“Εξοικονόμηση ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για τον Δήμο μας”

Σοφία Κατσαρού
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Νέας Ιωνίας
Δημοτική Παράταξη «Δημιουργία Αλληλεγγύη»

Εξοικονόμηση ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για τον Δήμο μας

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ή ήπιες μορφές ενέργειας ή πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες. Ως «ανανεώσιμες πηγές» θεωρούνται γενικά οι εναλλακτικές των παραδοσιακών πηγών ενέργειας (π.χ. του πετρελαίου ή του άνθρακα), όπως η ηλιακή, η αιολική και υδραυλική.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πλούσια σε ηλιακό και αιολικό δυναμικό που αποτελούν ανεξάντλητες και ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή ενέργειας.  Το ισχύον νομικό πλαίσιο (Ν. 4414/16 ΦΕΚ Α’ 09.08.2016 & Ν. 4513/18 ΦΕΚ 9/Α’ 23.01.2018 & Ν. 4585/2018 – ΦΕΚ 216/Α/24-12-2018) ανοίγει τον δρόμο, ώστε ένας Δήμος,  να μπορέσει να προχωρήσει σε δράσεις που σταδιακά μηδενίζουν το κόστος που πληρώνει για ηλεκτρική ενέργεια.

Όπως αναφέρεται και στο Πρόγραμμά μας, ο Δήμος μπορεί να αξιοποιήσει είτε στέγες – ταράτσες δημοτικών κτηρίων, είτε μη καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια οπουδήποτε στην ελληνική επικράτεια (virtual net metering) και να εγκαταστήσει συστήματα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ με σκοπό τον συμψηφισμό της καταναλισκόμενης ενέργειας με την παραγόμενη και με απώτερο στόχο το μηδενισμό του κόστους κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό δύναται να το πραγματοποιήσει ιδρύοντας μια κοινωνική επιχείρηση με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή ενέργειας  η οποία θα έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει μονάδες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Οι μονάδες αυτές θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, από το ειδικό πρόγραμμα του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων και από ίδια κεφάλαια του Δήμου που θα προέλθουν από την εξοικονόμηση που θα προκύψει από τη σημαντική μείωση των λογαριασμών καταναλισκόμενης ενέργειας. Το κόστος κατασκευής των σταθμών ΑΠΕ (και ιδιαιτέρως των φωτοβολταϊκών) βαίνει δραστικά μειούμενο κατά την τελευταία δεκαετία.

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο ώστε μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να αναπτυσσόμαστε «έξυπνα» και σε αρμονία με το περιβάλλον. Αρκεί να γνωρίζουμε και να θέλουμε ώστε να μπορέσουμε να το κάνουμε πράξη!

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ