Εγκαινιάστηκε η αφιερωμένη στην κλωστοϋφαντουργία έκθεση “Διάστρας Τεχνουργήματα”

Το απόγευμα της Τετάρτης (16/10), στο Πολιτιστικό Κέντρο «Παναιτώλιο» του Δήμου Νέας Ιωνίας, εγκαινιάστηκε η αφιερωμένη στα κλωστοϋφαντήρια Εικαστική Έκθεση, με τίτλο: «Διάστρας τεχνουργήματα», που διοργανώνει η «Καλλιτεχνική παρέα της Φλώρινας», υπό την αιγίδα του Ο.Π.Α.Ν. Νέας Ιωνίας.

Ο κ. Γεωργούδης
Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο Υπεύθυνος πολιτισμού του ΟΠΑΝ κ. Δημήτρης Γεωργούδης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι η εκδήλωση αυτή εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο των «Ιωνικών Ημερών», που κάνει ο Δήμος Νέας Ιωνίας.», προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως: « Θέλω να ευχαριστήσω πάρα-πάρα πολύ για τη συνεργασία τον Γιάννη και την Άννα Τσαμκόσογλου. Η δουλειά των παιδιών είναι εξαιρετική. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ έναν-έναν ξεχωριστά. Απλώς, διαλέχτηκε ο χώρος αυτός, ενώ πριν είχαμε μιλήσει αν μπορούσαμε κάτι να κάναμε μέσα σε χώρο υφαντηρίου, μια πάρα πολύ καλή ιδέα, αλλά πρακτικώς ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Και έτσι, λοιπόν, την κάνουμε εδώ, στον ωραίο χώρο του Παναιτώλιου, που ως χώρος αναδεικνύει τη συγκεκριμένη δουλειά πάρα πολύ καλά. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι δεν διαλέχτηκε επίτηδες η Νέα Ιωνία, αλλά διαλέχτηκε γιατί είναι η περιοχή στην οποία πραγματικά ήκμασε από τους Μικρασιάτες κατά κύριο λόγο η Ταπητουργία και η Υφαντουργία.».


Ο κ. Βάρβογλης
Επίσης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση των εγκαινίων της Έκθεσης, ο δάσκαλος των τμημάτων Ζωγραφικής Ενηλίκων του Ο.Π.Α.Ν. Νέας Ιωνίας, κ. Δημήτρης Βάρβογλης, αναφέρθηκε γενικά στον χώρο του «Παναιτωλίου» και ακόμη τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Το σημαντικό είναι ότι αυτή η έκθεση, κατά τη γνώμη μου ως καλλιτέχνη, ουσιαστικά φέρνει το παρελθόν στο παρόν με μια σύγχρονη ματιά.».


Ο κ. Ιωάννου
Κατόπιν, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δύναμη προοπτικής», κ. Ιωάννης Ιωάννου απεύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Δημάρχου Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινας Θωμαΐδου, η οποία δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Θα ήθελα να χαιρετήσουμε κάθε προσπάθεια, η οποία αναδεικνύει την ιστορία και την παράδοση της περιοχής μας.».

Η κ. Τσαμκόσογλου
Ακόμη, η Ζωγράφος-Εικαστικός, Απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Πολιτισμικές Σπουδές, Σημειωτική και Επικοινωνία, κ. Άννα Τσαμκόσογλου, η οποία είναι υπεύθυνη της συγκεκριμένης έκθεσης, δήλωσε στην «ΙΟΝΙΑΝΕΤ» πως: «Είμαστε η ομάδα του εικαστικού φόρουμ «Καλλιτεχνική παρέα της Φλώρινας», οι περισσότεροι απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας,. Η έκθεση αναφέρεται στα κλωστοϋφαντήρια. Ο τίτλος της είναι: «Διάστρας Τεχνουργήματα». Είναι μία ανάγκη του καλλιτέχνη να επιστρέψει πάλι στο παρελθόν, ώστε να προβληθούν ξανά όλες αυτές οι ξεχασμένες αξίες, που αφορούν σε όλα αυτά τα υφαντά αριστουργήματα, να ξαναβγούν στην επιφάνεια οι αργαλειοί. Το μήνυμά μας γενικά είναι πως στους καιρούς που ζούμε όσο πάμε και φθίνουμε στον μεταμοντέρνο αυτόν κόσμο μας. Επομένως, γυρίζουμε πάλι πίσω για να βρούμε τις χαμένες μας αξίες, τα ήθη και έθιμα  και να ονειρευτούμε πώς ήταν οι παλαιότεροι από εμάς.».

Τέλος, στα εγκαίνια της σημαντικής αυτής έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 25 Οκτωβρίου (Ώρες λειτουργίας: 09:30-13:00 & 18:30-21:00), παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέας Ιωνίας κ. Κωνσταντίνος Κουλούρης, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝ κ. Σπύρος Αμανατίδης, καθώς και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας κ. Γιώργος Νουβέλογλου.

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ