Έκθεση έργων μαθητών Δημοτικών σχολείων, σε φωτογραφικό διαγωνισμό

Μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφιών, με έργα που συμμετείχαν στον μεγάλο φωτογραφικό διαγωνισμό, που διοργάνωσαν για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Νέας Ιωνίας: ο Δήμος Νέας Ιωνίας, η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Νέας Ιωνίας και η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Νέας Ιωνίας, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο της πόλης, από την Πέμπτη (20/6) έως και το Σάββατο (22/6).

Αξίζει να αναφέρουμε πως στον συγκεκριμένο Φωτογραφικό Διαγωνισμό, που είχε ως θέμα: «Η Χώρα μας», συμμετείχαν δεκάδες μαθητές και μαθήτριες από όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Νέας Ιωνίας, στέλνοντας πολύ καλές φωτογραφίες τους με τοπία, χωριά, βουνά και ακρογιαλιές από κάθε γωνιά της Ελλάδας.


Ο κ. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ
Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης με το φωτογραφικό υλικό του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη (20/6) το απόγευμα, με τον Πρόεδρο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Νέας Ιωνίας, κ. Παναγιώτη Τσεκούρα, να την προλογίζει, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Ευχαριστούμε που βρίσκεστε εδώ. Την υπόθεση της φωτογραφίας αυτού του διαγωνισμού και αυτής της έκθεσης προσπαθούμε εδώ και 8 μήνες να την πραγματοποιήσουμε. Τελικά, τη φέραμε εις πέρας. Ίσως, βέβαια, λίγο άκαιρα, γιατί έχουν κλείσει τα δημοτικά σχολεία, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πρώτα από όλα τον Δήμο Νέας Ιωνίας, ο οποίος μας βοήθησε πάρα πολύ με τα οικονομικά μοντέλα.».

Επίσης, ο κ. Τσεκούρας ευχαρίστησε όλες και όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης, καθώς και όλα τα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτήν, και ακόμη επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Ήταν μια προσπάθεια, η οποία θα θέλαμε να έχει συνέχεια. Δηλαδή, θέλουμε να το κάνουμε έναν θεσμό και να το ανοίξουμε και λίγο περισσότερο, να το κάνουμε και για μεγαλύτερα παιδιά. Ίσως και για γονιούς. Θα το δούμε αυτό στο μέλλον.».


Ο κ. ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ
Ακολούθως, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Σχολικών Επιτροπών, κ. Χρήστος Χατζηιωάννου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτή την ιδέα, που ήρθε από την Ένωση Γονέων, την ξεκινήσαμε και πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί. Είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχιστεί, γιατί η κεντρική ιδέα είναι ότι τα παιδιά μας, στα σχολειά μας, κάνουνε και άλλα πράγματα πάρα πολύ όμορφα, πάρα πολύ δημιουργικά, τόσο καλά, που πολλά δεν μπορούμε να τα φανταστούμε ότι είναι τόσο μεγάλων απαιτήσεων.».

Επίσης, ο κ. Χατζηιωάννου τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Θέλουμε όλο αυτό να το αναδείξουμε, να το ενθαρρύνουμε, να συμβάλλουμε μαζί με τους δασκάλους και τους γονείς, γιατί και οι σύλλογοι γονέων κάνουν πάρα-πάρα πολύ καλή δουλειά στα σχολειά μέσα, πολλή δουλειά, που τα προηγούμενα χρόνια ούτε να τη διανοηθούμε δεν μπορούσαμε. Όλοι εμείς να συμβάλλουμε, ώστε να αναβαθμίζονται αυτά και πραγματικά τα σχολειά μας να γίνονται κυψέλες δημιουργίας. Και τα παιδιά μας να γίνουν ασύγκριτα καλύτερα από μας. Όταν μεγαλώσουν και όταν αναλάβουν αυτά τις τύχες της κοινωνίας να είναι πιο ολοκληρωμένοι και καλύτεροι άνθρωποι από μας, με περισσότερες εμπειρίες, με περισσότερες δυνατότητες, για να φτιάξουνε μία κοινωνία καλύτερη από αυτή που θα παραλάβουν από μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, είναι και αυτή η ιδέα, που φέτος είναι η πρώτη της χρονιά. Πιστεύουμε ότι και με τη συμβολή της Ένωσης Γονέων, με τη δραστηριοποίηση του Δήμου και τη δικιά σας, σαν γονείς, και των δασκάλων θα μπορέσουμε να την κάνουμε θεσμό.», ενώ ολοκλήρωσε λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Όταν ενώνονται πραγματικά για το κοινό καλό οι δυνάμεις της κοινωνίας, οι διάφοροι φορείς, πάντα βγαίνει κάτι όμορφο. Πιστεύουμε ότι το σημερινό είναι το ξεκίνημα μιας πορείας, η οποία και δεν θα έχει τέλος και θα είναι συνεχώς καλύτερη.».


Ο κ. ΚΑΛΔΗΣ
Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο κ. Παναγιώτης Καλδής, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Φωτογράφος», λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Είμαι κι εγώ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, πρώτα-πρώτα με την ιδιότητα του γονιού, γιατί σαν κάτοικος της Νέας Ιωνίας τα παιδιά μου έχουν περάσει από αυτά τα Δημοτικά, έχουν μεγαλώσει λίγο, έχουν περάσει στο πανεπιστήμιο. Και έτσι έχουμε περάσει από το στάδιο του γονιού, που είχε τα παιδιά του στο Δημοτικό. Φαίνεται σαν λίγο μακρινό όνειρο. Βλέπω τώρα τα μικρότερα παιδιά και μου θυμίζουν τα δικά μου. Και σκεφτόμουν ότι όλες αυτές οι γόνιμες ιδέες μπορούν να βλαστίσουν μέσα στον κοινωνικό χώρο του σχολείου.».

Επίσης, ο κ. Καλδής επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Η φωτογραφία είναι μια δεξιότητα, που θα χρειαστεί στα παιδιά, ανεξάρτητα  από το επάγγελμα που θα κάνουν, γιατί είναι και μια τεκμηρίωση. Αν είσαι μηχανικός, αν είσαι γεωργός και έχει πάθει μια αρρώστια το φυτό, θα το φωτογραφήσεις, θα το στείλεις. Αυτό είναι μια τεχνική υποστήριξη που κάνει κανείς στο επάγγελμά του, αλλά είναι και μία αισθητική καλλιέργεια. Το μάτι εκπαιδεύεται, αποκτά τεχνικές, αποκτά αισθητική. Και έτσι ο άνθρωπος, στο κομμάτι της οπτικής επικοινωνίας αρχίζει και υποψιάζεται πολύ περισσότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν, που είχαμε λιγότερα ερεθίσματα, είχαμε ένα βιβλίο, που είχε μόνο κείμενο, με καμιά εικόνα πού και πού. Τώρα στα παιδιά τα οπτικά ερεθίσματα είναι καταιγιστικά. Και έτσι νομίζω ότι η φωτογραφία είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής, και μέσα από το ίντερνετ και μέσα από οτιδήποτε άλλο. Άρα, οφείλουμε να έχουμε κατακτήσει κι αυτό το μέσο. Γι’ αυτό με πολλή μεγάλη χαρά βλέπω ότι το επίπεδο είναι καλό. Και από τόσο μικρά παιδιά. Και αυτό με εξέπληξε θετικά. Επειδή πήραμε ένα μικρό δείγμα από τα παιδιά, αν παίρναμε ακόμα περισσότερο υλικό, πιστεύω ότι θα είχαμε ακόμη περισσότερες θετικές εκπλήξεις. Και όπως είπε και ο κ. Αντιδήμαρχος εδώ, εφόσον είναι θετικός ο Δήμος, οι φορείς και όλο αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι κάποιες παρόμοιες πρωτοβουλίες, την επόμενη χρονιά και την παρά επόμενη, μπορούν να επεκταθούν, να διευρυνθούν, να έχουνε τύχει περισσότερης ανταπόκρισης, να γίνει μια έκθεση του χρόνου, κάπου εδώ, σ’ αυτόν τον πολύ ωραίο χώρο, όπου να μην προλαβαίνουν να μπούνε και να έχουμε όρθιους. Και όλα αυτά θα ήταν τέλεια.» και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Περισσότερο θα ήθελα να ευχαριστήσω τα ίδια τα παιδιά που ανταποκρίθηκαν και τους γονείς που πιθανότατα βοήθησαν. Κατ’ αρχήν ανήκει ένας πολύ μεγάλος έπαινος σε όλους τους συμμετέχοντες. Μη θεωρηθεί ότι μόνο οι τρεις πρώτοι βραβευθέντες είχαν καλό επίπεδο. Ως μέλος της κριτικής επιτροπής, σας λέω με ειλικρίνεια ότι δυσκολευτήκαμε. Ανάμεσα από τις φωτογραφίες ήταν τουλάχιστον δέκα πάρα πολύ καλές. Αυτό με χαροποίησε προσωπικά και μου έδωσε μια αισιοδοξία ότι θα δούμε πολύ περισσότερα πράγματα από τα ίδια παιδιά και από τους συμμαθητές τους του χρόνου. Οπότε, αυτό είναι το θετικό στοιχείο. Η άμιλλα ήταν το σημαντικό. Η συμμετοχή. Και πολύ θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και ακόμα περισσότερα στους τρεις πρώτους νικητές.».

Ακολούθησε η βράβευση των τριών πρώτων νικητών μαθητών, οι οποίοι κέρδισαν μία πολύ καλή φωτογραφική μηχανή, μία σειρά βιβλίων και μία τσάντα φωτογραφικού υλικού.

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ