Εγκαίνια για την Έκθεση ιστορικών κειμηλίων της συλλογής “Κατσαμπάνη”

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ «ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ», ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ, Η ΕΚΘΕΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ «ΚΑΤΣΑΜΠΑΝΗ»

Το απόγευμα του Σαββάτου (4/5), στον φιλόξενο χώρο εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Πολύκεντρου «Ηλέκτρα Αποστόλου», στο Ηράκλειο Αττικής, εγκαινιάστηκε η εξαιρετική Έκθεση Ιστορικών Κειμηλίων της Συλλογής του κ. Χρήστου Κατσαμπάνη, την οποία διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 11 Μαΐου, δίνοντας τη μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν από κοντά αυθεντικές ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, άρματα της Επανάστασης του 1821, παλαιότυπα με αναφορά στον Ελληνικό Πολιτισμό, σπάνια ιστορικά βιβλία, χάρτες και γκραβούρες, καθώς και εκθέματα που προσδιορίζουν γεωγραφικά τη Μακεδονία υπό την επιμέλεια ξένων χαρτογράφων και συγγραφέων.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ-ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
Τη σπονδυλωτή εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης προλόγισε και παρουσίασε η δημοσιογράφος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ηρακλείου Αττικής «Επικοινωνία 94 FM» κ. Δήμητρα Μπαλαρή και αμέσως μετά ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, κ. Νικόλαος Μπάμπαλος, απεύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε σήμερα στην πόλη μας την Έκθεση Ιστορικών Κειμηλίων του κ. Κατσαμπάνη. Είναι πολύ σημαντικό πράγμα να έχουμε μνήμη, να ξέρουμε την Ιστορία μας και ταυτόχρονα είναι εξίσου σημαντικό να τιμούμε την Ιστορία μας.», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλες και όλους όσοι συνετέλεσαν στην προετοιμασία και το στήσιμο της σημαντικής αυτής έκθεσης.

Η κ. ΑΪΒΑΤΖΙΔΟΥ-ΠΟΡΙΩΤΟΥ
Κατόπιν, χαιρετισμό απεύθυνε και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Δημοσίων Σχέσεων, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Δέσποινα Αϊβατζίδου-Ποριώτου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Νομίζω ότι ο καθένας κουβαλάει στην καρδιά του κομμάτια από δω μέσα, κοιτώντας δεξιά, αριστερά κάτι του θυμίζει∙ κάποιο ανάγνωσμα, κάποια εικόνα, κάποια ιστορία του παππού, κάποιο ιστορικό βιβλίο, κάτι που όλοι μέσα μας έχουμε αναπόσπαστο και το έχουμε φυλαγμένο στην καρδιά μας. Και αυτό κανείς και ποτέ δεν μπορεί να μας το καταργήσει. Είμαστε εδώ, λοιπόν, για να δηλώνουμε τις αντιστάσεις μας και να παρουσιάζουμε την Ιστορία της μικρής αυτής χώρας με την τεράστια πολιτιστική και πολιτισμικό δράση και δουλειά.».

Η κ. ΣΟΓΙΑ
Στη συνέχεια, η εκπαιδευτικός, αφηγήτρια, υπεύθυνη για τη σκηνοθεσία και τη δραματουργική σκηνοθεσία της καλλιτεχνικής παράστασης που ακολούθησε, με τίτλο: «Το ‘χει καμάρι η λεβεντιά κι ο κλέφτης περηφάνια», κ. Κωνσταντίνα Σόγια, έλαβε τον λόγο αναφέροντας πως: «Πρώτα θα ασχοληθούμε με τις κοινωνικές συνθήκες και τους λόγους για τους οποίους εμφανίστηκαν οι κλέφτες και οι αρματωλοί∙ Θα ασχοληθούμε με τα χαρακτηριστικά τους, δηλαδή, τις στολές, τις ενδυμασίες, τις φορεσιές τους, την ηλικία τους, τα φυσικά τους χαρακτηριστικά, την ψυχοσύνθεσή τους σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, που αναπτύχθηκαν αυτά τα σώματα και, στο τέλος, θα καταλήξουμε πραγματικά στα ίδια τα πρόσωπα των κλεφτών και των αρματωλών με πολύ όμορφους ήχους και τραγούδια από τον κ. Θεολόγο και το συγκρότημά του».

Ο κ. ΚΑΤΣΑΜΠΑΝΗΣ
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο συλλέκτης-ερευνητής κ. Χρήστος Κατσαμπάνης, ο οποίος διευκρίνισε μεταξύ άλλων πως: «Η Έκθεση περιλαμβάνει παλαιότυπα με αναφορά τον Ελληνικό Πολιτισμό και τον γεωγραφικό προσδιορισμό της Μακεδονίας, μέσα από χάρτες και παλιά βιβλία του 15ου, 16ου, 17ου αιώνα. Το δεύτερο στοιχείο που παρουσιάζει η Έκθεση είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός όπλων της Επανάστασης του 1821 και παλιές φορεσιές, φορεμένες από τους ανθρώπους της επαναστατικής περιόδου, αλλά και μετέπειτα. Έχουμε παραπάνω από 600 αυθεντικά και γνήσια εκθέματα, που δείχνουν την Ελληνική Ιστορία και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Και, βεβαίως, η Έκθεση θα είναι μέχρι και τις 11 του μηνός, οπότε μπορεί να έρθει ο κόσμος να τη δει μέχρι τότε, καθώς αξίζει να δει την Ιστορία του μέσα από τα εκθέματα που προέρχονται από όλη την Ελλάδα.», ενώ λίγο αργότερα δήλωσε στην «ΙΟΝΙΑΝΕΤ» πως: «Όπως και πριν από τρία χρόνια, που είχα έρθει πάλι εδώ στο Ηράκλειο και ο κόσμος αγκάλιασε την Έκθεση, πιστεύω να συμβεί το ίδιο και αυτή τη φορά. Και με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής, που με κάλεσε πάλι να παρουσιάσω αυτή την έκθεση, καθώς μπορεί να έχω σπίτι εδώ, όμως πλέον ζω στην Καλαμάτα από όπου κατάγομαι.», προσθέτοντας πως: «Έχω αφιερώσει τη ζωή μου σ’ αυτό το πράγμα, το οποίο μου αρέσει, και όπου με καλέσουν σε όλη την Ελλάδα πηγαίνω με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και παρουσιάζω τα εκθέματα αυτά για ένα χρονικό διάστημα, κάνοντας ξεναγήσεις και στους μαθητές των σχολείων.».

ΑΦΗΓΗΣΗ
Η εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης συνεχίστηκε με ένα υπέροχο αφηγηματικό ταξίδι στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 σε συνδυασμό με ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που περιελάμβανε ιστορικές αφηγήσεις της κ. Κωνσταντίνας Σόγια με εμβόλιμες επίκαιρες μουσικές ανάσες από τον κ. Θεολόγο Παπανικολάου (στο τραγούδι και στο βιολί) και την ορχήστρα του, που αποτελείτο από τους κ.κ. Χρήστο Χάρη (κλαρίνο), Ηλία Μαυρίκη (λαούτο) και Γιάννη Φλουτσάκη (κρουστά), οι οποίοι παρουσίασαν με εκπληκτικό τρόπο παραδοσιακά τραγούδια και μανέδες.

Ο κ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Μάλιστα, αμέσως μετά από την ολοκλήρωση του καλλιτεχνικού προγράμματος, ο κ. Θεολόγος Παπανικολάου, αφού ευχαρίστησε όλες και όλους όσοι συνετέλεσαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Θα ‘θελα να πω πως το κλέφτικο τραγούδι είναι κομμάτι του δημοτικού τραγουδιού. Υιοθετήθηκε ως ένα καθαρό εθνικό πολιτισμικό προϊόν με διακριτά εθνικά χαρακτηριστικά και στοχεύσεις, και αποτέλεσε σημαντικό φορέα της εθνικής μας ταυτότητας. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η εξύμνηση της ελευθερίας. Όχι, όμως, η εθνική ελευθερία, αλλά η ατομική ευψυχία.».

Επίσης, οφείλουμε να εκθειάσουμε και την άψογα επιμελημένη έκδοση ενός πολυτελούς λευκώματος, που περιλαμβάνει πλήθος καλαίσθητων φωτογραφιών και σχολίων περί των εκατοντάδων εκτιθέμενων αντικειμένων, που πραγματικά αξίζει να προμηθευτεί κάθε επισκέπτης της σημαντικής αυτής Έκθεσης Ιστορικών Κειμηλίων.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Τέλος, να αναφέρουμε πως ανάμεσα στους παρευρισκόμενους διακρίναμε μεταξύ άλλων: τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κ. Γιώργο Πέτρου, τους Αντιδημάρχους Οικονομικών Υπηρεσιών και Υποδομών & Τεχνικών Έργων κ.κ. Μαριάννα Ζούρου και Ηλία Μοσχονά αντίστοιχα, τον Ιδρυτή και Διευθυντή της Ένωσης Πολιτισμού & Ανάπτυξης και Δάσκαλο Φωτογραφίας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κ. Γιάννη Γαλάνη, τον δημοτικό σύμβουλο κ. Αντώνη Καρανικόλα («Ηράκλειο, Ανθρώπινη Πόλη»), καθώς και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας κ. Γιώργο Νουβέλογλου.

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ