Δράση κοινωνικής αλληλεγγύης από την Κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Νέας Ιωνίας

Μ. Σάββατο της Ανάστασης και Κυριακή του Πάσχα, δύο μέρες μ’ έναν μεγάλο συμβολισμό για τον Χριστιανισμό όπου γης που φέτος η πανδημία στέρησε από τους περισσότερους να τις γιορτάσουν με τον παραδοσιακό τρόπο, αφού οι περιορισμοί ήταν αυστηροί και κατά κανόνα ακολουθήθηκαν. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα όπου η μαγειρίτσα, το αρνάκι ,το κατσικάκι και τα κόκκινα αυγά συντροφεύουν τις υπερβολικές γαστρονομικές προτιμήσεις των ημερών, όπου ο χορός και το τραγούδι βρήκε διέξοδο μέσα από τις αυλές και τα κάγκελα των μπαλκονιών, κάποιοι συνάνθρωποί μας βιώνουν τον δικό τους Γολγοθά, αναμένοντας την ελπίδα, την Ανάσταση της καθημερινής τους ζωής. Είναι όλοι αυτοί, οι κατατρεγμένοι και οι άποροι, οι ηλικιωμένοι με κινητικά προβλήματα, όλοι όσοι οι υπόλοιποι οι «υγιείς», οι έχοντες και κατέχοντες κομψά-κομψά αποκαλούν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Είναι οι μοναχικοί άνθρωποι που κάθε τέτοιες μέρες στριφογυρνάνε μ’ ένα κόμπο στην καρδιά.

Αυτούς λοιπόν τους συνανθρώπους μας κάποιοι τους νοιάζονται, είναι όλα αυτά τα δίκτυα πολιτών και φορέων αλληλεγγύης που έχουν αγκαλιάσει κάθε πόλη, τα κοινωνικά παντοπωλεία των δήμων, η τοπική αυτοδιοίκηση, η Εκκλησία, οι ευαίσθητοι συνάνθρωποί μας που μεμονωμένα και σιωπηρά προσφέρουν.

Με εθελοντές το γιορτινό τραπέζι

Ο Δήμος Ν.Ιωνίας, κοινωνικά ευαίσθητος, με μια Κοινωνική υπηρεσία που έχει να παρουσιάσει ένα πολύχρονο , σημαντικό και άοκνο έργο, με Κοινωνικό παντοπωλείο από τα πρώτα που ιδρύθηκαν στη χώρα μας και με πολυμελές δίκτυο εθελοντών, με δομές υποστήριξης σε ιματισμό, φάρμακα(παλαιότερα), μ’ ένα δραστήριο Κέντρο Κοινότητας, έδωσε το παρόν και αυτή τη δύσκολη για όλους μας περίοδο με πολλαπλές δράσεις υποστήριξης.

Ειδικότερα το Σαββατοκύριακο (18-19/4) οργάνωσε όλη την αναγκαία υποδομή και με ένα δίκτυο εθελοντών προσέφερε σε δεκάδες συμπολίτες μας φαγητό, προσφορά της Περιφέρειας Αττικής. Οι εθελοντές συγκεντρώθηκαν Σάββατο απόγευμα και Κυριακή πρωί του Πάσχα στο κτίριο της Κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου μας, συντονίστηκαν από τα στελέχη της, τοποθέτησαν τα φαγητά σε σακούλες και με αυτοκίνητα και μηχανάκια διένειμαν τα φαγητά στα σπίτια των συμπολιτών μας.

Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ ήταν παρούσα και κατέγραψε αυτή τη διάθεση προσφοράς και μίλησε με τα στελέχη της Κοινωνικής υπηρεσίας, τους εθελοντές και την Δήμαρχο κ. Θωμαϊδου που ήταν παρούσα το Μ.Σάββατο και υποδέχτηκε την Αντιπεριφερειάρχη κ. Λουκία Κεφαλογιάννη που συνόδευε το φορτηγό της Περιφέρειας.

Δηλώσεις στην ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr

Κατ’αρχήν μιλήσαμε με τους εθελοντές της δράσης. Παρούσες μεταξύ τους οι εθελόντριες και δημοτικοί σύμβουλοι, η κ. Σακκαλόγλου(Αντιδήμαρχος Καθαριότητας) και η κ. Ακιανίδου (πρώην Αντιδήμαρχος Κοινωνικής προστασίας) οι οποίες μας δήλωσαν ότι ο εθελοντισμός είναι βασικό στοιχείο της ζωής τους σε διάφορους τομείς και αισθάνονται ιδιαίτερα χαρούμενες που συμμετέχουν στη διανομή φαγητού και πρόθυμα θα αναλάβουν όποιες διανομές τους ανατεθούν. Άλλες εθελόντριες όπως οι κυρίες Όλγα και Ευγενία συμμετέχουν για πρώτη φορά σε τέτοια δράση και δεν τους απασχολεί που λίγες ώρες πριν την Ανάσταση δεν θα είναι στο σπίτι τους, αλλά θα γυρνάνε στην πόλη, ενώ ο κ. Φώτης δηλώνει ότι με ευχαρίστηση ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του δήμου, να βοηθήσει, τέλος ο κ.Δημήτρης υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου επί δημαρχίας Γκότση δηλώνει ότι συμμετέχει ως εθελοντής σε ότι χρειαστεί και ειδικότερα αυτές τις μέρες που πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν λόγω της καραντίνας αυξημένες ανάγκες.

Η κ. Παπαδοπούλου

Αναλυτικά ενημέρωσε την εφημερίδα μας η Διευθύντρια της Κοινωνικής υπηρεσίας κ. Φωτεινή Παπαδοπούλου που απάντησε στις ερωτήσεις μας, «είμαστε εδώ, εργαζόμενοι της Κοινωνικής υπηρεσίας, από τον ΟΠΑΝ, το ΚΕΒΡΕΦΟ και άλλοι εθελοντές για να διανείμουμε τρόφιμα σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας. Είμαστε εδώ σήμερα και αύριο Πάσχα όχι ως εργαζόμενοι, αλλά στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης, μια προσφορά αγάπης ,όσο για τους εθελοντές μας ενημέρωσε ότι στη δράση συμμετέχουν περίπου 30 που θα μοιράσουν συνολικά 460 μερίδες φαγητού το διήμερο. Η κ. Παπαδοπούλου μάς ενημέρωσε επίσης ότι παρόλο που δεν υπάρχει πλέον το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», οι Κοινωνικοί λειτουργοί και οι νοσηλεύτριες των ΚΑΠΗ του δήμου, είναι όλη αυτή την περίοδο της καραντίνας στην πρώτη γραμμή φροντίζοντας τους ανήμπορους συνανθρώπους μας (φάρμακα, τρόφιμα σε συνεργασία με την Εκκλησία, ψυχολογική υποστήριξη από ψυχολόγους και είδη πρώτης ανάγκης).Όσο για το τηλ. γραμμή υποστήριξης του δήμου, το 15909, η κ. Παπαδοπούλου μας λέει ότι καθημερινά δέχεται πάνω από 40 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν διεκπεραιωθεί περισσότερα από 350 αιτήματα. Τέλος μας ανακοίνωσε το ευχάριστο ότι σύντομα θα ενεργοποιηθεί και πάλι το «Βοήθεια στο σπίτι», με προσλήψεις προσωπικού, «τώρα πλέον προσαρμοστήκαμε στις δυσκολίες και θα το πάμε μέχρι τέλους, όσο χρειαστεί» μας λέει, ενώ ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή για την στήριξή της στους εργαζόμενους της Κοινωνικής υπηρεσίας και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Βλασσά . Ο Προϊστάμενος της Κοινωνικής υπηρεσίας κ.Μιχάλης Σουρμελής συμπλήρωσε την ενημέρωσή μας ως υπεύθυνος της οργάνωσης των ομάδων διανομής για τον τρόπο που θα γίνει η διανομή τροφίμων το διήμερο.

Η κ. Θωμαϊδου

Δηλώσεις στην εφημερίδα μας έκανε και η Δήμαρχος κ. Θωμαϊδου, η οποία μας είπε , «θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους τη Κοινωνικής υπηρεσίας και των άλλων νομικών προσώπων του δήμου, τους εθελοντές που παρόλο ότι είναι μια δύσκολη μέρα βρίσκονται εδώ για να προσφέρουν αγάπη στον κόσμο που υποφέρει. Η Κοινωνική μας υπηρεσία είναι η καλύτερη και θα συνεχίζουμε να την στηρίζουμε με κάθε τρόπο, ενώ ήδη έχουμε ζητήσει να επανεργοποιηθεί το «Βοήθεια στο σπίτι», σε μια μόνιμη βάση, είναι από τις προτεραιότητές μας».

Η κ. Κεφαλογιάννη

Το φορτηγό με τις μερίδες φαγητού συνόδευε η Αντιπεριφερειάρχης Β.Τομέα Αττικής κ. Λουκία Κεφαλογιάννη η οποία μας δήλωσε, « η σημερινή δράση της Περιφέρειας Αττικής αφορά την διανομή φαγητού στους 12 δήμους του Βόρειου Τομέα με σκοπό να στηρίξουμε τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Ο κάθε δήμος μας ενημέρωσε πόσοι συνάνθρωποι έχουν ανάγκη και η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε. Το Σαββατιάτικο φαγητό περιλαμβάνει μαγειρίτσα και το Πασχαλινό αρνί και τα δύο με σαλάτα, αυγά , τσουρέκι, όλα καλής ποιότητας. Είναι η πρώτη μας δράση μέσω καραντίνας, αλλά η Περιφέρεια ετοιμάζει και καθημερινά συσσίτια σε όλους τους δήμους αρμοδιότητάς της και τώρα βρισκόμαστε στον σχετικό διαγωνισμό». Η κ. Θωμαϊδου στη συνέχεια ευχαρίστησε την Περιφέρεια για τη συνδρομή της και εξήρε την καλή συνεργασία που υπάρχει σε διαρκή βάση με τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη και την Αντιπερειφερειάρχη κ. Κεφαλογιάννη η οποία με τη σειρά της ευχαρίστησε την κ. Θωμαϊδου γιατί την καλή σχέση που έχουν και η οποία δήμαρχος «βοηθάει σε ότι χρειαστεί η Περιφέρεια για το καλό της Ν.Ιωνίας».

Η δράση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, οι εθελοντές εκπλήρωσαν ένα κοινωνικό έργο ιδιαίτερα σημαντικό λόγω των ημερών και δεκάδες συμπολίτες μας προμηθεύτηκαν τα απαραίτητα για το γιορτινό τους τραπέζι.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ