Εξαιρετική η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες από την Ο.ΔΙ.Κ. στο πλαίσιο των «Ημερών Υγείας 2019»

Μία εξαιρετικά σημαντική δράση εκπαίδευσης στις Α΄ Βοήθειες, από την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων (Ο.ΔΙ.Κ.) με τη συνεργασία του Ενιαίου Παραρτήματος Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης (Ν.Ι.Φ.Η.Μ.) της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε.), πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (26/11), στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας, στο πλαίσιο των ενημερωτικών εκδηλώσεων «Ημέρες Υγείας 2019», που διοργανώνει η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Νέας Ιωνίας, σε συνεργασία με υγειονομικούς φορείς της περιοχής.

Η κ. Γεωργιάδου
Την εκδήλωση χαιρέτησε η Πρόεδρος του Ενιαίου Παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ε.Α.Ε. κ. Ελισάβετ Γεωργιάδου, η οποία αναφέρθηκε λεπτομερώς στις εθελοντικού χαρακτήρα δράσεις της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, και αμέσως μετά ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και ιδρυτής της Ο.ΔΙ.Κ. κ. Κωνσταντίνος Φεζούδης, ο εκπαιδευτής και μέλος της ομάδας κ.Παναγιώτης Χατζημαλλής και η Νοσηλεύτρια κ. Σωτηρία Μπίλλη, αναφέρθηκαν σε ενδιαφέροντα διάφορα στατιστικά στοιχεία ατυχημάτων στην Ευρώπη, ενημέρωσαν σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα διάσωσης στην υπόλοιπη Ευρώπη, επέδειξαν τους τρόπους με τους οποίους προσεγγίζονται με ασφάλεια άτομα που χρειάζονται βοήθεια, έδωσαν πληροφορίες σχετικές με την τεχνική φάση της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, και ακόμη με γλαφυρό και παραστατικό λόγο αναφέρθηκαν σε πολύ χρήσιμες πληροφορίες για άλλες σημαντικές πρακτικές, που εμπίπτουν στον κρίσιμο τομέα της διάσωσης.

Η Ο.ΔΙ.Κ.
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, είναι μια ομάδα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.), που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη και λειτουργεί από τον Μάιο του 2008. Μάλιστα, είναι ενταγμένη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Ελλάδος, καθώς, επίσης, και στο Υ.Δ.Α.Σ. του Υπουργείου Εξωτερικών. Η διοίκηση του Οργανισμού εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, από όπου διενεργούνται ο συντονισμός και η ενημέρωση των μελών της αλλά και των πολιτών, και ήδη προετοιμάζει Βάσεις Ετοιμότητας και σε άλλους νομούς της χώρας. Ο δε σκοπός της είναι η εθελοντική προσφορά βοήθειας στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση και στην αποκατάσταση από μαζικές καταστροφές, όπως: Σεισμοί, εκτεταμένες πλημμύρες, θεομηνίες, δασοπυροσβέσεις κ.ά., αλλά και στην έρευνα και διάσωση ατόμων από αεροπορικά, ορειβατικά, ναυτικά και άλλα εν γένει ατυχήματα. Επίσης, ανάμεσα στους πολλούς στόχους της ομάδας είναι και η παροχή ή διαχείριση ανθρωπιστικής βοήθειας εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Το σημαντικότερο, όμως, όλων είναι το γεγονός πως απαρτίζεται από ευαισθητοποιημένους ειδικούς και άριστα εκπαιδευμένους εθελοντές, οι οποίοι είναι ανά πάσα στιγμή πανέτοιμοι να μεταβούν σε οποιαδήποτε περιοχή χρειαστεί, παρέχοντας τις σε πάρα πολλές περιπτώσεις σωτήριες για τους ανθρώπους υπηρεσίες τους.

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ