“Έμφυλα πρόσωπα σε κρίση”: κυκλοφόρησε το νέο εξαιρετικό βιβλίο της Ιωνιώτισσας Δρ. Βασιλικής Μελέτη

Αν και έχει περάσει πάνω από μισός αιώνας από τότε που η αρχή της ισότητας των αμοιβών ενσωματώθηκε σε διεθνή σύμβαση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και παρότι για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα για την Ισότητα των Αμοιβών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, το αίτημα «ίση αμοιβή για ίση εργασία» διαρκώς επιστρέφει. Οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, σύμφωνα με τις οποίες, αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό, θα απαιτηθούν 257 χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα για να εξισωθούν γυναίκες και άνδρες όσον αφορά τις επαγγελματικές ευκαιρίες και τις αποδοχές τους, καταδεικνύουν τον εξαιρετικά μακρύ δρόμο που έχουμε ακόμη μπροστά μας για την ισότητα των δύο φύλων. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στο προσφάτως δημοσιευμένο επιστημονικό σύγγραμμα της Ιωνιώτισσας Δρ. ΜΕΛΕΤΗ Π. ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ, με τίτλο “ΈΜΦΥΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ: H ισότητα των φύλων στην επαγγελματική και την πολιτική ζωή” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ.

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: οι γυναίκες συνήθως έχουν χαμηλότερες αποδοχές, μικρότερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, υποεκπροσώπηση σε θέσεις ευθύνης, ενώ επωμίζονται δυσανάλογα το βάρος της «αόρατης εργασίας» που σχετίζεται με την παροχή της οικιακής φροντίδας. Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, το χάσμα των φύλων γίνεται ακόμη πιο αισθητό, αν αναλογιστούμε ότι οι γυναίκες εργάζονται σε κλάδους στους οποίους οι αμοιβές είναι χαμηλότερες και έχουν πληγεί βαριά από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Είναι η ώρα να καθιερώσουμε καλύτερους κανόνες για τη διασφάλιση της πρόσβασης των γυναικών σε αναπτυσσόμενους και καλά αμειβόμενους τομείς, τη μείωση του μισθολογικού χάσματος στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, την καταπολέμηση των στερεοτύπων που γεννούν ανισότητες. Η πλήρης και ισότιμη αξιοποίηση του γυναικείου δυναμικού αποτελεί το θεμέλιο της κοινωνικής προόδου και αλληλεγγύης, προς όφελος της κοινωνίας συνολικά.


ΒΑΣΙΛΙΚΗ Π. ΜΕΛΕΤΗ
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΕΜΦΥΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ
Η ισότητα των φύλων
στην επαγγελματική και την πολιτική ζωή

Πρόλογος: Ξενοφών Ι. Κοντιάδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη σημερινή εποχή, η γυναίκα κατέχει πολύ σημαντι­κή θέση στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, αποτε­λεί τον στυλοβάτη της οικογένειας και ενεργό μέλος στο πολιτικό γίγνεσθαι. Ωστόσο, οι διαφορές γυναικών και ανδρών εξακολουθούν να είναι εμφανείς στην επαγγελ­ματική αλλά και στην πολιτική ζωή. Σε αυτό το πλαίσιο, η διαμόρφωση στρατηγικών και καινοτόμων πρακτικών στον τομέα της ισότητας των φύλων αποτελεί καίριο ζήτη­μα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας παρουσιάζονται οι κατευθύνσεις για την προώθηση της ισότητας οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στην εθνική πολιτική των κρατών μελών της Ευρω­παϊκής Ένωσης, καθώς και οι αντίστοιχες πολιτικές στα Κέντρα Λήψης Πολιτικών Αποφάσεων στην Ελλάδα. Δίνεται έμφαση στις καλές πρακτικές που υιοθετήθηκαν από κράτη ανά τον κόσμο και στις αντίστοιχες πρωτοβουλίες, παρά τις επιπτώσεις της κρίσης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Η ανάλυση των παραπάνω ολοκληρώνεται με την παράθεση πολιτικών που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, με στόχο τη μείωση των διακρίσεων λόγω φύλου και τη συνακόλουθη ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας στη σύγχρο­νη κοινωνία.

ΙSBN 978-960-02-3716-0, Σχήμα 14×21, Σελίδες 422, Τιμή €21,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ),
Έκδοση Αθήνα 2020

Η συγγραφέας

Η Βασιλική Π. Μελέτη γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι Οικονομολό­γος-Περιφερειολόγος και ενεργό μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειο­λόγων. Με σπουδές στη Σχολή Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Κ.Π.Ε. Αθηνών, έλαβε πτυχίο από το Τμήμα Δημόσιας Δι­οίκησης με βαθμό «Άριστα». Με «Άριστα» έλαβε και μεταπτυχιακό τίτλο (M.Sc.) από το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης της ίδιας Σχολής. Παράλληλα, πραγματοποίησε στη Γαλλία μεταπτυχιακές σπουδές (D.E.S.S.) στο Πανεπιστήμιο Marc Bloch του Στρασβούργου, με αντικείμενο τη Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων στις Επιχει­ρήσεις, και έχει απασχοληθεί σε θέση διοι­κητικού-μεταφραστή στο Ευρωπαϊκό Κοι­νοβούλιο σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο καθώς και στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπρο­σωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Είναι Διδάκτωρ Κοινωνικής Πολιτικής (Ph.D.), με εξειδίκευση στις έμ­φυλες διακρίσεις στον τραπεζικό κλάδο στα χρόνια της κρίσης. Εργάστηκε επί σειρά ετών σε καταστήματα και κεντρικές διευθύν­σεις της τ. Αγροτικής Τράπεζας της Ελλά­δος και της Τράπεζας Πειραιώς αποκτώντας γνώση των εσωτερικών αγορών εργασίας, ενώ διετέλεσε εκλεγμένη εκπρόσωπος στο πρωτοβάθμιο και στο δευτεροβάθμιο σω­ματείο εργαζομένων των Τραπεζών. Μιλάει άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Ως ενεργός πολίτης, διατελεί επιστημονική σύμβουλος στη δημοτική παράταξη «Δημι­ουργία Αλληλεγγύη» του Δήμου Νέας Ιω­νίας Αττικής, όπου έχει κατέλθει υποψήφια δημοτική σύμβουλος. Διαθέτει πλούσια αρ­θρογραφία σε επιστημονικές επιθεωρήσεις, εφημερίδες, επιχειρηματικά περιοδικά και ιστοσελίδες, ενώ ως υποστηρίκτρια της διά βίου μάθησης αντλεί και μοιράζει γνώσεις σε επιστημονικές και κοινωνικές ημερίδες, συνέδρια και σεμινάρια. Σήμερα εργάζεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ