Εκτός Σχεδίου: Η Δημοτική αρχή αδιαφορεί για τους εργαζόμενους του Δημοτικού Ωδείου

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στην Νέα Ιωνία
www.ektossxediou.blogspot.gr, ektossxediou@gmail.com

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ

Από το 2011 λειτουργεί στον Δήμο Νέας Ιωνίας το Δημοτικό Ωδείο. Από την δημιουργία του και με την στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δημοτικών Παρατάξεων, τα μαθήματα σε αυτό δεν παρέχονται δωρεάν στους δημότες και κατοίκους της περιοχής, αλλά η λειτουργία του γίνεται με την μορφή διδάκτρων. Δίδακτρα που εισάγουν αποκλεισμούς σε άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν.

Πέρα όμως από την εμπορευματοποίηση της παρεχόμενης γνώσης, λειτουργεί και με έναν τρόπο που θα ζήλευαν και αντίστοιχες ιδιωτικές επιχειρήσεις καθώς η καταβολή της αμοιβής του καθηγητή εξαρτάται από το αντίτιμο που καταβάλουν οι μαθητές. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ακόμα μοντέλο ελαστικής εργασίας, χωρίς φυσικά κανένα δικαίωμα. Οι εργαζόμενοι του ωδείου αντιμετωπίζονται ως «εργαζόμενοι με δίσκο» που ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών τους βγαίνει και ο μισθός τους και που η μισθοδοσία τους θα εξαρτάται με το αν πλήρωσαν ή όχι οι μαθητές τα δίδακτρα. Δεν τους καταβάλλονται δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ενώ αναπληρώνουν τα μαθήματα που χάνονται για να πληρωθούν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύουμε το εργασιακό καθεστώς που διέπει τους εργαζόμενους στο Δημοτικό Ωδείο του Δήμου μας, Πολύ περισσότερο όμως τώρα, που η κρίση του κορονοϊού σαρώνει ότι απόμεινε από μισθούς, εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα, οι εργαζόμενοι του Ωδείου του Δήμου μας μένουν εκτεθειμένοι, απροστάτευτοι και χωρίς κανένα δικαίωμα. Εξαιτίας της μορφής της εργασιακής τους σχέσης δεν εγγράφονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και ως εκ τούτου δεν δικαιούνται ούτε το επίδομα των 800€, ούτε φυσικά και την κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών τα οποία παρέχονται από την κυβέρνηση στους εργαζόμενους που εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες με εντολή της, ανέστειλαν την εργασία τους από τις 11 Μαρτίου.

Πλέον, είναι ακόμα πιο ξεκάθαρο πως είναι αναγκαία όσο ποτέ η κατάργηση όλων των μορφών ελαστικών (κοινωφελείς, αμοιβή με αντίτιμο, συμβασιούχοι κ.α.) σχέσεων εργασίας και όλοι οι εργαζόμενοι στον Δήμο να προσληφθούν σε αυτόν με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

Είναι στοιχειώδης υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής και του πρόεδρου του ΟΠΑΝ κ. Ιωάννου να βρουν λύση για τους εργαζόμενους του Ωδείου. Θα πρέπει άμεσα είτε να συνεχιστεί κανονικά (σαν να λειτουργούσε το Ωδείο) η μισθοδοσία και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων εκεί από τον Δήμο, είτε να φροντίσει να ενταχθούν στο σύστημα της ΕΡΓΑΝΗΣ ώστε και αυτοί οι εργαζόμενοι να μπορούν να λάβουν την ενίσχυση που προβλέπεται. Οι εργαζόμενοι του Ωδείου δεν είναι εργαζόμενοι τρίτης και τέταρτης κατηγορίας και σε καμία περίπτωση η «λύση» της παράτασης των συμβάσεων τους, ώστε να αναπληρώσουν τα μαθήματά όταν και εφόσον ανοίξει το Ωδείο, δεν απαντάει στις εδώ και τώρα ανάγκες τους. Αυτοί λοιπόν που με την πολιτική τους στάση στήριξαν την δημιουργία αυτών των μοντέλων ελαστικής εργασίας θα πρέπει τώρα να δώσουν και την λύση.

ΥΓ. Δεν προκαλεί τελικά και ιδιαίτερη εντύπωση το ότι στη δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 30/3, η Δημοτική Αρχή και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (και Γενικός Γραμματέας του ΕΚΑ) κ Κουλούρης, έφεραν ως μόνο θέμα σε σχέση με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού την «Απαλλαγή Επιχειρήσεων από Ανταποδοτικά Τέλη – Καθαριότητας – Φωτισμού και τέλη κοινοχρήστων χώρων», αγνοώντας το θέμα των εργαζομένων του Δήμου. Ο καθένας έχει τις προτεραιότητές του.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ