Εξαιρετική η εκδήλωση «1922-1923: Εκατό χρόνια μετά, το Μακρονήσι λύνει τη σιωπή του» στην Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας

Το απόγευμα της Τετάρτης (26/2), στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, πραγματοποιήθηκε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με θέμα: «1922-1923: Εκατό χρόνια μετά, το Μακρονήσι λύνει τη σιωπή του», με παρουσιαστή της πρωτότυπης αυτής έρευνας για τους Πόντιους πρόσφυγες του 1922, που πέρασαν από το λοιμοκαθαρτήριο της Μακρονήσου, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» κ. Θεόφιλο Καστανίδη.

Καλωσόρισμα-Χαιρετισμοί
Την εκδήλωση προλόγισε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας κ. Κοσμάς Χατόγλου και στη συνέχεια απεύθυναν χαιρετισμούς: ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ. Κυριάκος Μπατσάρας και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων (Σ.ΠΟ.Σ.) Νότιας Ελλάδας και Νήσων κ. Χρήστος Δημόπουλος.

Ο κ. Χριστοδούλου
Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας και Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας, κ. Λουκάς Χριστοδούλου, αναφέρθηκε εν συντομία σε σημαντικές πληροφορίες σχετικές με τα υπόλοιπα λοιμοκαθαρτήρια-απολυμαντήρια της ίδιας περιόδου, τόσο του Αγίου Γεωργίου (κοντά στη Σαλαμίνα) και της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης (Καραμπουρνάκι), όσο και της Κέρκυρας.

Ο κ. Καστανίδης
Κατόπιν, τον λόγο έλαβε η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Ποντίων Νέας Ιωνίας «Η Σινώπη», κ. Δήμητρα Φίλιππα, η οποία ανέγνωσε το βιογραφικό του κεντρικού ομιλητή, κ. Θεόφιλου Καστανίδη, ο οποίος, αμέσως μετά, ανέβηκε στο βήμα, από όπου καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο, παρουσιάζοντας τα -εν πολλοίς άγνωστα- ντοκουμέντα της περιόδου εκείνης, που βίωσαν οι Πόντιοι και οι Ασσύριοι πρόσφυγες κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και την τεράστια συμβολή αμερικανών -κυρίως- εθελοντών, ιατρών και απλών πολιτών, στην προσπάθεια της σωτηρίας των σκληρά δοκιμαζόμενων προσφύγων.

Ποντιακοί χοροί
Η σημαντική αυτή εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν: η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας, ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Ιωνίας «Η Σινώπη», ο Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Εύξεινος Πόντος» και ο Σύλλογος Ποντίων Νέα Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης», ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ποντιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα των συγκεκριμένων συλλόγων, και με την ανταλλαγή συμβολικών δώρων μεταξύ των συνδιοργανωτών.

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ