Εκτός σχεδίου: Η θέση μας για τα ΜΑΠ των εργαζομένων του δήμου

Δελτίο τύπου

Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και Δημοτική αρχή

Η Εκτός Σχεδίου τοποθετηθήκαμε στηρίζοντας την απόφαση του σωματείου εργαζομένων για την απόδοσή τους σε χρήμα για τα έτη 19-20. Οι θέσεις μας  εκφράστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της 18/11/20 που ήταν η πρώτη φορά που συζητήθηκε το θέμα, όσο και στο δημοτικό συμβούλιο της 28/12/20, όπως πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστώσει καθένας από τα ηχογραφημένα πρακτικά των συνεδριάσεων.

Αντίθετα με τη δική μας αλληλέγγυα θέση, στο συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο της 28ης Δεκεμβρίου, υπήρξαν πολλά υπονοούμενα και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί απέναντι στο σωματείο και τους εργαζόμενους, ενώ οι αντιπαραθέσεις μεταξύ μελών των παρατάξεων της Δημάρχου κ. Θωμαϊδου και του κ. Μανούρη συνεχίστηκαν για πολύ ώρα, με αποκορύφωμα τη στάση της δημάρχου που αντί να κλείσει το θέμα και να πάμε σε ψηφοφορία, επέλεξε να το δυναμιτίσει εκ νέου, και να ξεκινήσει ξανά, γύρω στις 2 πμ άλλος ένα γύρος αντιπαράθεσης με εκατέρωθεν προσβολές, υπονοούμενα και  χαρακτηρισμούς μεταξύ των δύο παρατάξεων.

Παράλληλα, εκφράσαμε την θέση μας για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, για το ότι τα ΜΑΠ αποτελούν υποχρέωση της διοίκησης προς τους εργαζόμενους, αποτελούν κατάκτηση για τους εργαζόμενους, και πρέπει να χορηγούνται στους εργαζόμενους στο διάστημα που προβλέπεται, ώστε να εργάζονται με ασφάλεια.

Ωστόσο, στον δήμο μας , όπως και σε άλλους δήμους, η  πολυπλοκότητα  των διαδικασιών των διαγωνισμών οδηγεί στο να περνούν 2 ή και 3  χρόνια για την ολοκλήρωσή τους, γεγονός που καθιστά  ανέφικτη την έγκαιρη απόδοση των ΜΑΠ στους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα είτε οι ίδιοι  να έχουν πληρώσει από την τσέπη τους για ΜΑΠ, είτε να μένουν χωρίς ΜΑΠ.

Πέρα από τις χρονικές καθυστερήσεις, η συγκεκριμένη εταιρία η οποία είχε ορισθεί ως ανάδοχος για τη χορήγηση ΜΑΠ στον δήμο μας, κηρύχτηκε έκπτωτη καθώς προέκυψαν αρκετά και κατ εξακολούθηση προβλήματα στην τήρηση των απαιτούμενων προδιαγραφών των ΜΑΠ.

Τέλος, ενημερωθήκαμε ότι στα τέλη του Δεκέμβρη 2020, οι εργαζόμενοι παρέλαβαν τα ΜΑΠ των ετών 17/18.

Αναγνωρίζοντας λοιπόν την δυσχερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο δήμο μας με ευθυνη των δημοτικών αρχών και, με τους εργαζόμενους να έχουν τελικά πληρώσει από την τσέπη τους ΜΑΠ για την προστασία τους, τοποθετηθήκαμε υπέρ της πρότασης απόδοσης των ΜΑΠ σε χρήμα στους εργαζόμενους.

Η συζήτηση-σόου που ακολούθησε μεταξύ, των δύο παρατάξεων ήταν άκρως αποπροσανατολιστική, έδειξε για ακόμα μια φορά την αδιαφορία και των δύο παρατάξεων για τις ανάγκες και τα δικαιώματά των εργαζομένων, δεν είχε καμία σχέση με το θέμα που συζητούσαμε και τελικά κατέληξε σε μια προειλημμένη μη αναστρέψιμη με δεδομένο τον ανυπέρβλητο άνισο συσχετισμό απόφαση.

Με βάση τον τρόπο διεξαγωγής της συζήτησης και τους συσχετισμούς η συμμετοχή μας σε αυτή την «παράσταση», δεν θα δήλωνε τη θέση μας υπέρ των εργαζομένων (θέση που είχαμε ήδη πάρει επί του συγκεκριμένου όχι μόνο σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο αλλά και στο προηγούμενο), αλλά αν στηρίζουμε την Θωμαϊδου ή τον Μανούρη, συμμετέχοντας ως πιόνια στη σκακιέρα των διαπληκτισμών τους που τελικά προσβάλλουν τους εργαζόμενους.Γι’  αυτό αποχωρήσαμε πριν την ψηφοφορία.

Φάνηκε, ωστόσο, πως το κλίμα του δημοτικού συμβουλίου επηρέασε την ΔΑΣ (παράταξη που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ στο σωματείο εργαζομένων του δήμου) και αποφάσισε να μιμηθεί τις συμπεριφορές μελών των παρατάξεων, Θωμαϊδου και Μανούρη προβαίνοντας σε μια νηπιακού επιπέδου διαστρέβλωση των θέσεών μας στην ανακοίνωσή της, στη λογική του «αν η πραγματικότητα δε συμφωνεί μαζί σου τόσο το χειρότερο γι αυτήν».

Οι θέσεις μας για το συγκεκριμένο θέμα είναι κατ’ επανάληψη δημόσια διατυπωμένες όπως αναφέρθηκαν για μια ακόμα φορά και παραπάνω, ότι πλέον, θα πρέπει να αποδοθούν τα χρήματα των ΜΑΠ στους εργαζόμενους.

Μάλιστα θα ήταν ενδιαφέρον να μας εξηγήσει η ΔΑΣ γιατί σε αντίστοιχες καταστάσεις σε άλλους δήμους, ψήφισαν τη χορήγηση ΜΑΠ σε χρήματα.

Όπως επίσης, θα είχε ενδιαφέρον να μας ενημερώσει η δημοτική αρχή τι θα γίνει τέλος πάντων με τα χρήματα αυτά.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει άμεσα να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τα ΜΑΠ του 2021, ώστε να αποδοθούν τους εργαζόμενους μέσα στο έτος.

Θα θέλαμε, ωστόσο, να συμπληρώσουμε και τα εξής:

Η θέση μας σχετικά με το δημοτικό συμβούλιο ως θεσμός, είναι από καιρό γνωστή. Ο τρόπος λειτουργίας των δημοτικών Συμβουλίων όσο και οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων, είναι βαθιά αντιδημοκρατικές. Με τις τροποποιήσεις της ΝΔ στον Κλεισθένη, ενισχύεται περαιτέρω ο συγκεντρωτικός και αντιδημοκρατικός χαρακτήρας του τοπικού κράτους, καθιστώντας τους εργαλεία εφαρμογής της κεντρικής εξουσίας στους δήμους. Τη στιγμή λοιπόν που τα στρατόπεδα ολοένα και  ξεκαθαρίζουν, θεωρούμε πως από την πλευρά μας πρέπει να παλέψουμε σε μια κατεύθυνση συγκρότησης ενός ρεύματος αγώνα την περιοχή μας.

Αυτό φυσικά δεν αναιρεί τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις, τις διαφωνίες, την πολιτική αντιπαράθεση. Όμως, τοποθετήσεις που απλώς δυσφημούν μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς, και βασίζονται κυριολεκτικά στο «τίποτα» είναι αχρείαστες.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα έχει μπροστά του πολύ μεγάλες μάχες. Πανδημία, δημόσια υγεία, εργασιακό νομοσχέδιο, ασφαλιστικό, πτωχευτικός νόμος, καταιγίδα στην εκπαίδευση και μάλιστα σε συνθήκες που η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την πανδημία για να επιτεθεί με βία στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Η μάχη για να μην περάσουν οι αντιδραστικές αυτές αναδιαρθρώσεις είναι μπροστά μας, και η Εκτός Σχεδίου, προσπαθήσαμε όλη αυτή  την περίοδο να κινηθούμε σε αυτή την λογική και έτσι θα πράξουμε και από εδώ και πέρα.

Αυτά είναι, κατά την γνώμη μας, τα προβλήματα που μπαίνουν μπροστά. Κι εκεί θα κριθούμε όλοι.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ