Εξαιρετικές οι παρουσιάσεις του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. για την Μικρασιατική εκστρατεία

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Το απόγευμα της Πέμπτης (2/5), στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας» του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε μία εξαιρετική εκδήλωση παρουσίασης του συγκλονιστικού βιβλίου: «Η Μικρασιατική Εκστρατεία του Κώστα Μισαηλίδη – Οι ανταποκρίσεις του από το Μέτωπο (1919-1922)», που εκδόθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ε.Σ.Η.Ε.Α., καθώς και του ιστορικού ντοκιμαντέρ: «Η Ανατολή Έδυσε», σε σενάριο και σκηνοθεσία του κ. Αλέξανδρου Παπαηλιού.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τρία παραδοσιακά μικρασιατικά τραγούδια από ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής. Αμέσως μετά προλόγισε την εκδήλωση η δημοσιογράφος κ. Ζέλια Σταύρου, η οποία είχε και την ευθύνη συντονισμού των παρουσιάσεων, και ακολούθησε ο χαιρετισμός του Αντιπροέδρου Α΄ του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου, Ταξίαρχου κ. Παναγιώτη Γεωργόπουλου.

Ο κ. ΣΥΡΙΓΟΣ
Κατόπιν, στο βήμα ανέβηκε ο Νομικός και Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου κ. Άγγελος Συρίγος, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως: «Σήμερα κλείνουν 100 χρόνια από την ημέρα που ο ελληνικός στρατός αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Σμύρνης.».Ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε στη συνέχεια σε ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στη Μικρασιατική Εκστρατεία, δίνοντας απαντήσεις σχετικά με το αν έπρεπε να γίνει και αν είχε τη δυνατότητα ο Βενιζέλος να μην το κάνει, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Δυστυχώς, έχουμε μεγαλώσει σε μία χώρα, στην οποία η εύκολη λύση είναι: «Για όλα φταίνε οι ξένοι.». Στην προκειμένη περίπτωση, της Μικρασιατικής καταστροφής, είναι γεγονός ότι εμείς οι ίδιοι κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αυτοκτονήσουμε, να αυτοπυροβοληθούμε. Ο διχασμός, ο οποίος είχε ξεκινήσει ήδη από το 1915, συνεχιζότανε σε ευρεία έκταση. Εκκαθαρίσεις άξιων αξιωματικών, πολιτικές διαμάχες, ίντριγκες, κακές σχέσεις με τους συμμάχους, άθλιες σχέσεις με τους συμμάχους κάποια στιγμή. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε εμείς οι ίδιοι για να μην έχουμε αυτά τα εδάφη. Από εκεί και πέρα η απάντηση στο ερώτημα: «Εάν μπορούσε ο Βενιζέλος να κάνει κάτι άλλο;», κατά τη γνώμη μου είναι πως όχι. Έπρεπε να στείλει τον ελληνικό στρατό εκεί για να υπερασπιστεί τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, οι οποίοι κινδύνευαν από εξόντωση.» και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Από τους περίπου 150.000 Έλληνες επέστρεψαν στην Ελλάδα 320 άτομα. Αυτός είναι ο σκληρός απολογισμός του πολέμου. Το ενδιαφέρον είναι ότι η Συνθήκη της Λοζάνης έκλεισε αυτό το κεφάλαιο. Κανένας δεν ασχολήθηκε με το πώς οι χριστιανικοί πληθυσμοί της Μικράς Ασίας από το 20% που ήταν το 1909-10 κατέληξαν το 1923 να είναι το 2% του πληθυσμού. Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για τη μοίρα αυτών των τουλάχιστον 150.000 ατόμων, από τους οποίους επέστρεψαν 320.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Ακολούθησαν βραβεύσεις προσώπων τιμώμενων για την αρωγή τους στο έργο του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ., ενώ στη συνέχεια δύο εκ των ερευνητών που συνέβαλλαν στη συγκέντρωση αρχειακού υλικού για την έκδοση του βιβλίου αναφέρθηκαν σε λεπτομέρειες σχετικές με την έρευνα για την εύρεση, την καταγραφή και την αξιοποίηση του αρχείου του Μικρασιάτη δημοσιογράφου Κώστα Μισαηλίδη.

Η κ. ΣΑΡΙΟΓΛΟΥ
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε η Ιστορικός, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Πόλης και Γενική Γραμματέας του Ελληνικού Ιδρύματος ιστορικών Μελετών, επιμελήτρια του παρουσιαζόμενου βιβλίου και ιστορικής συμβούλου, που συνεργάστηκε για την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ, κ. Ειρήνη Σαρίογλου, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις εκτοπίσεις και στις σφαγές του χριστιανικού πληθυσμού από τους Τούρκους, που ξεκίνησαν το 1914 με αφορμή την έναρξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, ευχαρίστησε όλες και όλους όσοι συνεργάστηκαν για την έρευνα, την επιμέλεια και την έκδοση του βιβλίου, καθώς και για την ολοκλήρωση του σχετικού ντοκιμαντέρ.

ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Ακολούθησε η προβολή του Ντοκιμαντέρ, το οποίο βασίζεται εξ ολοκλήρου στις ανταποκρίσεις του Κώστα Μισαηλίδη, έχει γυριστεί σε σενάριο και σκηνοθεσία του κ. Αλέξανδρου Παπαηλιού, την αφήγηση έκανε ο κ. Γιώργος Κέντρος και τη μουσική υπέγραψε ο κ. Γιάννης Βοργίας. Αξίζει να σημειωθεί πως το ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2019 συμμετείχε και προβλήθηκε στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε φέτος, στις 6 και 7 Μαρτίου.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Επίσης, σε ό,τι αφορά στο βιβλίο: «Η Μικρασιατική Εκστρατεία του Κώστα Μιχαηλίδη – Οι ανταποκρίσεις του από το Μέτωπο (1919-1922)», που κυκλοφορεί από το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ., είναι ένα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό συγγραφικό έργο, που αναφέρεται, κατά κύριο λόγο, στη Μικρασιατική Εκστρατεία, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τις ανταποκρίσεις του Κώστα Μισαηλίδη (ο οποίος υπήρξε ανταποκριτής για παραπάνω από δέκα εφημερίδες της εποχής, καταγράφοντας λεπτομέρειες και ιστορικά συμβάντα από το μέτωπο, ενώ, παράλληλα, διετέλεσε και μυστικός διαπραγματευτής της ελληνικής κυβέρνησης, λόγω του ότι γνώριζε άπταιστα την οθωμανική και τουρκική γλώσσα) και αποτελεί μία εξαιρετική πρωτογενή πηγή για ερευνητές, ιστορικούς, αλλά και για το ευρύ κοινό.

Επίσης, οφείλουμε να επισημάνουμε πως εκτός από την κ. Ειρήνη Σαρίογλου, που έγραψε την εισαγωγή και επιμελήθηκε το βιβλίο, την έρευνα πραγματοποίησαν οι κ.κ. Αλέξανδρος Μακρής, Ελένη Λετώνη και Ελένη Μπακατσή, τη φιλολογική επιμέλεια είχαν οι κ.κ. Γιώργος Κουταλάς, Αγορίτσα Τσέλιγκα-Αντουράκη και Έλλη Πολίτη, και την τυπογραφική επιμέλεια έκανε ο κ. Στάντης Ρ. Αποστολίδης.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι στην κατάμεστη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου παραβρέθηκαν μεταξύ πολλών άλλων εκπρόσωποι του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, μέλη των οικογενειών Μισαηλίδη, Σωτηριάδη και Λιακουνάκου, η κόρη του Κώστα Μισαηλίδη κ. Αύρα-Αναστασία Σωτηριάδου, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, καθώς και ο σπουδαίος μουσικός και λαϊκός ερμηνευτής κ. Μπάμπης Τσέρτος.

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ