μόνο στον μεγάλο Αγώνα της ανεξαρτησίας της Ελλάδας το 1821, όπως έχει περάσει στην ελληνική και στην ξένη ποίηση.», και ακόμη πρόσθεσε πως: «Το. Δ.Σ. προφανώς αντέδρασε πολύ θετικά και με ενθουσιασμό σε μια τέτοια πρόταση και ήδη την υλοποιούμε. Είναι εδώ μαζί μας και ο Θανάσης Γαλανάκης, ένας εκ των νεαρών, ας μου επιτραπεί η έκφραση, δαιμόνιων φιλολόγων μας και ποιητών, που είναι μέσα στην έρευνα για το τι θα καταθέσουμε. Γιατί θα βγει και μία Ανθολογία. Δεν θα σας κουράσω πολύ. Περισσότερο το κάνω γιατί κρατάω καθυστέρηση για να έρθουν όλοι οι μαθητές μας, που είναι να πάρουνε το δίπλωμά τους. Υπάρχουν και άλλα σχέδια. Δεν θα τα πούμε όλα τώρα.».

Επίσης, ο κ. Μαϊντάς τόνισε πως: «Το Ίδρυμα προχωράει καλά και θέλει να προχωρήσει ακόμη καλύτερα, με μία δυναμική. Εγώ, προσωπικά, το προσδιορίζω πλέον. Και αυτές είναι οι σκέψεις μου για έναν προγραμματισμό πενταετίας του Ιδρύματος. Το Ίδρυμα πρέπει να παίξει έναν ρόλο στα πράγματα της Νέας Ιωνίας. Και μπορεί να το κάνει. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν περάσει απ’ το Ίδρυμα τουλάχιστον 10 ή 12 σχολεία, από Δημοτικά μέχρι και Λύκεια. Έχουμε επικοινωνία. Και έχουμε να πάμε και εμείς σ’ αυτούς.

Το δεύτερο, πρέπει να παίξει ρόλο συγκέντρωσης της ποίησης, σημείο αναφοράς στην Ελλάδα. Και το τρίτο: Πρέπει να προβάλλει την ελληνική ποιητική πραγματικότητα και στην Ευρώπη. Και ήδη έχουμε επικοινωνία. Ας πούμε: καταφέραμε τα τελευταία χρόνια ο Σινόπουλος να μεταφραστεί στα Αλβανικά, με προβολή του Ιδρύματος, με κόπο του Ιδρύματος. Και, επίσης, πρόσφατα μεταφράστηκε και στα Ισπανικά.», επισήμανε πως: «Μετά από όλα αυτά θα ήθελα να προσφωνήσω θετικά τον αξιότιμο Δήμαρχο της Νέας Ιωνίας, τον φίλο Ηρακλή Γκότση, και να τον ευχαριστήσουμε εκ μέρους του Ιδρύματος για την προσφορά που έκανε όλα αυτά τα χρόνια, που στήριξε ηθικά και υλικά το Ίδρυμα «Τάκης Σινόπουλος».», ενώ ολοκληρώνοντας απευθύνθηκε προς τον Δήμαρχο Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλή Γκότση, λέγοντάς του πως: «Ηρακλή, δεν θεωρώ ότι έχει τελειώσει η συνεργασία μας. Θα είσαι στον Δήμο, στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα σε έχουμε πάντοτε πολύ κοντά μας. Και πέρα από αυτό, σε έχουμε στην αγάπη μας.».


Η κ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ – Η κ. ΣΑΚΕΛΛΙΟΥ
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η κ. Τασούλα Καραγεωργίου, η οποία είπε μεταξύ άλλων πως: «Είναι μία πολύ ευφρόσυνη αυτή η εκδήλωση του τέλους, στην αυλή εδώ με τα παιδιά. «Παίρνουμε κι εμείς λίγο από τη νιότη τους», που λέει και ο Ρίτσος. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Ξάνθο για τα πολύ καλά και με πολλή γενναιοδωρία ειπωμένα λόγια του. Είμαι τυχερή που συνεργάζομαι μ’ αυτόν τον χώρο, που νομίζω ότι αθόρυβα και ουσιαστικά γράφει ιστορία στον χώρο των νεοελληνικών γραμμάτων. Έχω αυτή τη βεβαιότητα, ότι γράφεται μια ιστορία εδώ.», και ακολούθησε η κ. Λιάνα Σακελλίου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Θέλω να σας μεταφέρω τη συγκίνησή μου σήμερα. Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, αισθάνομαι πολύ συγκινημένη, που ολοκληρώνεται ένας κύκλος για τα παιδιά μας. Η επικοινωνία μέσα σ’ αυτόν τον χρόνο ήταν κάτι πάρα πολύ σημαντικό για εμένα, πολύ σπουδαίο στη ζωή μου. Είναι μια μέθεξη τόσων πραγμάτων, τόσο σπάνιων στιγμών από τη δική μου τη ζωή στη δική τους και έχουμε πολύ όμορφα αποτελέσματα. Αυτό, λοιπόν, το προϊόν αυτής της μέθεξης, που παράγει το Εργαστήρι, το οφείλουμε σε ένα εξαιρετικό Δ.Σ., στον Πρόεδρό του, τον κ. Μαϊντά, και στα μέλη του συμβουλίου, που είναι πάντοτε δίπλα μας και μας εμπιστεύονται. Και στα εξαιρετικά παιδιά, βέβαια, τα οποία βρίσκονται εδώ και μας ακούν, και μας δίνουνε πάρα πολλά. Κάθε χρονιά είναι διαφορετικά αυτά που μας δίνουν, κάθε χρονιά είναι κάτι καινούργιο. Ποτέ δεν επαναλαμβάνεται η χρονιά. Είναι κάτι καινούργιο πάντα και μια έκπληξη, θα έλεγα, γιατί το κάθε παιδί έχει κάτι διαφορετικό να δώσει, διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικά αποστάγματα απ’ τα δικά του διαβάσματα. Και αυτό είναι τόσο σημαντικό. Εμείς παραμένουμε ίδιες, αλλά τα παιδιά αλλάζουν και γίνονται κάτι πολύ όμορφο, για το οποίο νομίζω ότι θα το κρατάμε στη ζωή μας για πάντα.».

Ο κ. ΓΚΟΤΣΗΣ
Αμέσως μετά, ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης έδωσε τα διπλώματα στα αποφοιτήσαντα παιδιά και κατόπιν έλαβε τον λόγο, αναφέροντας πως: «Έτυχε και η ιστορία του Ιδρύματος ξεκίνησε όταν ήμουν εγώ Δήμαρχος τη δεκαετία του ’80. Είχα κάνει τότε αποδοχή του κληροδοτήματος. Μετά, λοιπόν, πέρασαν αρκετοί Δήμαρχοι, οι οποίοι όλοι συνέχισαν την προσπάθεια του Δήμου να στηθεί αυτή η δουλειά, που πραγματικά έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Εγώ δεν ήμουν σχετικός με την ποίηση και τη φιλολογία και τη λογοτεχνία, αλλά, όμως, περισσότερο από διαίσθηση καταλάβαινα ότι γίνεται μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά σε αυτόν τον χώρο. Και γιατί είχαν αναλάβει πολύ σοβαροί άνθρωποι αυτή την προσπάθεια, οι οποίοι ανιδιοτελώς και χωρίς υλικές ανταμοιβές προσφέρανε χρόνο απ’ τη δουλειά τους και πιθανά και όταν βοηθάει κανείς να γίνει μία προσπάθεια στερείται και κάποια άλλα ίσως που θα μπορούσε να έκανε. Το ’11, λοιπόν, που ξανά ανέλαβα Δήμαρχος, όταν ανέλαβε η δικιά μας η παράταξη το Δημοτικό Συμβούλιο,, σε δύσκολα χρόνια, οικονομικά τουλάχιστον, ειλικρινά σας το λέω: Το πρώτο ζήτημα που βάλαμε ήτανε να εξασφαλίσουμε χρήματα για τη λειτουργία του Ιδρύματος. Αυτό ήτανε το πρώτο. Κόβαμε από άλλα πράγματα, που πιθανά θα μας έφερναν κάποιες ψήφους, ας πούμε, αλλά θελήσαμε σαν Δημοτική Αρχή να υπάρχει αυτό το Ίδρυμα, να λειτουργεί και να κάνει αυτό το έργο, που όλοι σας εδώ γνωρίζετε ότι έχει γίνει. Δυστυχώς, δεν μπορούσαμε να παρέχουμε περισσότερη υλική βοήθεια, ώστε να γίνουν και περισσότερα πράγματα. Τα έχουμε κουβεντιάσει πάρα πολύ με τον Ξάνθο για πολύ περισσότερα πράγματα, αλλά ήτανε πολύ περιορισμένες οι οικονομικές δυνατότητες που είχαμε, λόγω των μνημονιακών πολιτικών και γενικά τις περικοπές, που είχανε γίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δηλαδή, αν φανταστείτε ότι η τακτική επιχορήγηση από το ’11 και μετά είχε περιοριστεί κατά 60%. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι ήτανε πολύ δύσκολα για μας να μπορούμε να κάνουμε αυτά που είχαμε στο μυαλό μας. Όμως, σαν Δήμος στηρίξαμε και το Ίδρυμα «Τάκης Σινόπουλος», και το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., το Κέντρο Ανάδειξης Μικρασιάτικου Πολιτισμού και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις, που γινόντουσαν εκατοντάδες κάθε χρονιά.».


Επίσης, ο κ. Γκότσης επισήμανε πως: «Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, αυτό πιθανά να μην εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους Ιωνιώτες, θεωρώ ότι το Ίδρυμα θα υπάρχει για εμάς, που έχουμε μια σημαντική δύναμη στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα το απαιτήσουμε να υπάρχει, να συνεχίσει τη δουλειά του και την προσφορά του σε αυτόν τον χώρο που λειτουργεί. Και επειδή σιγά-σιγά καλυτερεύανε οι οικονομικές δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο, θα απαιτήσουμε να είναι πολύ καλύτερες και οι δυνατότητες που θα δίνει ο Δήμος στο Ίδρυμα.», ενώ ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Πιστεύω ότι όσοι από τους δημοτικούς συμβούλους έχουνε μια ελάχιστη επαφή με αυτόν τον χώρο, έχουν εκτιμήσει και έχουν καταλάβει ότι η προσφορά του Ιδρύματος ξεπερνάει τον Δήμο μας, έχει αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα, πιθανά και πανευρωπαϊκά. Αυτό, λοιπόν, να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει. Απευθύνομαι προς το Δ.Σ. πρώτα και κύρια, γιατί πιθανά θα έχει αγωνία ο Ξάνθος. Θα συνεχίσει να υπάρχει και να λειτουργεί και να παράγει το έργο που έχει παράξει μέχρι τώρα. Ευχαριστώ.».


ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ
Ακολούθως, μαθητές του Νεανικού Εργαστηρίου Ποίησης ανέγνωσαν ποιήματά τους και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα ποτήρι κρασί, κατά τα ειωθότα του Ιδρύματος «Τάκης Σινόπουλος».

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Τέλος, οφείλουμε να αναφέρουμε πως μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν στην εκδήλωση: η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φιλίππα Αθυμαρίτου, ο ποιητής κ. Γιάννης Παφίλης, καθώς και ο σκηνοθέτης κ. Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ