Δώρο Πάσχα 2021: Πώς θα γίνει φέτος η καταβολή στους δικαιούχους

Αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Οι πρώτες πληροφορίες για την καταβολή του Δώρου Πάσχα για φέτος – Το μοντέλο των δύο δόσεων και η προθεσμία πληρωμής.

Το δώρο Πάσχα 2021 θα καταβληθεί στους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, κατά το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε και για το δώρο Χριστούγεννων, δηλαδή, θα γίνουν δύο πληρωμές: μία από το κράτος και μία από τους εργοδότες. 

Οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι το δώρο Πάσχα αναμένεται να καταβληθεί στην ώρα του, έως και την Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου 2021. Ωστόσο, η καταβολή του θα γίνει σε δύο δόσεις. 

Το κράτος θα πληρώσει την αναλογία για την χρονική περίοδο αναστολής της σύμβασης εργασίας, εντός του πρώτου 4μήνου, με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ενώ ο εργοδότης θα πληρώσει την αναλογία για την χρονική περίοδο κατά την οποία ο μισθωτός εργάστηκε κανονικά, πάντα εντός του 4μήνου Ιανουάριος – Απρίλιος, με βάση υπολογισμού τον ονομαστικό μισθό του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του newmoney.gr, οι εργαζόμενοι που είναι ή θα μπουν σε αναστολή μέσα στο χρονικό διάστημα από 1.1.2021 μέχρι 30 Απριλίου και λαμβάνουν μισθό άνω των 534 ευρώ που είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού που δίνει το κράτος θα έχουν απώλειες στο ποσό του δώρου Πάσχα. Όσες περισσότερες είναι οι ημέρες αναστολής τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση του δώρου. Αν ο μισθός κάποιου κυμαίνεται κοντά στα 534 ευρώ, τότε οι απώλειες θα είναι σχεδόν μηδαμινές.

Με αυτή τη βάση, όσοι εργαζόμενοι μπήκαν ή θα μπουν σε αναστολή το διάστημα 1η Ιανουαρίου 2021 ως 30 Απριλίου 2021 θα λάβουν μειωμένο δώρο Πάσχα και σε δύο φάσεις, αφού οι εργοδότες θα καταβάλλουν το δώρο που αναλογεί με τις ημέρες που εργάστηκαν αυτό το διάστημα και το κράτος την αναλογία του δώρου για τις ημέρες που ήταν σε αναστολή.

Δώρο Πάσχα 2021: Τι ισχύει για τους ανέργους

Για τους ανέργους το Δώρο Πάσχα είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας ενώ χορηγείται ολόκληρο μόνο όταν οι επιδοτούμενοι εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου. Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

Τι ισχύει για όσους είναι σε αναστολή

Τον τρόπο υπολογισμού για το δώρο του Πάσχα 2021 για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ορίζει διάταξη στο νομοσχέδιο με τις κατεπείγουσες διατάξεις για την πανδημία του κορωνοϊού.

Τροπολογία που κατατέθηκε στις 31 Μαρτίου 2021 στο νομοσχέδιο, ορίζει ότι καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό το ποσό του επιδόματος εορτών του Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας, στους εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή εντός του χρονικού διαστήματος από την 1.1.2021 έως την 30.4.2021.

Το επίδομα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και καταβάλλεται απευθείας στους εργαζόμενους. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η δαπάνη θα είναι ύψους 185 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ

Κάντε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here