Δύναμη προοπτικής: Το ψήφισμα που προτείναμε για την «Αγία Σοφία»

Νέα Ιωνία 15/07/2020

Δύναμη Προοπτικής: «Εκφράζουμε τη φωνή της πόλης μας για την Αγιά Σοφιά»

Είναι λυπηρό για την πόλη μας, της οποίας οι ρίζες έρχονται από τη γη της Ιωνίας, άρα γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει ελληνισμός, ότι δεν κατάφερε να καταλήξει το Δημοτικό της Συμβούλιο σε ένα ομόφωνο ψήφισμα για την πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί!

Θεωρούμε, λοιπόν, χρέος ως Δημοτική Παράταξη που έχει την ευθύνη της διοίκησης να κάνουμε γνωστό στους δημότες μας το ψήφισμα που προτείναμε εμείς στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 13 Ιουλίου 2020.

Είμαστε βέβαιοι όμως ότι με το ψήφισμά μας εκφράζεται η φωνή της πόλης μας!!

Ακολουθεί το ψήφισμα:

Η μετατροπή του συμβόλου του Οικουμενικού Ελληνισμού και μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Του Θεού Σοφίας, της Αγιά Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, με απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης, σε τζαμί πλήττει βάναυσα την ιστορική μας μνήμη και τις παρακαταθήκες μας.

Ο Ελληνοχριστιανικός πολιτισμός προσέφερε στην παγκόσμια κοινότητα αυτό τον Ιερό Ναό, μεταξύ άλλων, ως πολύτιμο και ανεπανάληπτο μνημείο που μπορεί και πρέπει να ενώνει τα διεστώτα!

Η εργαλειοποίηση του μνημείου αυτού  για προφανείς πολιτικούς λόγους αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι τελικά οι συμβολισμοί δεν είναι άνευ ουσίας!

Τα σύμβολα είναι η κληρονομιά του χθες αλλά και το χρέος του σήμερα και δεν πρέπει επ’ ουδενί να θεωρούνται κεκτημένα!

Απαιτούμε  την  προστασία των αξιών και των συμβόλων ως δομικών στοιχείων της μνήμης που δεν σβήνει ποτέ αλλά διαφυλάττει την ιστορία και δίνει την προοπτική στους λαούς.

Συντασσόμαστε ανεπιφύλακτα με το αίτημα της άρσης κάθε μονομερούς κίνησης από την Τουρκική Κυβέρνηση και την επαναφορά του προηγουμένου καθεστώτος στην Αγιά Σοφιά.

Καλούμε όλες και όλους σε αυτοσυγκράτηση και ψύχραιμη θεώρηση των γεγονότων. Οφείλουμε να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία της αξιοπρέπειας και της πίστης στις αξίες της καταγωγής μας.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και συντασσόμαστε με το ψήφισμα (13/07) της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) του ανώτατου συλλογικού οργάνου όλων των Δήμων της χώρας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας:

  • καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης, ζητά την άρση του διατάγματος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το οποίο η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη μετατρέπεται από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος,
  • απαιτεί το σεβασμό του διεθνούς δικαίου,
  • αποκηρρύσει τις προκλητικές φονταμενταλιστικές ενέργειες της Τουρκικής ηγεσίας που πλήττουν την ιστορική μας μνήμη, το εθνικό και θρησκευτικό μας αίσθημα.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ